Hem şiir okuyun hem yorgunluk atın

Güncelleme Tarihi:

Hem şiir okuyun hem yorgunluk atın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2005 22:51

Kitap okuma alışkanlığını geliştirmek ve Türk şairleri genç nesillere tanıtmak amacıyla tasarlanan Kitapbanklar, İstanbul’un çeşitli parklarına yerleştirilmeye başlandı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Karataş’ın tasarladığı, üzerinde şiir ve eser sahibinin fotoğrafının yer aldığı Kitapbanklar, şiir okuyup yorgunluk atma fırsatını bir arada sunuyor. Kitap sayfası renginde karbon fiber alaşımlı bir maddeden yapılan Kitapbanklar, alev almayan, kırılmaz, güneş ışığı ve ani hava değişimlerine dayanıklı bir yapıya sahip. Kitapbanklar’da Türk edebiyat dünyasına damgasını vurmuş 30 şairin 50 şiiri yer alıyor.

FERRARİ ERGONOMİSİ

Karataş’ın bir yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan Kitapbanklar, deniz kenarında İstanbul’u izlerken, Orhan Veli Kanık’ın ‘İstanbul’u Dinliyorum’ şiirinin size eşlik etmesine olanak sağlıyor.

Mimar Yılmaz Zenger’in Ferrari otomobillerinin koltuklarının ergonomisini model alarak yaptığı Kitapbanklar’da, Orhan Veli Kanık, Yahya Kemal Beyatlı, Nazım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Can Yücel, Atilla İlhan, Ümit Yaşar Oğuzcan, Mevlana, Köroğlu, Karacaoğlan’ın da aralarında bulunduğu 30 şair ve ozanın 50 şiiri kullanıldı. Kitap okuma alışkanlığını geliştirmeyi, gençlere Türk sanatçıları ve eserlerini tanıtmayı amaçlayan proje, şairlerin yakınlarından izin alınarak hayata geçirildi. Necip Fazıl Kısakürek’in oğlu Mehmet Fazıl Kısakürek ise şiirlerin projede kullanılmasına izin vermedi.

Atatürk de Kitapbanklar’da olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilk olarak tüm metro istasyonları ile Bağdat Caddesi ve Fenerbahçe Dalyan Parkı’na konulan Kitapbanklar, kısa bir süre içinde Taksim Meydanı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Nişantaşı, Bakırköy, Yeşilköy ve tüm sahillerdeki parklara yerleştirilecek.

Kitapbanklar’ın ‘Şair Serisi’nin ardından Zeki Müren, Dede Efendi, Münir Nurettin Selçuk’un da aralarında bulunduğu bestecilerin şarkılarının yer aldığı ‘Büyük Türk Müzisyenleri Serisi’ ve Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Şeyh Edibali gibi kişilerin özlü sözlerinin de yer aldığı ‘Türk Büyükleri Serisi’ de yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!