Sinem VURAL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 00:00
CNN Türk ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan "Hayata Bağış" programı, Türkiye’de en az konuşulan sağlık konularından biri olan organ bağışına dikkat çekiyor. Toplumu bilinçlendirmeye yönelik bu program için CNN Türk Genel Müdürü Ferhat Boratav, "İnsanların kaybettiği sıcaklığı tekrar kazanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" diyor.
Programın fikir babası kimdir?
-
Haber merkezimiz. Organ bağışı, muhabirlerimizin ve haber merkezinin her gün uğraştığı konulardandı. Onlar Türkiye’de organ bağışı hakkında çok az şey yapıldığının farkına vardılar. Uzun bir süre "basit bir haberi, nasıl bir kampanya haline getirebiliriz" diye çalıştık. Şimdi de bunun meyvelerini topluyoruz.
n Hayata Bağış yayınları sırasında ekibe ne tarz sorular yöneltiliyor?
- Programlar sırasında çok soru geliyor. Belli ki bu konuda kamuoyunda çok açık var. Bunların içinde "Gerçekten ihtiyaç sahiplerine gider mi, dinen caiz midir" gibi sorular da var. Çok temel kavramlarda bile sorular var. Beyin ölümü gerçekleşti dendiğinde "geri dönüşü olur mu, ya o sonradan hayata dönerse diye" sorular geliyor. Doktorlar beyin ölümü gerçekleşti dedikten sonra bunu kabul etmek ve karar aileye kalıyor. Biz bu işin üzerinde durdukça, o soruların daha da artacağını düşünüyorum. İnsanlar bu konuda bir açıkları olduğunu ve bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini anladılar.
n Türkiye’de organ bağışı oranı neden düşük?- Bu konuda kamuoyu ve doktorlar bilinçli olduğu zaman Türk insanı kaybettiği yakının organlarını bağışlıyor. Bunu özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki verilere baktığınız zaman görebiliyorsunuz. Burada bir duyarsızlık ve muhalefet söz konusu değil. Bağışlar Türkiye’de ortalama milyonda 2.2’yse, Ege ve Akdeniz’de bu rakam milyonda 16’ya çıkıyor.
n Hayata Bağış, organ bağışını artırmak için bilgilendirmekten başka bir aktivitede bulunacak mı? - Mümkün olduğu kadar kuşkuları önlemeye çalışmak, sadece televizyondan anlatmak değil bunu farklı bir platforma taşımak lazım. Türkiye’de organ bağışı konusunda sıcak ve duygusal hiçbir simge yoktu. Biz istiyoruz ki bu işin bir simgesi olsun, simge insanları olsun. İnsanlar bu konuda çok hassas. Logomuzu da yaptırdık içinde duygu olan bir karara çevirmek istiyoruz. Bir araya geldiğimiz zaman bir şeyleri değiştirebileceğimize olan inancımız sağlam. Yakınlarının organlarını bağışlayan insanları Türkiye onurlandırsın. Çünkü onlar çok onurlu bir iş yapıyor. Amerika’da her yıl eyaletlerde yakınlarının organlarını bağışlayanlara eyalet valileri nişan ve madalya takıyor.
n Bağışların artması için size göre aşılması gereken en büyük problem nedir?
- İnsanların kafasında o trajik anda bir şüphe olmamalı, yaptıklarının doğru olduğunu bilmeliler. Bize destekçi belediyeler de gelmeye başladı billboard’larda reklamımız olacak. Tanıtım filmlerimizi sinemalarda döndürmek istiyoruz. Böylece kampanyayı sokağa taşıyacağız. Mümkün olduğu kadar ekranın ötesine geçmek istiyoruz.
n Organ bağışı kartları için de bir çalışma içerisine girmişsiniz...
- Organ bağışı kartlarında bir standart yoktu. Bununla beraber bu kartlar sadece sembolik bir anlam taşımaktaydı, biz standarta bağlamaya çalışıyoruz. Beyin ölümünüz gerçekleştiği anda yine ailenizin kararı esas alınıyor. Belçika’da tam tersi bir uygulama var. Organ bağışı istemiyorum kartı üzerinizden çıkmazsa otomatik olarak bağışlamış sayılıyorsunuz. Belçika hariç tüm ülkelerde ailenin rızası ön planda. Bizim kampanyamızın esas amacı yakınlarınızı bilgilendirmek. Bu yüzden kartta da organ bağışlamak sizin, hayat bağışlamak ailenizin kararı yazıyor.
n Halkın geri dönüşleri çok güzel. Seyirci ilgisine göre yayın sayısı artacak mı?
- Haftalık programlar bir süre daha devam edecek ama önemli olan bu projeyi program bazında irdelemekten çıkarıp sokağa taşmamız. CNN Türk’ün de tüm işlerine bu duyarlılığı yansıtmamız gerekiyor.
Bilgi içinDidem Arslan’ın sunduğu ve her hafta uzman isimlerin katılımıyla yayınlanan "Hayata Bağış" programı her perşembe 22.10’da CNN Türk ekranlarında.
Organ bağışı ve organ nakli için Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (SABİM) ALO SAĞLIK HATTI 184 numaralı telefonundan bilgi alabilir, organbagisi@cnnturk.com.tr’ye görüşlerinizi mail atabilirsiniz. http://www.cnnturk.com/ adresinden konu ile ilgili geniş bilgiyi de edinmeniz mümkün.