Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2005 00:00
Yemek yemek için, yüzyıllar boyunca ellerini ve bıçağı kullanan insanoğlu, kaşığı keşfederek sofra kültürüne önemli bir katkıda bulunmuştur.Çatalın ise, bıçak ve kaşıktan çok sonra devreye girdiğini görürüz. Avrupa’da çatalın bulunuşu 14. yüzyıla rastlar ama bu demek değildir ki bulunur bulunmaz kullanılmaya başlanmıştır. Fransız asilzadeleri yemek davetlerine giderken yanlarında çatallarını da götürürlermiş. Birçok Fransız kadının, altın çatalı, kıymetli eşyaları arasında sayar ve sadece özel ziyafetlerde kullanırlarmış. Çatal gibi sofranın önemli parçalarından birinin günlük hayata bu kadar geç girmesinin nedeni, belki de Avrupalıların dini inançlarına göre uğursuz sayılmasıdır. Çatal sofra kurallarının gelişmesinde bir dönüm noktası olmuştur. Meyve sebzelerin kabuklarını soymamaya özen gösterin, çünkü vitamin en çok kabukta toplanmıştır. Susamlı hemşeri böreği8 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi4 su bardağı un1 çay kaşığı tuz 3 adet yumurta1 su bardağı yoğurt (susuz kısmından)1 çay bardağı sıvıyağ1 kahve fincanı susam1 paket kabartma tozu2 su bardağı tuzsuz lor peyniri Önce, susamı teflon tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Yumurtaları çukur ve geniş bir kapta çırpın. Üzerine, yoğurt, sıvıyağ, lor peyniri, tuz ve kavurduğunuz susamın yarısını ekleyip iyice karıştırın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu eleyip yumurtalı karışıma ilave ederek tekrar karıiştırın. Hazırladığınız bu hamuru yağladığınız kare ya da dikdörtgen orta boy bir fırın kabına yayın. Üzerine kalan susamı serpiştirip 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika, üzeri sarı-kahverengiye dönünceye kadar pişirin. Ilınınca kareler halinde dilimleyerek servise sunun. Fındıklı tiramisu8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi1 paket kakaolu hazır kekIslatmak için1 yemek kaşığı neskafe1,5 su bardağı soğuk su1 yemek kaşığı toz şeker 1 çay bardağı çekilmiş fındık içi 1 yemek kaşığı un1 su bardağı süt2 yemek kaşığı toz şeker1 paket vanilya1/2 paket labne peyniri1/2 paket hazır süt kremasıSoğuk su, toz şeker ve neskafeyi bir kasede malzemeler iyice eriyinceye kadar karıştırın. Sonra kekin iki parçasını da bu karışımla ıslatın. Kremayı hazırlamak için; un, süt, toz şeker ve vanilyayı küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sıcakken, yarım labne peynirini ve süt kremasını ekleyerek mikerle 3-4 dakika kadar çırpın. Kekin bir parçasına bu kremalı karışımdan sürüp çekilmiş fındığı da serpiştirdikten sonra kekin diğer parçasını da üzerien kapatın. Kalan kremayı da kekin üzerine, her tarafını kapatacak şekilde sürüp buzdolabında en az 4-5 saat ya da bir gece bekletin. Servise sunmadan önce üzerine kakao tozu serpiştirip damla çikolatayla süsleyin ve dilimleyerek servise sunun.Not: Arzu ederseniz keki ıslatmak için 1 yemek kaşığı kahve likörü de kullanabilirsiniz.
button