Herkese iyodlu tuz yaramaz

Güncelleme Tarihi:

Herkese iyodlu tuz yaramaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2005 00:34

Tiroid bezi hormon üretmek için iyoda ihtiyaç duyar. Kişi besinlerle yeterli iyod almadığı zaman, tiroid bezi eksikliği kapatmak için büyümek zorunda kalıyor. Büyüyen tiroid bezine guatr adı veriliyor.

l Nelerde iyod bulunur?

İyod en çok deniz ürünlerinde bulunur. Balık, midye, istakoz en çok iyod içeren besinler. Deniz kenarında yaşamak iyod açısından bir yarar sağlamaz. Bu şekilde ancak gereksiniminin yüzde 1’ini karşılamak mümkün.

l Sofra tuzları neden iyodlandı?

Türkiye’de gerek gıdalarda gerekse içme sularında olması gereken iyod miktarının ancak yüzde 25’i bulunuyor. Bu nedenle 2000 yılında koruyucu hekimlik açısından önemli bir adım atılarak sofra tuzları iyodlandı.

l Bununla amaçlanan nedir?

2000 yılından itibaren doğan bebeklerin, guatrın en sık görüldüğü 30-40 yaşlarına geldiklerinde sağlıklı bir tiroid bezine sahip olmaları amaçlanıyor.

l Herkes iyodlu tuz kullanmalı mı?

Türklerin yüzde 80’inde tiroid problemi var. Hastalıklı bir tiroid bezi, iyod ile tedavi olmaz. İyod ancak koruyucudur. Hatta daha da önemlisi iyoda aç tiroid, birden bol iyodla karşılaştığında tiroidit dediğimiz tiroid iltahaplanması olasılığı artar. Ayrıca halk arasında ‘zehirli guatr’ denen hipertiroidi ve en önemlisi tiroid kanseri olasılığı 4-5 kez artar.

l Kimler iyod kullansın- kullanmasın?

Bebekler, çocuklar ve tiroidinde kan değerleri ve ultrasonografik olarak problemi olmayanlar kullanmalı. Bilinen guatr veya nodülü olanlar, tiroid ameliyatı geçirmiş ve tiroid hormonu alanlar ve hipertiroidi hastaları iyod kullanmamalı.

l Evde yemek nasıl pişecek?

Yemek tuzsuz pişecek. Sofrada bir iyodlu, bir de iyodsuz tuzluk bulunacak!

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!