Hikaye çok dokunaklı ama palavraymış

Güncelleme Tarihi:

Hikaye çok dokunaklı ama palavraymış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2002 13:17

Önünüze geldiğinde gözyaşları içinde okunuduz, adres defterinizdeki bütün eş ve dostlara gönderdiniz. Biliyorum. Sizi hayal kırıklığına uğratmak pahasına, acı gerçeği söylemek zorundayım: Churchill ile Fleming’in akılalmaz hayat hikayeleri ... muhteşem bir palavraymış.

Haberin Devamı

Hayatımıza “Şehir efsanesi” diye bir yeni kavram girdi. İngilizce “urban legend” lafından tercüme herhalde...

Zaman zaman e-posta kutularımıza insanın içini parçalayan yazılar geliyor. Lösemili çocuk için başlatılan yardım kampanyası, sinema koltuğuna oturunca kabasına batan iğneden AIDS kapanlar, kalp krizi sırasında öksüren kurtuluyor gibi tıbbî palavralar, olmayan virüs alarmları...

Bunlardan bir tanesi de “Fleming ve Churchill’in inanılmaz hayat hikayesi” !

Elinize geçmiştir, okumuşsunuzdur ama iki kelimeyle özetleyeyim bilmeyenler için.

Efendim, İskoçyalı bir çiftçi, bataklığa saplanmış ve boğulmak üzere olan bir çocuğu, kendi hayatını tehlikeye atarak kurtarmış. Çocuğun zengin babasının para teklifini reddeden çiftçi, oğlunun eğitim masraflarının karşılanmasına peki demiş. Fakir çiftçinin oğlu bu sayede okuyup doktor olmuş ve ... penisilini bulmuş. Meğer adı Alexander Fleming’miş. Bu arada, zengin adamın oğlu da ünlü bir gazeteci-yazar-politikacı olmuş. Ancak, ağır bir pnömoniye yakalanmış, tam ölmek üzereyken ... bir zamanlar hayatını kurtaran çiftçinin oğlunun keşfettiği ilaç sayesinde yaşamış. Sonra da 2.Dünya Savaşı sırasında İngiltere’yi kurtarmış. Meğer bu zengin çocuğunun adı da Winston Churchill’miş...

Bir Hollywood senaryosu sanki, bütün unsurları tamam : kahramanlık (Çiftçi, hayatı pahasına...), yüksek ahlâk (Nhayır, para kabul edemem...”), Kadirbilirlik (Zengin çocuğun babası, fakir çiftçinin oğlunu okutur...), ın-ın-ın (Meğer çiftçinin adı Fleming’miş ve oğlu okuyup penisilini bulacakmış) ve happy end! (Bataklıktan kurtulan çocuğu bu sefer de penisilin kurtaracak ve o da, borcunu İngiltere’yi kurtararak ödeyecek.) The End !

Ama gerçek böyle değilmiş meğer...

Böyle bir e-posta geldiğinde, açıp baktığım bir site var, adı hoaxbuster yani “balon avcısı” (*) İnternette gezinen haberleri araştırıp, palavraları ortaya çıkaran bir site.

Her iki büyük adamın da hayatını didik didik etmişler ve böyle bir nota rastlamamışlar.

Doktor Fleming tıbbî araştırmalara ilerlemiş yaşında başlamış. Onu teşvik eden de ağabeyi, o da meşhur bir doktormuş zaten.

Churchill de, 1943’te pnömoni geçirmiş, ama penisilinle değil, başka bir antibiyotikle tedavi edilmiş.

Gözlerimiz yaşararak okuduğumuz bir hikayeye limon sıktılar yani...

(*) Bilgi edinmek için :

Hoaxbuster sitesi (Fransızca) :
http://www.hoaxbuster.com/hoaxliste/
Hoaxbuster sitesi (İngilizce) :
http://urbanlegends.about.com/library/blxnew.htm
W.Churchill’in hayat hikayesi :
http://www.winstonchurchill.org/
A.Fleming’in hayat hikayesi :
http://www.nobel.se/medicine/laureates/1945/fleming-bio.html

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!