Hayatta kalma bilinci

Güncelleme Tarihi:

Hayatta kalma bilinci
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Acil durumlarda neler yapılacağını bilmek yaşama şansını arttırıyor.

Ölüm-kalım durumlarında birkaç kurala sadık kalarak hayatta kalma şansınızı arttırabilirsiniz. Acil durumlar karşısında neler yapılacağını bilmek gerekiyor.

Yaşadığımız son deprem afeti, bize bir kez daha bir tehlike durumda izlenecek stratejiler konusunda hazırlıksız olduğumuzu kanıtladı. Yine de en zor koşullarda bile yaşamaktan vazgeçmeyen ve ölümden kurtulanların öyküleri inanılır gibi değil. Acil durumlar üzerine yapılan araştırmalar, hayatta kimlerin kaldığı konusunda ipuçları veriyor. Bu araştırmalar, kimsenin aklına gelmeyecek kişilerin olayı zarar görmeden atlatabileceğini gösteriyor. Yine de bazı insanların diğerlerine göre belirgin avantajları var. Örneğin bir dağcı ya da silahlı kuvvetlerde eğitilmiş biri olmak kişiye avantaj sağlıyor. Kadınlar ve yaşlılar da acil durumlarla başetmeyi iyi biliyor. Çünkü panikleyip etrafta boş yere koşuşturmak yerine, yerlerinde oturup olaya daha mantıklı tepkiler veriyorlar.Peki, yaşamı tehdit eden bir durumdan kendinizi psikolojik olarak nasıl koruyabilirsiniz? Bazı uzmanlar, gözler önünde gelişen olaylara bakmamaya çalışmanın, acı tecrübelerin etkilerini büyük ölçüde azaltacağını söylüyor.

Psikiyatri profesörü ve ‘‘Acının Doğası’’ (The Nature of Grief) adlı kitabın yazarı John Archer, konuyla ilgili olarak şu öneride bulunuyor; ‘‘Birini kaybetmenin acısından kurtulmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken, geçmişi bir kez daha gözden geçirip neler olduğunu anlamaya çalışmak... Ayrıca yaşamınıza bir amaç katmalısınız, gelecek için pozitif planlarınız olmalı.’’

Sarsıntıyı atlatmak için ipuçları

Kararlılık: Günlük yaşamda nasılsınız? Olayları hep yarına mı ertelersiniz? İyi, ancak işler ciddiye binince olaylara anında müdahale etmeniz gerekecek. Bazı sorunlardan sıyrılmanız için kararlı olmanız gerekecek.

Kişisel disiplin: Tonny Bullimore, Atlantik Okyanusu’nda kaybolduğunda sakin oluşu, kendine hakimiyeti ve disiplini ile hayatta kalabilmiş. Oysa panik yapmak son derece doğal. Ancak yaşamak için buna karşı koymasını bilmek gerekiyor.

Kendi kendine yetmek: Eğer kendi kendine bakmasını bilenlerdenseniz, krizden canlı çıkma ihtimaliniz de yüksektir.

Dışarıda yaşamak: Hep kötülük geleceğini düşünerek, doğal dünyadan giderek uzaklaşıyoruz. Oysa durum her zaman böyle olmayabilir. Doğa bazen düşünüldüğünden çok daha faydalı olarak yaşama destek verebiliyor.

Fiziksel ve zihinsel dirilik: Fiziksel güç, insanın kendine güvenmesini sağlıyor. Ve mantıklı kararlar verilmesi konusunda kişiye güven veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!