Her odaya başka bir sıcaklık

Güncelleme Tarihi:

Her odaya başka bir sıcaklık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2004 00:02

Kış aylarında ısınmak için kömür yerine doğalgaz kullanımı arttıkça dairelerde kat kaloriferi yerine geçen kombi alışverişi de hızlandı. Kombilerin bir faydası da her an sıcak suyunuzun olması. Ama kombilerin becerileri devamlı sıcak su sağlama ve ısıtma özellikleriyle sınırlı değil.

Örneğin programlanabilir saati sayesinde siz eve gelmeden önce evinizi ısıtan veya her odayı istediğiniz sıcaklıkta tutan kombiler var. Eğer kombi almayı düşünüyorsanız, alışverişe çıkmadan önce bu yazıya göz atın.

Model sayısı ve teknolojik özelliklerin artmasıyla evler için kombi seçmek de zorlaştı. Bunun için kombinizi seçmeden önce evinizin baca tipini belirlemeniz gerek. Kat kaloriferi olarak kullanılan kombilerin bacalı ve yoğuşmalı (hermetik) olarak iki tipi var. Eğer apartmanınız bitişik nizamsa ve kombinin bacasını herhangi bir balkondan dışarı çıkaracak imkanınız yoksa apartman bacasına bağlanan bir kombi seçmek zorundasınız. Ancak bacalı kombiler ortamdaki oksijeni tükettiği için pek sağlıklı değil ve daha az tercih ediliyor. Eviniz müsaitse daha sağlıklı olan hermetik kombileri tercih edin. Bu tür kombiler, bacasındaki donanım sayesinde oksijeni dışardan alıp, dumanını dışarıya veriyor. Evin içindeki oksijeni tüketmediği için de en çok tercih edilen kombi modelleri arasında.

Kombinizi seçtikten sonra belirlemeniz gereken diğer bir nokta ise kombinizi nereye monte ettireceğiniz. Uzmanlar kombinin mutfağa ya da mutfak balkonuna monte edilmesi gerektiğini belirtiyor. Odalarda pek de dekoratif görünmeyen cihazı, banyoya koymak isteyenlerin teklifleri de reddediliyor çünkü sıcak su buharı yüzünden nemli bir ortama sahip olan banyolar cihazın ömrünü kısaltıyor. Bu yüzden eğer evinizin dekoratif görünümüne önem veriyorsanız, cihazın yerleştirilmesi için en uygun mekan mutfak balkonu. Tabii kombiyi kış şartlarından korumak amacıyla kapalı bir balkon olmak şartıyla. Ya da penceresi olmak kaydıyla bir yüklük veya depo odası gibi bir mekan da seçebilirsiniz.

KOMBİ SEÇERKEN DAİRENİN ISI KAYBI HESAPLANMALI

Demirdöküm Kombi yetkili bayisi Göksu Mühendislik Şirketi’nden makine mühendisi Hüseyin Kasapoğlu, bir daireye kombi takmadan önce mekanın ısı kaybının ve coğrafi konumunun iyi hesaplanması gerektiğini söylüyor: ‘Bir daireyi ısıtabilmek için kombinin kapasitesini belirlemeniz gerekir. Bu kapasiteyi ise ancak dairenin ısı kaybını hesaplayarak belirleyebilirsiniz. Dairenin büyüklüğü, dış cepheye olan yüzeyleri, pencere ve kapı ölçüleri, açık kanat ölçüleri, ısı kaybını belirleyen en önemli faktörler. Örneğin metrekareleri birbirinden çok farklı olan iki daireye aynı kapasitedeki kombiyi takamazsınız.’

Evde ayarlanması gereken ortalama sıcaklık 22 derece. 120 metrekare bir daire için kullanılan kombi kapasitesi 20 bin kalorik. Ama örneğin daireniz bodrum kattaysa ve nem sorunu varsa, veya evdeki ısı kaybı yüksekse daha yüksek kapasiteli bir cihaz kullanılıyor. KOmbi satın almadan evvel görüştüğünüz yetkili servisin mutlaka evinizin ısı kaybını hesaplamasını isteyin. Aksi takdirde düşük ya da yüksek kapasiteli bir kombi size yüksek bir elektrik faturasıyla ve ısınmayan bir evle geri dönecektir.

Odalarda kullanılacak radyatör uzunluklarının hesaplanması ise yine ayrı özen isteyen bir konu. Önerimiz, odalarınızdaki petek boylarını olabildiğince uzun tutmanız. Bu sayede kombinizi düşük sıcaklıkta çalıştırsanız bile odanın ısısını istediğiniz derecede tutabilirsiniz. Bu da size hem gaz hem de elektrik tasarrufu sağlar.

SİZ GELMEDEN EVİNİZ ISINSIN

Kat kombilerinde ısıtma işlemi kombiyi çalıştırmaya başladığınızdan itibaren başlıyor. Yani, eviniz siz düğmeye bastıktan yaklaşık yarım saat sonra ısınıyor. İşten geldiğinizde sıcacık bir eve girmek istiyorsanız, kombiye sonradan da eklenebilen aksesuvarlar sayesinde eviniz siz gelmeden ısınabilir. Piyasaya yeni çıkan kombilerdeki dijital saat sayesinde bütün haftanın kombi açılış ve kapanış saati bilgilerini ayarlayabiliyorsunuz. Böylece siz kombinize elinizi bile sürmeden eviniz ısınmış oluyor.

Evinizin odalarını farklı sıcaklıklara ayarlamak isteyebilirsiniz. Mesela yatak odanızın salondan daha serin olmasını veya çocuğunuzun odasının diğer mekanlardan daha sıcak olmasını tercih edebilirsiniz. Her odaya ayrı sıcaklık, radyatör peteklerine takılan termostatik vanalar sayesinde mümkün.

BU KAMPANYAYLA KOMBİ ALMAK DAHA KOLAY

Türkiye’nin alışveriş ve pazarlama platformu World, kış dönemi yaklaşırken kombi sektöründe faaliyet gösteren Baymak, Isısan-Buderus, Demirdöküm, Viessmann, Ferroli ve Eca Isı bayileri ile Tekzen ve Praktiker mağazalarını kapsayan bir kampanya başlatıyor.

Üye işyerlerinin tüketiciye sunduğu taksit adedinin üzerine iki taksit de World ekliyor. Ekim ayı sonuna kadar sürecek kampanyada WorldCard kullanıcıları sadece kendilerine özel ekstra iki taksit olanağından yararlanacak ve ödemelerini uzun süreye yayabilecekler.

KOMBİ BAKIMINIZI YAPTIRDINIZ MI?

Kışa girmeden önce mutlaka kombi bacasını ve bağlı ise apartmanın bacasını temizlettirin. Bu temizliği kış boyunca üç ayda bir yaptırın.

Kombinizi yakmadan önce radyatörlerde su kaybı olup olmadığını kontrol edin.

Kombinin gaz ve su filtre temizliğini yaptırın.

Radyatörlerin ısıları birbirlerinden farklıysa tesisatınızda bir problem var demektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!