Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 00:00
Bugün artık çağdaş tıp bilimi, sarmısağın kan basıncını düşürdüğü için yüksek tansiyona iyi geldiğini, sindirim sistemini kuvvetlendirdiğini ve bronşları temizlediğini söylemekte. Romalı askerler de savaşa giderken uyarıcı olarak yanlarında bolca sarmısak taşırlarmış. Belki de horoz dövüşlerinden önce hayvanlara sarmısak yedirenlerde, Romalı askerler gibi düşünüyorlardır. Ya ortaçağda uzun seferlere çıkan denizcilerin yanlarına aldıkları en önemli iki şeyin pusula ve sarmısak olduğunu söylersem??? Adana Usulü makarna6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket makarna (ya da erişte)3
yemek kaşığı zeytinyağı250 gr orta yağlı dana kıyması3 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)2 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)2 tatlı kaşığı biber salçası1 çay kaşığı pul biberTuz, karabiberÜzeri içinYarım demet maydanoz (çok ince kıyılmış)Makarnayı 10 bardak suyun içinde 12 dakika kadar haşlayıp, süzün. Sos için, tavaya koyduğunuz kıymanın içine zeytinyağını ekleyin ve orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Soğanı, yeşil biberi ve salçayı kıymaya ekleyerek 5 dakika daha kavurun. Şimdi de pul biber, karabiber ve tuzu katıp, ateşten alın. Haşlanan makarnayı bu sosla harmanlayıp, maydanozla süsleyerek servise sunun.Sarmısaklı un çorbası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı yoğurt4 diş sarmısak (iyice dövülmüş)6 su bardağı su2 yemek kaşığı sıvıyağ3 yemek kaşığı un1 çay kaşığı karabiber, tuzÜzeri için1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kekikKırmızı pul biberDerin bir kasenin içine; yoğurt, sarmısak, tuz, karabiber ve suyu alarak bir çırpma teli ile iyice pürüzsüz olana kadar çırpalım. Öte yandan tencerenin içine sıvıyağı ve unu koyarak, orta dereceli ateşin üzerine oturtalım. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak unu sarartalım. Üzerine azar azar yoğurtlu karışımı dökelim. Çorba kaynayıncaya dek sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım. Üzerine tereyağında kızdırdığımız pul biber ve kekikli karışımı gezdirip, sıcak sıcak servise sunalım.Turhan’ın ekmek pastası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi6 dilim tost ekmeği1 çay bardağı fındık veya ceviz içi (dövülmüş)1 paket hazır kakaolu puding2,5 su bardağı sütÇilek (süslemek için)Hazır kakaolu pudingi süt ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin.Öte yandan tost ekmeklerinin kenarlarını kesin. Servis tabağının altına 1 kaşık sıcak pudingten koyup, üzerine 1 tost ekmeğini yerleştirin. Tekrar 1 kaşık sıcak pudingi döküp, fındık veya cevizi serpiştirin. Bu işlemi istediğiniz kadar tost ekmeğini üst üste koyarak aynen tekrarlayabilirsiniz. En üstten pudingi akıtıp, ikişer çilekle süsleyin. 1 saat buzdolabında bekletip, servise sunun.İnce NoktalarNaylon kaplara koyulan sıcak yemek, sağlığa zararlıdır. Sıcak yemeğin naylon kapta yarattığı aşınma sonucunda ortaya çıkan parçalar, mideye gider.
button