Güncelleme Tarihi:
Bu kadar yıldır konsere giderim, bir resitalde, üstelik konserin sonuna doğru piyanodan duman çıktığını hiç görmemiştim. Geçen pazartesi akşamı, Macar piyanist Endre Hegedüs’ün, İstanbul Liszt Piyano Haftaları kapsamında Fulya Sanat Merkezi’nde verdiği resitalde bu ilginç olaya tanık oldum. 30’a yakın albümü yayımlanan ünlü Liszt yorumcusu, zorlu resitalinin sonunda bestecinin Tannhauser Operası’ndan yaptığı uyarlamayı çaldı. Eseri tamamlarken, müziğin yükseldiği bölümde, kapak menteşesinin başladığı noktadan küçük bir duman yükseldi. Sigara dumanını çağrıştırıyordu. Günün yorgunluğuyla yanlış gördüğümü düşünüp önemsemedim. Birazdan bir duman daha çıktı ve yaklaşık 20 santim yükseldi. Çevreme baktığımda herkes hayretle piyanoya bakıyor, birbirine bunun ne olduğunu soruyordu. Sahnede sigara içen yoktu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın emektar Steinway piyanosu ateş almış olamazdı. Üçüncü duman çıkınca gözlerimden emin oldum. Resital bittiğinde salondaki herkes bunu konuşuyordu.
PİYANOYU KİM YAKTI
Andante dergisinin müzik eleştirmeni Alexandra Ivanoff bir yandan gülüyor, diğer yandan arkadaşlarına, “Piyanoyu yaktı” diyordu. Konuşmalar akordör Levent Conker’in de kulağına gitmiş olmalı. Salonda hışımla yanımdan geçerken “Piyano yanıyormuş, hasta mı bunlar” diye kendi kendine konuşuyordu. Konserin ilk yarısında Hegedüs’ün programa ara verip bir telin değiştirilmesini istemesi salondakileri iyice şüphelendirmişti. Dinleyicilerden biri hızını alamadı, Conker’i sahneye davet edip, dumanın çıktığı yeri gösterdi. Sebebini sordu. Conker, sabırla durumu açıklarken kulak misafiri oldum: “Tahtadan önce tellerin üstündeki lastik aksamın yanması gerekir, duman çıkması mümkün değil, herhalde toz çıkmıştır” diyordu.
Özet olarak Hegedüs, İDSO’nun emektar piyanosunun tozunu attırmıştı.
Hem de uzun bir resitalin sonunda.
Yayıncıların Kürt açılımı
TÜYAP Kitap Fuarı geçen yıl ilk kez Diyarbakır’da açılmış ve hayli ilgi görmüştü. İkincisi 17-22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Geçen yıl fuarda hazırlıksız yakalanan yayınevleri, gözlemleri ve tecrübeleri doğrultusunda bazı kararlar almışlar.
Bunlardan biri de Doğan Kitap. Yayınevi bu yıl fuara iki Kürt kökenli yazarının kitaplarını Kürtçe olarak basarak gidiyor.
Yavuz Ekinci’nin son romanı ‘Tene Yazılan Ayetler’ ile Murat Özyaşar’ın Yunus Nadi Öykü Ödülü ve Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi hikâye kitabı ‘Ayna Çarpması’nı Kürtçe’ye çevirdiler. Yayın Direktörü Deniz Yüce Başarır, “Kürtçe yayınlara devam edip etmeyeceğimizi zaman ve koşullar belirleyecek elbette” diyor.
Bu yılki fuarda bakalım Kürtçe yayınladıkları kitaplar nasıl bir ilgi görecek?
yazarmezar.com
Son dönemde rastladığım en ilginç internet sitelerden biri yazarmezar.com oldu. Muhsin Yolcu tarafından hazırlanan sitede ünlü edebiyatçıların mezar fotoğraflarına ve haklarında bilgiye yer veriliyor. Oturduğunuz yerden sevdiğiniz edebiyatçının mezarlık ziyaretini yapabilir, inancınıza göre duanızı okur ya da anmak istediğiniz şekilde anabilirsiniz.