Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

Güncelleme Tarihi:

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 11:00

Bir insan düşünün ki kendinden “Ben özel biriyim” diye bahsetsin... Özel olmak, dokunulmaz olmak değil ama... Dünyanın en yüksek egolu insanı, Portekizli teknik adam José Mourinho, Chelsea’den kovuldu. “Küllerinden doğar mı” diye fikir yürütmek için, önce onun kim olduğunu bilmek gerekiyor. Onunkisi fena halde Darth Vader’ın hikâyesi...

Haberin Devamı

1- BU GENDE BİR YANLIŞLIK VAR
Futbolcu babanın futbolcu oğlu. Futbol kulübü başkanı dedenin torunu. José Mourinho, futbolda bir kariyer yapabilmek için doğru aileye doğdu. Tuhaf olan, genlerin bu örnekte işe yaramamasıydı. 24 yaşına dek babasının yönettiği Rio Ave gibi kulüplerde top koşturdu. Olmayacağını anladığında kendini işin ilmine verdi. Lizbon Teknik Üniversitesi’nde spor bilimleri okudu ama esas dersi, bir zamanlar kaleci olan babasının yönettiği takımların soyunma odasında alacaktı. 

 

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

2- JEDİ AKADEMİSİ OLARAK BARÇA
Yıldızının ilk parladığı an, 1992’de Sporting Lizbon’un başına geçen efsane İngiliz futbolcu Bobby Robson’ın yanına tercüman-yardımcı teknik adam olarak girmekti. Onun kanatları altında önce Porto’ya sonra Barcelona’ya geçti. Barcelona’nın bugün artık bir klasik haline gelen, topa sahip olmaya dayanan futboluna o zamanlar henüz kıvam veriliyordu... Bir Jedi akademisi gibiydi takım. ‘Yoda’ Johan Cruyff’un ‘ruhani’ liderliğinde başta Pep Guardiola önemli figürler orada yetişiyordu. Mourinho da orada sivrildi, Robson’ın ardından gelen Hollandalı Louis Van Gaal’in de gözüne girdi. O kadar ki bazı nispeten önemsiz maçlarda takımı o yönetiyordu. Mourinho, fırsat bulduğunda Portekiz’e döndü (Benfica, Leiria, Porto); birkaç sene içinde Porto’yla UEFA ve Şampiyonlar Ligi kupaları kazanarak efsane oldu. Sonrası Chelsea, Inter, Real Madrid, yine Chelsea... Ama hep yetiştiği ortama geri dönmek istedi Mourinho... Frank Rijkaard’dan sonra hoca aranırken “Ben ben ben” diye aracılar soktu; başkan Laporta’ya kadar gitti, olmadı... Çünkü Cruyff, kendi futbol felsefesini mükemmel taşıdığını düşündüğü bir başka ismi, Pep Guardiola’yı seçmişti. 

 

Haberin Devamı

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

Haberin Devamı

3- YAKARIM BU OKULU YAKARIM
'Yoda’ Cruyff’un seçimi, Mourinho’nun cennetten düştüğünü gösteriyordu. Ama esasen Mourinho’nun başka bir futbol oynattığına da işaretti. Başarıyla kotardığı bu sistem aslında içinde Barcelona geçen her cümlenin antitezi... Eski takımına kabul edilmemesinin bir nedeni de bu. Daha sonra adı geçen her ortamda eski takımının oynadığı (baş ‘düşmanı-rakibi’ Guardiola’nın oynattığı) futbolu kötülemesinin de.  Ona esas şeklini veren o futbol akademisinden nefret ediyor şimdi Mourinho. Tıpkı Jedi okuluna dair ne varsa ortadan kaldırmak isteyen, eski Jedi Darth Vader gibi, o da Barcelona ekolünü bitirmek istiyor. 

 

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

Haberin Devamı

4- AYNI YOLUN YOLCUSU
Son günlerdeki Star Wars furyasından belki, Mourinho hakkında okurken onu fena halde Darth Vader’a benzettim. “Sonra da bu benzetmeyi yapan herhalde bininci kişiyimdir” diyerek internete bir göz attım. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, evet, çok kişi bu benzerliği kuruyor. Ama en üst nokta, Goal.com’un hazırladığı “Bunu kim söyledi? Darth Vader mı? Mourinho mu?” testi...  Bu testte en fazla yazı-tura tutturma kadar şansınız var.. “Savunmayı zayıflatırsan akıllıca davranmış olmazsın.” Hangisi dedi sizce? Fark etmez ama cevap Darth Vader.

 

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

5- ‘AZİZ'İ HARCAYINCA HARCANDI
Yine Vader gibi, uzaktan dünyanın en disiplinli adamına benziyor... Futbolcuları onun için ölüp bitiyor sanki. Ama işler yolunda gittiğinde... Bu sene Chelsea’deki gibi, freni patlak bir arabayla yokuş aşağı son sürat indiğinde kimse ‘özel’ adama, kara kaşı kara gözünün hatırına katlanmıyor. Mesela Real Madrid’deki son sezonu... Soyunma odasının duvarı o günlerde elek gibiydi. Madrid’de yaşanan hiçbir şey Madrid’de kalmadı; bütün dünya öğrendi. Asabiyet, istikrarsızlık, paranoya... Bütün gizli saklısı ortaya döküldü teknik adamın. Karşı hamle olarak o da köstebek olduğundan şüphelendiği isimleri yedek kulübesine mahkûm etti. ‘Aziz’ lakaplı Iker Casillas’ı, maestro Mesut Özil’i harcamak kolay mı? Harcadı... Real Madrid de, futbolcusu taraftarı gazetecisiyle onu harcadı en nihayetinde. Aşırı Real Madrid’li gazete AS’tan Alfredo Relaño şu ifadeyi kullanacaktı örneğin: “Dünyayı yiyip yutmak için buraya geldi; sonuçta başka bir şey yedi.”

 

Haberin Devamı

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

6- TOPSUZ FUTBOL DAHA GÜZEL
İspanyol gazeteci Diego Torres’e göre Mourinho’nun ‘anti-Barcelona’ futbolu yedi maddede özetlenebiliyor. Daha az hata yapan takım maçı kazanır. Karşı takımı hataya kim daha çok zorlarsa futbol da onu tutar. Deplasmanda, rakibe üstünlük kurmaktansa, hata yapmalarını beklemek evladır. Topa daha çok sahip olan, hataya daha meyillidir. Topa sahip olmaktan vazgeçen hata yapma ihtimalini azaltır. Topla çok oynayan korkar. Bu yüzden onunla az oynayan daha sağlam durur.  

 

Yedi adımda Jose Mourinho’nun ‘öteki’ kariyeri

 

7- AŞKIN ÖMRÜ 18 AY 
Eski Real Madrid ve Milan antrenörü Fabio Capello’ya göre Mourinho’nun takımlarının ömrü 18 ay. Mourinho, bu süre içinde futbolcuları tüketiyor. Üçüncü sene hep başarısızlıktan ibaret oluyor. Tıpkı serinin üçüncü filminde Darth Vader’ın ölmesi gibi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!