Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2004 00:00
Yozgat Belediyesi Yozgat’ın ünlü testi kebabının heykellerini kentin girişine ve çıkışına dikecekmişÉ Anadolu’da iller artık yöre yemeklerinin patentlerini alıyor, sahip çıkıyor.Örneğin "Testi Kebabı" çok özel bir yemektir. Ben ilk
yemek kitabım olan "Bir Yemek Masalı"nın kapağına da testi kebabının fotoğrafını koymuştum. Testi kebabı genelde açık havada, etrafına odun ve meşe kömürü konularak ateşte pişirilir. Ama ateşin harlı olması gerekir ki, uzun sürede pişen kebap çok daha lezzetli olsun. Bu yemeğin en orijinal aşaması, testinin kırılmasıdır. Resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin, kırmadan önce Yozgat’la ilgili yapacağı bir işe dair söz vermesi, bir gelenek halini almıştır. İster misiniz, yemek heykeli dikme işi gelenekselleşsin! İnce NoktalarSoğan ve patatesi birlikte saklamayın, her ikisini de zaman zaman havalandırın. Filizlenmiş ve yeşillenmiş patatesin zehirleyici etkisi vardır, unutmayın.HAFİF VE KEYİFLİÇullu köfte Yapılışı:Pirinci yıkayıp, kaynayan tuzlu suda pirinçler uzayana dek haşlayalım. Suyunu süzüp, haşlanmış pirinçleri bir kaseye alalım. Bir teflon tavada hiç yağ koymadan kuzu kıymasını ince kıyılmış kuru soğanla birlikte kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyip, suyunu çekinceye dek pişirelim. Kıyma suyunu çekince bir kenara alıp, soğumaya bırakalım. Dana kıymasını hazırladığımız kavrulmuş kıymayla birlikte derin bir kasede yoğuralım. Haşlanmış pirinç, yumurta ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip, iyice karıştıralım. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yassı köfteler hazırlayalım. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. Limon dilimleri ile servis yapalım.8 kişilikHazırlama süresi 40 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi500 gr dana kıyma250 gr kuzu kıyma1 çay bardağı pirinç1 demet maydanoz1 adet kuru soğan1 adet yumurta1 çay kaşığı tuz2 çay kaşığı karabiberDiğer3 yemek kaşığı galeta unu3 adet yumurta2 su bardağı sıvıyağıYaz cacığıYapılışı:Önce sarımsakları dövelim ve çırpılmış yoğurda katalım. Sonra salatalıkları iyice yıkayıp, hiç soymadan rendeleyelim. Bir tel süzgeci alıp, suyunu süzmesini bekleyelim. Sarımsaklı yoğurda katıp, üzerini kıyılmış dereotu ve taze naneyle süsleyelim. Servis yapmadan önce buzdolabında bekletelim ve içine birkaç parça buz koyalım.6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaMalzeme listesi4 su bardağı yoğurt6 adet salatalık2 yemek kaşığı dereotu2 yemek kaşığı taze nane6 diş sarmısak
button