Güncelleme Tarihi:
Dr. James Canton: Yapay zekâ, yeni bir güç olarak ortaya çıkacak ve insanlara daha iyi sağlık hizmetleri sağlayabilmemizi mümkün kılacak. Ancak geleceğe damgasını asıl genetik bilimi vuracak. Hastalıkları önleyen genetik ilaçlar sayesinde insanların yaşam süresi uzayacak. İnsanlar daha sağlıklı bir yaşama sahip olacaklar.
İNSANIN FORMÜLÜ ÇÖZÜLDÜ
Ufuk Tarhan: Kansere çare bulunacak ama bunun yanında bir sürü yeni hastalık da ortaya çıkacak. Mesela şu anda küçük çocuklarda anormal bir alerji çeşitliliği var. Çünkü petrol, kimyasallar, vs. ile havayı sürekli bir biçimde kirletiyoruz, havaya habire metal partiküller saçıyoruz. Onun için gelecekte bugün bilmediğimiz birçok hastalık da olacak. Ancak tıptaki asıl faktör genetik biliminin gelişmesi olacak. Kanser dahil mevcut hastalıkların aşağı yukarı hepsini çözeriz diye düşünüyoruz. Genetik bilimi ve biyoteknoloji geliştikçe, insanların sakat doğması, engelli kalması gibi rahatsızlıkları giderek ortadan kaldırabileceğiz.
Genetik teknolojiyle insanların yaşlanmasını geciktirmek mümkün olacak.
Mesela Amerikalı bilim adamı Raymond Kurzweil diyor ki ‘Biz 2050’ye kadar genetik teknolojiyle ölüme neden olan tüm hastalıkların semptomlarını çözeriz.’ Sonuçta insanın da bir formülü var. Ve bu formülü biz artık bilgisayarda görebiliyoruz. Artık bir dakikada gen haritamızı çıkarabiliyoruz. İleride vücudumuzda ne gibi hastalıklar çıkabilir; bunu tespit edebiliyoruz. Angelina Jolie neden memelerini aldırdı? Bu alandaki gelişmeler yüzünden aldırdı. Çünkü gen haritasında bu rahatsızlık görünüyordu. Zaten ileride hekimlere ‘doktor’ değil, ‘gen terapisti’ diyeceğiz. Düşünün; eskiden sadece ‘doktor’ vardı. Sonra doktorluk, ‘göz doktoru’, ‘kardiyolog’, vs. gibi branşlara bölündü. İşte ileride de doktor yerine ‘X geninin terapisti’ diyeceğiz. Tıp alanına genetik bilimi damgasını vuracak.
Jacque Fresco: Bütün tıp laboratuvarları, buralarda çalışan bilim adamlarına gerekli tüm donanımla donatılmış olacak. Dünyadaki laboratuvarlar birbirleriyle rekabet etmek yerine işbirliği yapacak ve birlikte çalışacak. Bilim adamlarının amacı daha çok maaş kazanmak, övgü almak ya da ödül kazanmak değil, sadece insanların iyileştirilmesi olacak.
SAKATLIKLAR BİTECEK
Alphan Manas: Çok yakın bir gelecekte 3D printer’larla bir sürü organ elde edilebilecek, sakatlık bitecek. Bizim için en önemli gösterge, doğum anında anneyle bebek arasındaki göbek kordonu olacak. Kordonu saklayabildiğimiz takdirde ileride o kişinin kök hücreleriyle her hastalığa çare bulabilir, her şeyi yapabiliriz. Göbek kordonu saklanmazsa, çocuk büyüdükten sonra kemik iliğinden alacağımız kök hücrelerle öğrenebileceklerimiz ise sınırlı. Ayrıca yaşam süresi uzayacak, ama bununla birlikte önümüzdeki dönemde Alzheimer ve demans vakalarında artış olabilir. Bunun yanında önümüzdeki 10 yıl içerisinde tümör ve demans tedavisiyle ilgili önemli aşamalar da kaydedilecek.
TEKNOLOJİ KİTLELERE YAYILACAK
Lisolette Lyngso: Gelecek 10-15 yıla damgasını vuracak teknolojik trendler şu anda zaten mevcut, bugün bunların ilk izlerini görebiliyoruz. Tüm mesele, bu teknolojinin kitlelere yayılması. Şu anda mevcut ancak pahalı olan birçok teknolojik yenilik gelecekte ucuzlayıp herkese yayılacak. O yüzden çok kısa sürede çok şey değişecek, akıllı data dediğimiz veriler sayesinde her şey akıllanacak. Örneğin Japonya’da inşaatları daha sağlam yapmak için robot-iskeletler kullanılıyor, bu teknolojinin ileride Avrupa’nın yaşlanan nüfusunu taşımak için kullanılabileceğini öngörüyoruz. Yaşlılar, bu robot-iskeletleri elbise gibi giyip bir yerden bir yere kolaylıkla gidebilecekler.
