Güncelleme Tarihi:
Amerikalı biyolog Susan Allport yeni kitabında hayvan dünyasındaki aşk hikayelerini, çeşitli türlerin yavruları ile olan ilişkilerini ve en önemlisi de hayvanlardaki annelik içgüdüsünü anlatıyor. Hayvanlar alemi, anneleri ve çocuklarıyla hayret uyandırıyor. Allport'un yeni kitabından bazı bölümleri aşağıda bulabilirsiniz.
İnekler yılda ortalama 1 yavruyla yetinirken martı 3, yılan 15, sinek 900, ringa balığı ise 30 bin yavru doğurabiliyor.
Bir çift fare 9 yıl içinde 2 milyon 197 bin yavruya ve toruna sahip oluyor. Hamile fare, kendinden daha iri bir erkek ile karşılaştığında içindeki cenini yok edene kadar eritiyor, daha sonra da herşeye baştan başlayarak yeni arkadaşından hamile kalıyor. Birlikte olurken erkeğin yumurtalarından bir kısmını daha sonra kendi kendine döllenmek üzere bir kenara ayırıyor.
Dişi bir fil 65-70 yaşına kadar çocuk sahibi olabiliyor.
Köstebeğin çiftleşmek için sadece bir günü var. Köstebek yavruları ilk doğduklarında 3 gram geliyorlar. Üç hafta içinde ağırlıkları 60 grama ulaşıyor.
Zürafa ayakta doğum yapıyor ve yavrular iki metre yükseklikten yere düşmek zorunda kalıyor. Doğarken ilk olarak ayakları dışarı çıkan yavru 1 metre 80 cm'lik boyu ile dünyanın en uzun yavrusu.
LYKLKMly
Dünyadaki en büyük yavru ise mavi balinanınki. Boyu sekiz metre, ağırlığı 3 ton. Yavru her gün bin litre süt içiyor ve 100 kilo büyüyor.
Grizzly ayısı 450 kg., yavrusu ise 450 gr. Grizzly ayısının boyu 1,5 metreyle 2 metre 40 cm arasında değişiyor, yavrusu ise 20 cm, yani açılmış bir elden daha küçük.
Yeni doğmuş bir koala yavrusunun boyu ise taze fasulye kadar.
Kedi yavruları ilk süt emdikleri memeyi sütten kesilene kadar bir başkası ile paylaşmıyor ve değiştirmiyor.
Bütün memeliler yavrularını sütle besliyor. Ama sütlerin içindeki maddelerin oranları değişiyor. Örneğin koyunun sütünün yüzde 80'i su, yüzde 9'u yağ, yüzde 5'i protein. Mavi balinanın sütünün ise yüzde 50'si su, yüzde 30'u yağ, yüzde 12'si ise protein.
Kangurular iki ayrı memeden çıkan iki ayrı süt üretiyorlar. Bunlardan biri kesenin içinde kalan ve daha hafif olan yavrunun beslenmesi için, diğeri de kesenin dışına çıkmış olan yavru için.
Dişi orangutan yavrusunu dört yaşına kadar emziriyor, yağmur suyu ile banyo yaptırıyor, dişleriyle tırnaklarını kesiyor. Yavru orangutan sekiz yaşına kadar annesiyle uyuyor. Dört yaşına kadar emzirilen şempanze yavruları da 12-13 yaşına kadar, cinsel açıdan olgunlaşana kadar, anneleriyle uyuyorlar.
LYKLKMly
Kunduz yavrusu doğduktan bir saat sonra bile tüylerini düzeltmeyi başarıyor. Ama set kurmak için ağaçları nasıl kesmesi gerektiğini iki yaşına kadar öğrenemiyor.
Vaşak yavrularını gezinti sırasında çalıların arasında kaybetmemek için kuyruğu havada yürüyor. Küçük vaşaklar bile 75 metre öteden bir fareyi, 300 metre öteden bir tavşanı, 400 metre öteden bir güvercini ve 500 metre öteden bir keçiyi farkedebiliyor.
Memeliler arasında yavruları ile ilgilenenlerin oranı yüzde beşi geçmiyor. Kuşlarda ise erkeklerin yüzde 90'ı yavruların bakımıyla ilgileniyorlar.
Maymunlar grup dışına çıkmamak için geceleri doğum yapıyorlar. Sancılar güneş batımından sonra ortaya çıkıyor. Sabaha kadar doğum gerçekleşmemişse sancılar kesiliyor ve tekrar güneş battıktan sonra başlıyor.
Aslan ailelerindeki av partilerinde önce büyükler daha sonra da küçükler avdan yemeye başlıyor.
Balinalar, yunuslar, dağ antilopları, bizonlar ve telli turna çocuklarını sürünün içindeki kuşlardan birine ya da ikisine emanet edip yiyecek aramaya çıkıyorlar.
Avustralya çalıkuşları (Malurus splendens) erkekler ve dişiler topluluğu oluşturuyorlar. Erkeklerin yüzde 65'i çocukların bulunduğu topluluklara dahil olamıyor.
Bazı kuşlar yumurtalarını diğer kuşların yuvasına bırakarak kuluçkaya yatma zahmetinden kurtuluyor. Bu kuş türleri yumurtalarını yuvadaki diğer yumurtalarla aynı renk ve büyüklükte yapıyorlar. Böylelikle yuvanın sahibi kendi yumurtalarıyla yabancı yumurtaları birbirinden ayıramıyor.
Deniz aslanının yavrularının yüzde 50'si kendi türlerinin erkekleri, bir kısmı da anneleri tarafından öldürülüyor. Ölümler daha çok çiftleşme aylarında görülüyor.
Geyikler yavrularını avcıların çok ya da yiyeceklerin az olduğu zamanlarda ölüme terkediyor.
Masallarda bebekleri getiren beyaz leylek, bazı martı çeşitleri, kutan kuşu kıtlık zamanlarında yavrularından biri dışında diğerlerini yiyor.
Boz ayının iki yavrusundan biri öldüğü takdirde ikinciyi de tekrar doğum yapabilmek için ölüme terk ediyor. Böylece önündeki iki yılı tek bir yavruya süt vermekle geçirmiyor.