Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 00:00
Benim ikizlerin de doğum günü olan Hıdırellez’in bereketine çok inanırım.Baharın, tabiatın uyanışının habercisi olan 6 Mayıs’ta mutlaka
yemek pişirir ya da börek yapar dağıtırım. Mitolojiye göre, eskilerin ‘Ab-ı Hayat’ dedikleri sudan içen İlyas Peygamber, bastığı yerden sular fışkırtır, ortalığı yeşile büründürürmüş. O yüzden de yeşil demek olan ‘HIZIR’ takma adını almış. Mayısın 6’sında Hızır ile yaz faslı başlar, Kasım’ın 8’inde de kış faslına geçilirmiş.Önce NoktalarSebzeleri çok az suyla ve kısa süreli pişirin. Çünkü sebzeler pişerken, çoğunlukla vitaminlerini suyuna verirler.ŞIKŞIKIDIM MENÜLERCanım annem pastasıYapılışı:Mikserde yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sıvıyağ, süt, un ve kabartma tozunu ekleyip, boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız pasta hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin. Keki soğutup, ortadan ikiye bölün. Derin bir kasenin içinde krem şanti ve çilekli sütü 8-10 dakika kadar çırparak iyice katılaştırın. Bu kremayı kekin arasına ve üzerine sürdükten sonra şekerlemelerle süsleyip, servise sunun.8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaKek için2 adet yumurta1 çay bardağı toz şeker1 çay bardağı süt3 çay bardağı un1 paket kabartma tozu1 çay bardağı sıvıyağÜzeri için2 poşet krem şanti2 su bardağı çilekli sütSüslemek içinÇeşitli şekerlemelerPirinçli içli köfteYapılışı:2 su bardağı kaynar ve tuzlu suyun içine pirinçleri ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek soğuk suyun altından geçirin, tekrar süzüp yoğurma kabının içine aktarın. Üzerine yumurta aklarını, unu ve tuzu ekleyerek iyice yoğurun. Elinizi suyla ıslatarak, pirinçli hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köftelerin ortasını başparmağınızı bastırarak çukurlaştırın ve 1 çay kaşığı kavrulmuş kıymayı yerleştirip, tekrar yuvarlayın. Kızgın yağda kızarttığınız pirinç köftelerini servis tabağına yerleştirin. Sos için, rendelenmiş domates, sıvıyağ, sirke, tuz ve karabiberi 8-10 dakika pişirin ve köftelerin üzerine gezdirin.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç2 adet yumurtanın beyazı1 su bardağı un1 çay kaşığı tuz1 su bardağı kavrulmuş kıymaKızartmak için1 bardak sıvıyağSosu için4 adet domates2 yemek kaşığı sıvıyağ1 tatlı kaşığı sirke1 çay kaşığı tuz, karabiberPazılı Ankaralı enginarYapılışı:Enginarları yıkadıktan sonra saplarını kesip, geniş bir tencereye çanak şeklinde yerleştirin. Derin bir kasede; havuç, patates ve pazıları karıştırın. Bu karışımı enginar çanaklarının içine paylaştırın ve tencereyi orta ateşin üzerine oturtun. Bir başka kasede; zeytinyağı, limon suyu, şeker ve tuzu karıştırarak iyice çırpın. Üzerine 2 su bardağı ılık su ekleyerek karıştırın. Şimdi bu karışımı tencerenin kenarından içeriye akıtın. Kapağını kapatarak 20-25 dakika pişirin ve servise sunun.Yemekçinin notu: Enginar saplarını da tencerenin içinde diğer malzemelerle birlikte pişirebilirsiniz.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi6 adet enginar1 adet orta boy havuç (tavla zarı doğranmış)1 adet orta boy patates (tavla zarı doğranmış)1 çay bardağı bezelye10 adet pazı sapı (1 cm boyunda doğranmış)1 adet limonun suyu2 tatlı kaşığı toz şeker1 çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz
button