Hollywood’un iki Türk dijital yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Hollywood’un iki Türk dijital yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 00:00

Sinemada fırtınalar estiren Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ve Süpermen Dönüyor filmlerinin özel efektlerinde iki Türk’ün imzası var. Burak Yarkent ve Serkan Zelzele Hollywood’un bilgisayarlı özel efekt stüdyolarında dev prodüksiyonlara imzalarını attılar.

Haberin Devamı

Geride bırakmak üzere olduğumuz ay içinde sinema salonları, 14 Temmuz’da vizyona giren Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ve 21 Temmuz’da vizyona giren Süpermen Dönüyor filmleriyle büyük bir hareketlilik yaşadı. Her biri birer özel efekt harikası olan bu iki film, gerçekte var olmayan dünyaları ve olayları gerçekmişçesine yansıtan görsel zenginliklerle süslü. Var olmayanı gerçeğe dönüştürmeyi amaçlayan bu çabanın arkasında, Hollywood’un saygın özel efekt stüdyolarında görev alan iki de Türk’ün imzası var: Serkan Zelzele ve Burak Yarkent.

Serkan Zelzele, filmlerde belli amaçlara yönelik bilgisayar programlarının ekran tasarımlarını yaparak işe başlamış. Face Off filminde John Travolta ve Nicholas Cage'in bilgisayarda yüzlerinin ve vücutlarının birbirlerine dönüşümünü gösteren geçişler ve klonlanan kulağın sıvıdan çıkışı da, Serkan’ın ilk dönemde yaptığı işler arasında.

Serkan’ın son harikası ise ülkemizde geçen haftalarda vizyona giren Süpermen Dönüyor adlı film. Bu film için hazırladığı sekiz sahneden ikisi, filmin fragmanına da girmeyi başarmış. Serkan "Bu çok gurur verici bir şey, çünkü fragmanlara girecek sahneler en az 1500 sahne arasından direktörler ve editörler tarafından seçilir" diyor.

/images/100/0x0/55ea601af018fbb8f87bdeea

JACK SPARROW HAYRANI

Amerika’da özel efek alanında çalışarak büyük prodüksiyonlara katkıda bulunma başarısını gösteren diğer gururumuz da Burak Yarkent. Burak Yarkent’i Hollywood’la tanıştıran kişi de Serkan olmuş. Burak Yarkent, aslında Süpermen Dönüyor filmi üzerinde çalışacağını sanarken, daha sonra çalışacağı projenin yine temmuz ayında ülkemizde gösterime giren Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı olduğunu öğrenmiş. Yarkent, aslında bir Jack Sparrow hayranı olarak bu duruma ziyadesiyle memnun olmuş.

Burak, filmde daha çok Orlando Bloom’un canlandırdığı Will Turner karakterinin dahil olduğu sahnelerde yer alan efektlerinin düzenlenmesinde görev almış. Özel efektleri hazırlarken, Orlando Bloom’un uçuşup duran uzun saçları bir dolu ince iş gerektirdiğinden başına da bir hayli dert olmuş.

Haberin Devamı

Hollywood’un sayısal dünyasına iki Türk yıldız

Burak Yarkent ve Serkan Zelzele’nin Amerika macerasının başlangıcı, ikilinin grafik tasarım ve güzel sanatlara olan ilgileriyle başlamış. Burak Yarkent Amerika’da Los Angeles Tasarım Okulu’nu bitirirken, Serkan Zelzele de İngiltere’de başladığı güzel sanatlar eğitimini Amerika kampüsünde devam ettirerek, bir yandan da UCLA film ve televizyon sektörüne yönelik bilgisayar grafikleri hazırlama programına katılmış. Sonunda her ikisi de kendilerini Amerika’da görsel tasarıma dair yeteneklerini kullanabilecekleri alanlarda kariyer yaparken bulmuşlar.

