Güncelleme Tarihi:
Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli etkinliklerle böbrek hastalıkları, risk faktörleri, tedavi ve diğer hastalıkların etkisi ile ilgili farkındalığı artırmaya yönelik faaliyetler düzenleniyor.
Yaşamını yitiren hemodiyaliz hastalarının ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer alıyor. Böbrek hastalıklarında yaşam süresinin uzamasında, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere çeşitli faktör etkili oluyor. Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıkları, özellikle hemodiyaliz hastaları için en önemli risk faktörü olarak gösteriliyor. Bu nedenle, kalp ve damar sağlının korunması, özellikle bu hastalar için hayatta kalım oranında büyük önem taşıyor.
Türk Nefroloji Derneği'nin kayıtlarına göre, 2009 yılında toplam 710 merkezi kapsayan çalışmada, ölen hemodiyaliz hastalarının ölüm nedenlerine göre dağılımına bakıldığında, öne çıkan oranlar içinde kardiyovasküler hastalıklar ilk sırada yer alıyor.
Buna göre, kalp damar hastalıkları yüzde 52.1, kötü huylu tümör gelişimi (malignite) yüzde 12.2, beyinde tromboz, embolizm, kanama, anevrizma rüptürü gibi nedenlerle gelişen, başdönmesi, şaşkınlık, afazi ve dizartri ile ortaya çıkan, kalıcı nörolojik bozukluklarla seyreden klinik tablo olan serebrovasküler aksidan yüzde 11.3, enfeksiyon yüzde 8.5, karaciğer yetmezliği yüzde 1.6, akciğer embolisi yüzde 1.3, diyalize girmeyi reddetme yüzde 0.5 oranında gözüküyor.
2009 yılında kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle ölen hemodiyaliz hastalarında ölüm nedenlerinde, kalp yetersizliği yüzde 38, iskemik kalp hastalığı yüzde 36.1, ani ölüm yüzde 22.8, diğerleri ise yüzde 3.1 olarak gösteriliyor. Bu verilerin, kalp damar hastalıklarının böbrek hastalıkları üzerindeki olumsuz etkisinin büyüklüğüne işaret ettiği vurgulanıyor.
Bu yılın teması: Böbreklerinizi koru kalbini kurtar
Derlenen bilgiye göre, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu'nun kurucusu Prof. Dr. Joel Kopple, Dünya Böbrek Günü oluşturulmasında öncülük yaptı ve Ekim 2003'te Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF) başkanına geleneksel bir Dünya Böbrek Günü oluşturulması fikrini dile getirdi. Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ile Kasım 2003'te toplanıldı.
Toplantıda Kopple, bir Dünya Böbrek Günü oluşturulmasını önerdi, ardından da Dünya Böbrek Günü komitesi oluşturuldu. 2004 yılında IFKF'nin ve Uluslararası Nefroloji Derneği'nin (ISN)yönetim kurulları, Dünya Böbrek Günü programını desteklemeye başladı.
Uluslararası Nefroloji Derneği ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu güç birliği yaparak böbrek hastalarının sayısını aşağı çekebilmek için her yıl Mart ayının ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Günü yapılmasını kararlaştırdı. Dünya Böbrek Günü'nün oluşturulmasında IFKF ve ISN, böbrek hastalıkları oranının azalmasını, erken teşhis, tanı ve tedavi yöntemlerine başvurulmasını amaçladı.
Bu yıl 6. düzenlenecek olan Dünya Böbrek Günü'nün ana konusu “Böbreklerinizi Koru, Kalbini Kurtar” olarak benimsendi. Anadolu Böbrek Vakfı olarak, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ve Türk Nefroloji Derneği'nin işbirilğiyle düzenlenen etkinliklerde, bu yıl geniş kitlelerin dikkatini çekecek ve hesaba katılmayan kardiyovasküler hastalıkların başlangıcının böbrek bozukluklarındaki rolü ve ölüm riski üzerinde durulacak.