Güncelleme Tarihi:
Cinsellik kaliteli bir yaşamın önemli bir parçası. Dünya Sağlık Örgütü, cinsel yönden sağlıklı olmanız için sadece sertleşme sorunu, orgazm problemi gibi bir cinsel bir sorun yaşamamanızın yetmeyeceğini, eğer cinsellikte, fiziksel olduğu kadar psiko-sosyal yönden de mutlu değilseniz, sağlıklı sayılamayacağınızı vurguluyor. Tüm dünyada her üç yetişkinden biri en az bir tane cinsel sorun yaşıyor. Türkiye’de her 10 erkekten yedisinin sertleşme sorunu var. Bu rakamların yüksekliğini görüp şaşırmayın. Cinsellik konusunda çoğu kişi sorunlarını konuşmaya, paylaşmaya, anlatmaya çekiniyor. Oysa Türkiye’de erkek ve kadınların yüzde 90’ı cinselliğin çok önemli olduğunu düşünüyor.
Cinsel sorun yaşayan kişilerde hayat kalitesinin düştüğü biliniyor. Üstelik bu durum partnerleri de etkiliyor. Cinselliği etkileyen her şey kalbi, beyni ve tüm diğer sistemleri de etkiliyor. Cinsel sağlığa olumsuz etki edecek risklerin ortaya çıkarılıp, varsa cinsel sorunların tedavi edilmesi genel sağlığı da olumlu etkiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda, genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen her faktör cinsel tatmini azaltıyor. Sigara, alkol, uyku sorunları, sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı, hareketsiz bir yaşam, aşırı ve kontrol edilemeyen stres, kolesterol, tansiyon, kan şekeri yüksekliği gibi pek çok risk faktörü, cinsellik için de geçerli. Mesela kalp damar sorunları yaşayan kadınların yaklaşık yarısı ve daha fazlası cinsel sorun yaşıyor. Tiroid sorunları, diyabet, kemik-eklem sorunları gibi diğer hastalıklar ve çeşitli ilaçlar da cinselliği olumsuz etkiliyor. Üstelik cinsel bölgelere giden damarlar koroner kalp damarlarından çok daha küçük çaplı olduğundan, genel sağlık sorunları kendini ilk olarak cinsel problemler olarak gösterebiliyor.
Cinsel sorun başlıyor, kendine güven bitiyor
Hattat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, tedavi edilmeyen sorunların büyüdüğünü ifade ediyor. “Cinsel fonksiyon bozukluğu, nasıl hissetmenize neden oluyor?” diye sorduğumuzda en sık aldığımız yanıtlar arasında, kendine güvende azalma, endişeli, öfkeli, üzgün, depresif, cazibesiz ve mutsuz hissetme yer alıyor. Aynı şekilde hastaların partnerleri de kendilerini kızgın, utanç içinde, endişeli, şaşkın hissediyor, çoğunun kendisine olan güveni azalıyor, kendilerini çekici hissetmiyor.”
Prof. Hattat, erkeklerde en sık görülen cinsel sorunlar arasında sertleşme problemi, erken boşalma, cinsel isteksizlik, geç boşalma sorunlarını sayıyor. Bunların yanında cinsel organdaki doğumsal veya edinsel yapı bozuklukları, penis kısalığı veya eğriliği gibi şikâyetlerin de görüldüğünü söylüyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların da giderek arttığını ifade ediyor. Peki bu sorunlar neden oluşuyor? Prof. Dr. Halim Hattat, şöyle yanıtlıyor: “Öncelikle cinsel fonksiyon bozukluklarının sadece psikolojik olmadığını bilmelisiniz. Cinsel sorunlar altta yatan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol problemlerine, prostat hastalıkları veya ürolojik sorunlara, MS, omurilik hasarı veya geçirilmiş operasyonlara ait sinir sistemi sorunlarına, testosteron, prolaktin, tiroid gibi hormonların dengesizliğine, depresyon gibi psikolojik hastalıklara, kullanılan ilaçlara hatta sigara-alkol kullanımına, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam, aşırı stres, kilo fazlalığı gibi hayat tarzı faktörlerine bağlı olarak da oluşabilir. Bunların yanında yanlış cinsel bilgiler, size, partnerinize veya ilişkinize ait faktörler de cinsel sorunların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Önemli olan cinsel sorunlarınızın uyarıcı nitelik taşıyabileceğini bilmeniz ve vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmak.” diyor.
Şehir efsaneleri...
Hattat Hastanesi Cinsel Wellness Kliniği Direktörü Dr. Ece Hattat’a göre, cinsel sorunlarınızı kabul edip, bununla yaşamak zorunda değilsiniz: “Probleminiz ister yeterli sertlik elde edememek, ister tatminsizlik, ister isteksizlik olsun; tümüne çözüm bulmak mümkün. Çoğu kişi utandıklarından, doktora başvurmuyor. Oysa cinsel sorunlarınızla ilgili tedavi olmadıkça bu sorunların artacağını, size ve ilişkilerinize birçok fiziksel ve psikolojik sorun yaratacağını bilmelisiniz. Sağlıklı cinsel fonksiyonlara sahip olmak istiyorsanız kendi istek ve beklentilerinizle partnerinizin arzularını buluşturun. Şehir efsanelerinden uzak durun. Eş-dost-komşu tavsiyeleri ile uygulayacağınız yanlış tedavilerden kaçının. Sağlıklı cinsellik, tüm vücut sağlığınızın da iyi olduğunu gösteren bir bulgudur. Cinsel sorunlar yaşadığınızda vücudunuzda da bir sorun olabileceğini hatırlayın. “