Güncelleme Tarihi:
- Kariyerinizin en zorlu süreci neydi?
- Genelde şanslı biriyimdir. Hava berbattır mesela ve seferler iptal olmadan önceki son vapura yetişirim. Ama müzikal kariyerimde rüzgar hep ters yönden esti. Albüm çıkmadan şarkıları internette paylaşmaya karar verdiğimin ertesi günü Youtube kapatıldı. Açılınca ‘Akla Zarar’ın demosunu yükledim. Aynı akşam Atatürk’e hakaret eden video yüzünden tekrar kapatıldı Youtube. Aynı dönemde bir dizinin müziklerini yapmam istendi. Zevkle işi bitirdim. Dizi yayına girmeye hazırlanırken yapımcısı sevgili Ömer Lütfi Mete vefat etti.
- Umarım hepsi bu kadardır...
- Ne yazık ki hayır. Albüm çıktığında bir TV programında Mavi Marmara baskını oldu, yayını erken kesmek zorunda kaldık. Aylar sonra bu kez Saba Tümer’in konuğuyken deprem oldu ve yayın yine sizlere ömür. O günlerde ‘Sanırım Allah’ın benim üzerimde başka planları var’ diye düşünmeye başladım... Bütün bunlar olurken müzik yapmaya çalıştığım insanlardan albümümü çıkartmak isteyen şirkete kadar herkes tarafından dolandırıldığımı mevzuubahis bile etmiyorum ki, bunlar dönüm noktalarımda geleceğimle oynayan şahıslardır. Anladığım kadarıyla; bende bu şans ve insanlarda bu karakter olduğu sürece kariyerimin her evresi zorlu geçecek.
RİSK YOKSA BAŞARI YOKTUR
- Müzik hayatımı borçluyum dediğiniz sanatçı kimdir?
- Kredi ve faturalar dışında borçlu olduğum birileri olduğunu düşünmüyorum.
- Zaman zaman anlaşılmadığınızı düşündüğünüz oluyor mu?
- Şarkı sözü yazarken işin içine edebiyat ve felsefeyi de ortak ettiğimde bu riski göze almıştım ama korktuğum gibi olmadı. İnsanlara ilk ulaşmaya başladığım andan itibaren MSN iletilerinde, Facebook ve Twitter’da slogan olarak kullanılmaya başlandı bir çok cümlem. Risk yoksa başarı yoktur.
- En çok etkilendiğiniz solistler kimler?
- İlhan İrem hayranıyım. Sesinin insanı tedavi ve terbiye edici bir antiseptik olduğunu düşünüyorum. Thom Yorke (Radiohead) var, saatlerce dinleseniz bile yormaz sizi. Yma Sumac gerçek bir ses enstitüsü. Nusrat Ali Fateh Khan, Eric Adams (Manowar), Jasmin Levy vb... Liste böyle uzar gider...
- Sesiniz alışılmışın biraz dışında. Şarkı söylediğinizde tepkiler nasıl oluyor?
- Albümdeki bütün şarkıları ezbere söylüyorlar. Ve eminim benden daha güzel söylüyordur birçoğu. Hep şuna inandım: “Kim daha iyi yaşarsa o daha iyi yaşatır şarkıları.”
- Sözlerinizi yazarken nelerden ilham alırsınız?
- Vahi ve ilham aynı kaynaktan gelir!
- Sözlerdeki aşk temasını genel mi kurguluyorsunuz yoksa sizin hayatınız olarak bakabilir miyiz?
- Yazdığım şarkı sözleri, şiirler ve denemeler için bir tanımlama yapacak olursam tek kelimeyle ‘otobiyografi’ diyebilirim.
- Albümün hazırlık aşamasını anlatır mısınız? Ne kadar sürdü?
- Albüm, kayıtlarına başladığım andan piyasaya çıkana kadar tam üç yıl geçti. Bir albüm çalışması için çok astronomik bir zaman bu ama dediğim gibi daima yanlış insanlar çıktı karşıma. Haramilerle uğraşmaktan müzik yapmaya fırsat bulamadım bir türlü. Ne onlar vazgeçti ne de ben.
