Güncelleme Tarihi:
Dikkat dikkat
Düzenli olarak bazı ilaçlar kullanıyorsanız, vitamin takviyesi konusunda doktorunuza danışın.
Vitamin haplarını yemek arasında bol su ile yutun.
Vitamin hapları serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmeli. Şişelerin kapaklarının sıkıca kapatılmış olmasına dikkat edin.
Gerekli vitaminlerin hepsini içeren bir hap almak yerine ayrı ayrı hap almak doğru olur.
Son yıllarda dünyada bir vitamin modasıdır gidiyor. Herkes önüne gelen vitamini bir bardak suyla mideye indiriyor. Ama artık o kadar çok çeşit vitamin var ki, onlardan hangisi ne için, nasıl kullanılmalı gibi sorular da, beynimizi kurcalıyor. Bugünlerde, tam 3500 çeşit vitamin ve mineral eczane raflarında müşteri bekliyor...
Günümüzde kadınlar da erkekler de yoğun çalışma temposu, düzensiz beslenme ve düzensiz uyku saatleri yüzünden bitap düşüyorlar. Özellikle de kadınların çocuk doğurma, çocuk büyütme gibi sorumlulukları da işin içine girince, onların bünyeleri daha da bir zayıflıyor. Vücuttan gidenleri takviye etmek için de, bilip bilmeden vitaminlere sarılıyoruz. Öncelikle vitaminlerin neden gerekli olduğunu hatırlatalım. Şimdilik 13 vitamin ile 10 mineralin sağlıklı yaşamamız için kesinlikle gerekli olduğu belirtildi. Amerikan Ulusal Yiyecek ve Beslenme Akademisi'nden verilen bilgiye göre, sağlıklı ve yeterli beslenme kurallarına uymakta zorlandığımız için, vücudumuza gerekli olan vitamin ve mineralleri haplar yardımıyla temin etmek zorundayız. Ama genelde ne yiyeceğimizi ve hangi vitaminleri takviye etmemiz gerektiğini bilemiyoruz. Bu iş biraz da ‘‘varlık içinde yokluk çekmeye’’ benziyor. Onca vitamin bolluğu içinde bizim için yararlı olacakları seçmek gerçekten de kolay iş değil...
Kalp hastalıkları ve kanser türleri
Bilim adamları özellikle kanser, kalp hastalıkları, katarakt ve diğer bazı sorunlara karşı koruyan antioksidanlara önem veriyorlar. Örneğin E vitamini alırsanız, bağışıklık sisteminiz güçlenir. Ayrıca bu vitaminin Alzheimer hastalığından korunmayı sağladığı da biliniyor. Son zamanlarda E vitamininin önemli bir özelliği daha gündeme geldi. Bu vitamin, kalbe zarar veren kötü kolesterol miktarını azaltıyor. İki yıl ya da daha uzun süre düzenli olarak E vitamini alan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığı ileri sürülüyor. E vitamini yağlı besinlerde bulunduğu için yeterli miktarın beslenme yoluyla alınması imkansız.
E vitamini, kanın pıhtılaşmasını önlediği için kanamalı hastaların ve kanı sulandıran ilaçları kullananların bu vitamini almaları sakıncalı olabiliyor.
Üç B vitamini (folik asit, B6 ve B12) kalbimizi korur ve yaşlanırken zihin sağlığımızı korur. Üç B vitamininin kalp hastalıklarını ve çeşitli damar hastalıklarını önledikleri biliniyor. Hergün 1000 mikrogram folik asit, B12 vitamini ve üç miligram B6 vitamini alınmalı. Zihinsel olarak kendilerini eskisi kadar sağlıklı bulmayan kişilerde B vitamini eksikliği söz konusu olabilir. Yaşları 50'nin üzerinde olan kişilerin B12 vitaminini beslenme yoluyla temin etmeleri zordur. Bu nedenle 50 yaşından sonra düzenli olarak vitamin takviyesi yapılmalı.
Kemikler ve kemik hastalıkları
Kalsiyum, magnezyum ve D vitamini kemiklerimizin sağlıklı ve güçlü olabilmeleri için gereklidir. 50 yaşına kadar günde 1000 miligram kalsiyum alınması gerekiyor. 50 yaşından sonra ise kalsiyum miktarı 1200 miligrama çıkıyor. Günde üç, dört bardak süt içerek ya da beyaz peynir yiyerek kalsiyum ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Fakat beslenme yoluyla yeterli kalsiyum almak her zaman kolay olmaz.
Güneş vitamini olarak da tanımlanan D vitaminini almadan kalsiyumdan bir yarar sağlayamazsınız. D vitamini, vücudun kalsiyumu ve fosforu özümlemesini sağlar. D vitamini sadece belirli bazı yiyeceklerde bulunur (süt, tereyağı, yumurta sarısı gibi). Ayrıca güneş ışınları da deri altında D vitamini oluşmasını sağlar. Eğer güneşe çıkmıyorsanız ve de saydığımız besinlerle aranız iyi değilse, her gün düzenli olarak D vitamini almanız gerekiyor.
Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan madenlerden biri de magnezyumdur. Özellikle diş sağlığına önem veren erkeklerin günde 350 miligram, kadınların ise 280 miligram magnezyum almaları öngörülüyor.