PLAZALAR KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK: ÇOĞUNLUK EVDEN ÇALIŞACAK
Gelecek bilimcilere göre 10-15 yıl içinde plaza-ofis devri kapanıyor, dijitalleşme, internet devrimi ve enerji devrimi sonucunda çoğunluk evden çalışacak, boşalan plazalar sosyalleşme merkezi olacak.
Liselotte Lyngso: Yaşadığımız akıllı evler; daha sağlıklı ve daha uzun yaşayabilmemiz amacıyla, tamamen o yönde tasarlanacak. İnsanlarda bir doğaya dönüş var. Artık herkes çocuğunu temiz havalı, bol yeşillikli yerlerde, sağlıklı bir şekilde yetiştirmek istiyor. Daha güvenli, daha sağlıklı ve daha küçük şehirlerde yaşayıp aynı zamanda küresel olarak birbirimizle bağlantılı olacağız.Bunun için en uzak köylere bile ulaşabilen mükemmel bir WI-FI teknolojisine sahip olacağız. Dokunabileceğiniz hologramların gelişmesiyle evden çalışma trendi gitgide daha da büyüyecek. Öyle ki gelecekte kimse ofise gitmek zorunda olmayacak, herkes evden çalışacak.
Jason Silva: Nesnelerin interneti (Internet of Things) teknolojisi sonucunda ortaya akıllı şehirler çıkacak, bu da her şeyi baştan aşağı değiştirecek. Örneğin yaşadığınız evin ısıtma sistemi, arabanız, hatta kahve makineniz bile birbiriyle bağlantılı olacak.
Dr. James Canton: Dijital teknolojiyle dönüştürülmüş akıllı şehirler olacak. Yani sağlıktan güvenliğe, ulaşımdan çalışma hayatına ve ticarete kadar şehirdeki her şey dijital olarak birbiriyle bağlantılı hale getirilecek.
Ufuk Tarhan: Şehirlerde binalarla ve trafikle ilgili hemen her şey akıllanacak. Akıllı materyal diye bir şey var ve bu, şu anda bile inşaat sektöründe hızla yaygınlaşıyor. Akıllı materyal demek, ışıktan, sesten, titreşimden etkilenen, bunu anlayan ve eski haline dönebilen materyal anlamına geliyor. Diyelim ki depremde eğildi, büküldü, ‘Benim normal halim bu değil, dik durmalıyım’ şeklinde karar verebilen akıllı sistemlerden bahsediyoruz. Şu anda geliştirilen teknolojiler sayesinde ileride nüfusun büyük çoğunluğu evden çalışacak. O zaman metropollerde boşalan büyük iş merkezleri, plazalar, alışveriş merkezleri de eğitim, kültür, toplantı ve sosyalleşme merkezlerine dönüşecek. Şirket binalarında çok az insan olacak. Ofislerin bir kısmı rezidansa dönüşecek.
ISSIZ ADALARA YENİ ŞEHİRLER YAPILACAK
Geleceğe yönelik öngörüleriyle Albert Einstein’la kıyaslanan gelecek bilimci Jacque Fresco’ya göre yenilenebilir enerji sayesinde geleceğin şehirlerinde herkes için temiz hava, temiz su ve iyi gıda olacak:
“Sürdürülebilir, yaşayan ve nefes alan şehir sistemleri inşa edilecek. Fabrikalardan evlere kadar her şeyde geri dönüşüm hesaba katılacak. Mevcut şehirlerdeki evleri yenilemek çok pahalıya mal olacağından bunun yerine çok daha ucuza, enerji verimliliği olan yeni kentler inşa edilecek. Bir insanın hayal edebileceği her yere, ormanların arasına, dağların zirvesine ya da ıssız adalara ev yapılabilecek. Geleceğin şehirlerinde temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları olacak. Kamu binaları, okullar, sağlık merkezleri ve tarım alanları tamamen birbirine entegre olmuş bir şekilde tasarlanacak. Kentlerde herkes için temiz hava, temiz su, sağlık merkezi, iyi gıda, enformasyon ve eğitim ortamı olacak. Kültür, sanat, spor ve eğlence merkezleri de yerleşimlerin yanı başında yer alacak.”
YARIN: GELECEĞİN ULAŞIMI, GELECEĞİN ENERJİSİ