KİMSEYİ ÖRNEK ALMADIM HER ÇİÇEKTEN POLEN TOPLADIM
- Müziğe nasıl başladınız? İlgi aileden mi geçti?
- Yakın ve uzak akrabalarım arasında müzik ya da sanatın herhangi bir dalıyla uğraşan hiç kimse yok. Sanırım Harikalar Diyarındaki Alice gibi bir gün kalbimdeki çatlaklardan birinin içine düştüm ve orada karşıma çıkan yol beni buraya sürükledi.
- Neleri dinleyerek büyüdünüz? En favori sanatçılarınız kimlerdir?
- Üç-dört yaşlarındayken Zeki Müren’in fotoğrafıyla uyurdum. Sonra Barış Manço ve ardından İlhan İrem ile tanıştım. Müzikal karakterime yön veren de sanırım İlhan İrem oldu.
- Vokalist olarak kimleri kendinize örnek aldınız?
- Herhangi birini model aldığım söylenemez. Bunu bir arının yüzlerce çiçekten topladığı polenlerin bal olması gibi düşünebiliriz bunu.
- Albümü yaparken nelerden etkilendiniz?
- Albüm otobiyografim olduğundan hayatımın fragmanı da diye biliriz.
ŞİİR KİTABI YOLDA
- Yeni projeleriniz var mı?
- ’Bilinmeyen Saati Uygulaması’ albümü içerisinde kliplendirilmeyi hak eden birçok şarkı var. Bugüne kadar albümün üç şarkısına klip çektik ki en son klip, geçen ay ‘Taşıdığım Kadar Varsın’a çekildi. Lakin ben sabırsız bir insanım ve istiyorum ki insanlar yeni şarkılarımı duysunlar bir an önce. Yani ikinci albüm çok yakında. Bunun dışında denemelerimden ve şiirlerimden oluşan bir kitabı yayına hazırlıyorum. Adı ‘Yerçekimsiz Söylemler Kılavuzu’. Ama biraz tembelim sanırım.
- En çok etkilendiğiniz yazar ya da şairler kim?
- Zekası ve edebiyat-felsefe karışımından dolayı Mevlâna ilk sırada yer alır bende. Daha sonra Ashaf Hâlet Çelebi, Nâzım Hikmet, Oscar Wilde, Shakespeare, Cemal Süreya, Dostoyevski gelir.
- Şiir yazmaya ne zaman başladınız? İlk şiirini kime yazdınız mesela?
- Alfabeyi kullanmaya başladıktan sonra bir şeyler karalamaya başlamam çok uzun bir zaman almadı. İlkokul ikinci sınıftayken yazdığım şiirler var. Hatta ikinci albümde yer alacak şarkılardan bir tanesinin sözlerini 11 yaşımda yazmıştım. O şiir de daha sonra hayatımda yaptığım ilk bestenin sözleri oldu. İkinci albümde de aynen o ilk haliyle yer alacak. Şimdi kelimelere ve müziğe çok daha hakimim, biraz oynama yapıp kusursuz bir hale getirebilirim ama bunu yapmayacağım. Çünkü onun saflığına ihtiyacım var.
- Sevip âşık olduğunuz kişiler şiir yazmanızı tetikler mi hiç?
- Bir şeyler yaşarsınız ve sonra başka bir şeyler ve sonra başkaları... Bunların hepsi hayatınızdaki tuvale vurulmuş fırça darbeleridir. Sonra bir gün birikirler ve bir bakarsınız çok güzel bir resim olmuşlar. Size sadece onu çerçevelemek kalır. Ben acıların kullanılmak için olduğunu düşünüyorum. Yoksa başka hiçbir işe yaramazlar.
Cüneyt Ergün konseri için Roxy’nin kapıları 16 Mart Cuma saat 22.00’de açılıyor. Biletler 15-20 lira.
(212) 249 13 01.