A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2009 15:40
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, dünyada sigaradan sonra kansere en sık neden olan Hepatit-B virüsü enfeksiyonunun, seyri ve sonuçları nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Marakoğlu, Selçuklu Tıp Fakültesinde düzenlediği basın toplantısında, Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesinde, Hepatit-B enfeksiyonu ve tetanoz hastalığı aşılarının ücretsiz yapıldığını ifade etti.
Hepatit-B virüsünün akut hepatit, kronik hepatit, siroz ve primer karaciğer kanserine neden olabileceğini dile getiren Marakoğlu, “Dünyada sigaradan sonra kansere en sık neden olan Hepatit-B virüsü enfeksiyonu, seyri ve sonuçları nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde Hepatit-B virüsü taşıyıcılık oranı yüzde 5-8 seviyesindedir” dedi.
Marakoğlu, Hepatit-B virüsünün, kan yoluyla, cinsel yolla, anneden bebeğe perinatal yolla ve yakın temas ile bulaşabileceğini vurgulayarak, “Özellikle, sağlık çalışanları, damar yolu ilaç veya uyuşturucu madde kullananlar, sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda olanlar, diyaliz hastaları, yetiştirme yurtları, ıslah evleri ve cezaevinde kalanlar ile çok sayıda cinsel partneri olanlar risk grubundadır” diye konuştu.
Tetanozun ise anne ve yeni doğan bebekler için önemli bir sorun olduğunu belirten Marakoğlu, Neonatal (yeni doğan bebek) tetanoz hastalığının tüm dünyada aşı ile korunabilir hastalıklardan kaynaklanan ölümler içinde ilk sırada olduğunu kaydetti.
Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapıldığını ifade eden Marakoğlu, “15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz nedeniyle ölüm oranı çok yüksektir. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en sık görülen belirtidir” dedi.
Marakoğlu, SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğinde periyodik muayene hizmetleri ve sigara bağımlığı hizmetlerinin verildiğini belirtti.