Güncelleme Tarihi:
Füsun Sakafsaka@doganburda.com |
Hipnoz ve çözüm
Hipnozun bazı sorunlar için kesin ve çabuk çözümler sunması bu yöntemin tercih edilmesini de beraberinde getiriyor. Özakkaş’a göre, hipnoz için gelen kişinin sorununa ilişkin olarak önce bir muayene yapılıyor ve sonrasında teşhis konuyor. Eğer kişinin sorunu psikoterapi gerektiriyorsa tedavi o yönde yapılıyor ama ağır psikiyatrik sorunlar dışında hipnoz tercih ediliyor. 5-10 seanslık hipnoz, sorunun çözümü için yeterli oluyor ama bazen sorunun ciddiyetine göre 20 seans da olabiliyor. Özakkaş, “Bazen öyle durumlar geliyor ki, sorun kaynaklı çözümün hemen bulunması zorunluluk arzediyor. Biz de o zaman sorunun oluştuğu zamanı bulmaktan çok o andaki problemi çözmeye odaklanıyoruz. Yani vakit sınırlı olunca bastırıcı yöntem olarak hipnoz yine işe yarıyor” diyor.
Yıllardır hipnoz ile psikolojik sorunlara çareler bulan Tahir Özakkaş, Türkiye’de bazı psikiyatr ve psikologların, hipnoza karşı çıkmalarını, bu yöntemi bilmemelerine bağlıyor.
Hipnozun nasıl yapıldığına ilişkin bildiğimiz klasik yöntemlerin de her zaman geçerli olmadığını belirtiyor psikiyatr Dr. Özakkaş ve şunları söylüyor. “Hipnozu yaparken tek bir standart yok, hatta yüzlerce teknik var ama hepsi aynı noktada odaklanıyor o da konsatrasyorn. Fikri belirli bir alanda sabitlemek ve kendini dış dünyanın algılarına kapatmak gerekiyor. Bunun için bir duvara, tabloya bakış sabitlenebilir. Doktor konuşma yapabilir, kimi zaman da elimdeki kristal bir çubuğun ucuna baktırıyorum.”
Psikiyatr Dr. Tahir Özakkaş’a hipnoz üzerine sorular yönelittik.
Hipnoz Nedir?
Hipnoz, kişinin bilinçaltı düşüncelerine erişmeye çalışan bir teknikdir. Bir çok insanın hipnozdan korkmasına rağmen hipnozda korkulacak esrarengiz birşey yoktur. Tıbbi çalışmalar, hipnozu tedavi edici değerini, kuşkudan uzak apaçık olarak ortaya koymuştur.
Hipnozun kesin çözüm olduğu psikiyatrik sorunlar hangileri?
Hipnoz hiç bir psikiyatrik rahatsızlıkta kesin çözüm üretmez. Kaldı ki psikiyatrik tedavi usullerinden hemen hemen hiç birinde kesin tedavi eder diye bir iddia da yoktur. Hipnoz psikiyatrik tedavilerde kullanılan onlarca yöntemden bir tanesidir. Uygun olan bozukluklarda, uygun olan hastalara tedavilerin belirli aşamalarında uygulanabilecek bir tekniktir.
Hipnozun psikoterapiye üstünlüğü nedir?
Hipnoz kendi başına bir tedavi yöntemi değildir. Çeşitli psikoterapi uygulamalarının etkinliğini artırmak için kullandığımız, bu anlamda tedaviye çok olumlu katkıları olabilen yardımcı bir tekniktir. Bu nedenle psikoterapiye bir üstünlüğünden bahsedilemez. Ancak ilave katkılarının neler olabileceği tartışılabilir.
Hipnoz'da bulunduğu yerde kalmak gibi sorun oluşur mu?
Yaş geriletmesi yapılan (Age regration) hastaların geriletildiği yaşta kalma riski söz konusu değildir.
Türkiye'de hipnozun durumu nedir?
Türkiyede son yıllarda hekimlerin, diş hekimlerinin ve psikologların hipnoza karşı yoğun bir ilgisi mevcuttur. Bu çerçevede Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve hipnoz derneklerinin iş birliği ile binin üzerindeki meslekdaşa uygulama ve hipnoterapi eğitimi verilmiştir. Bu eğitimden geçen hekim ve psikologlar birer uygulayıcı olmuşturlar.
Tıbbi dernekler hipnozun kullanılmasını onaylıyor mu?
Evet. İngiliz Tıp Derneği 1775'de tıbbi hipnoz üzerine bir rapor yayınladı. Amerikan Tıp derneği sözcüleri de 1958'de tıbbi hipnozun kullanılmasını uygun gördüler. Türkiye'de henüz yasal bir düzenleme yoktur.
Milton H. Erickson Vakfı’nın Kurucu ve Yöneticisi Dr. Jeffrey Zeig’a göre hipnoterapi | |
Milton H. Erickson Vakfı’nın Kurucu ve Yöneticisi Dr. Jeffrey Zeig’a göre hipnoterapi |