Gemileri Parçalıyorlar

Aldığı eğitimlerin ardından kısa bir işsizlik dönemini takiben birden kısmeti açılan ve üç yerden birden teklif alan Serkan Zelzele, ilk olarak filmlerde belli amaçlara yönelik bilgisayar programlarının ekran tasarımlarını yaparak işe başlamış. Kendi deyimiyle bunlardan en özel olanı, Julia Roberts'in "My Best Friend's Wedding" adlı filminde kullandığı ve hangi tuşa basarsanız basın ekranda çıkması gerekeni gösteren sahte e.posta uygulaması. Zelzele hatta julia Roberts’in bu programı çok sevdiğini ve başında durup dakikalarca oynadığını anlatıyor. Face Off filminde John Travolta ve Nicholas Cage'in bilgisayarda yüzlerinin ve vücutlarının birbirlerine dönüşümünü gösteren geçişler ve klonlanan kulağın sıvıdan çıkışı da, Serkan’ın ilk dönemde yaptığı işler arasında.

Serkan, yaklaşık 6 yıldır Los Angeles'daki Rhytm&Hues Stüdyolarında, farklı film kareleriyle farklı elementlerin bilgisayarda birleştirilmesi olarak özetlenebilecek kompozitörlük işiyle uğraşıyor. Burada hem efektlerin yapımından, hem de sahnelerin 10 kadar görsel efekt sanatçısı tarafından problemsiz bir şekilde hazırlanıp teslim edilmesinden sorumlu. Serkan’ın dahil olduğu ekibin son harikası ise ülkemizde geçen haftalarda vizyona giren Süpermen Dönüyor adlı film. Üstelik Serkan’ın bu film için hazırladığı sekiz sahneden ikisi, filmin fragmanına da girmeyi başarmış. Serkan "Bu çok gurur verici bir şey, çünkü fragmanlara girecek sahneler en az 1500 sahne arasından direktörler ve editörler tarafından seçilir" diyor.

Fragmana da giren bu sahnelerin en dikkat çekenlerinden biri, denizin dibinden yükselen büyük bir buzdağının bir gemiyi ikiye parçaladığı sahne. Serkan, kompozitörlüğünü yaptığı bu sahnede denizi, geminin parçalarını, dalgaları ve daha bir çok elementi 3 boyutlu ve 2 boyutlu ortamlarda, gerçek görüntü kalitesinde birleştirerek gerçekleştirmiş. Örneğin kristallerden akan sular aslında Niagara Şelalesi’nden alınma, kristallerin etrafındaki fokurdayan sular ise helikopterden çekilen Kaliforniya/Los Angeles kıyılarındaki dalgalardan ibaret.

Karayip Korsanına Türk Façası

Amerika’da özel efek alanında çalışarak büyük prodüksiyonlara katkıda bulunma başarısını gösteren diğer gururumuz da Burak Yarkent. Aslında Burak Yarkent ve Serkan Zelzele eskiden beri okul arkadaşı, hatta Serkan Zelzele Burak’ın kızkardeşi Burçin ile evli olduğundan dolayı aralarında akrabalık bile mevcut.

Zaten Burak Yarkent’i Hollywood’la tanıştıran kişi de Serkan olmuş. Burak Yarkent, aslında Süpermen Dönüyor filmi üzerinde çalışacağını sanarken, sonradan çalışacağı projenin yine Temmuz ayında ülkemizde gösterime giren ilgi çekici filmlerden olan Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı olduğunu öğrenmiş. Yarkent, aslında bir Jack Sparrow hayranı olarak bu duruma ziyadesiyle memnun olduğunu da gizlemiyor.

Burak, filmde daha çok Orlando Bloom’un canlandırdığı Will Turner karakterinin dahil olduğu sahnelerde yer alan efektlerinin düzenlenmesinde görev almış. Bu nedenle de Orlando Bloom’dan iyice içinin geçtiğini de esprili bir dille anlatıyor. Zira özel efektleri hazırlarken, Orlando Bloom’un uçuşup duran uzun saçları bir dolu ince iş gerektirdiğinden başına da bir hayli dert olmuş. Burak, "Orlando Bloom’u benim kadar çok rüyasında gören başka bir erkek yoktur ve olmayacaktır " diyor.

Serkan, şu ara Hindistan’da açılan yeni ofisin kompozit işlerine uzaktan yardımcı olmakla meşgul ve kariyerini bu alana yönlendirmiş durumda. Burak ise üç yıl önce kurduğu reklam ajansının işleriyle ilgilenmekle birlikte, özel efekt alanında vakit buldukça yeni projelere destek verebileceğini belirtiyor. Bize de bundan böyle dev yapımların jeneriklerini ve afişlerini biraz daha yakından incelemek kalıyor. Bakarsınız, oralarda kendimizden bir şeylere daha sık rastlayabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!