Güncelleme Tarihi:
Verniksin yüksek oranlarda güçlü bir antioksidan olan E vitamini içerdiği keşfedilmiştir. Bu özellik sayesinde yeni doğan bebeğin cildi oksijen, havayı kirliliği yaratan maddeler ve morötesi ışınlar gibi yeni koşullara karşı kendini korur.
Bazı araştırmalar, verniksin ayrıca mikroplara karşı da bir bariyer oluşturduğunu ortaya koymuştur. Çünkü içerdiği protein bakteri, virüs ve mantarlara yapışarak bunları etkisiz hale getirir. Verniks fetüsün gelişimi sırasında da çok önemli bir rol oynar. Bebek doğmadan önce verniksin başrolde oynadığı son derece karmaşık biyolojik bir süreç söz konusudur.
Anne karnında fetüs 25 ile 26 haftalıkken (tüm hamilelik 38 hafta sürer) ciltteki yağ bezlerinin verniksi üretmeye başlamaktadır. Bu dönemde ayrıca ‘stratum korneum’ denilen cildin en üst tabakası oluşur. Bu aşamada zamanlama çok önemlidir, çünkü cildin gelişimini tamamlaması için üst kısmın kuru kalması gerekir.
Verniks, bebeğin olgunlaşmamış cildi üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak bunu sağlar. Ancak zamanından önce dünyaya gelen bazı bebeklerde bu tabaka oluşacak zaman bulamaz. Hastanelerdeki yeni doğan bebekler için oluşturulan yoğun bakım ünitelerindeki teknolojik olanaklar sayesinde 23 haftalıkken doğan bebekler bile yaşam şansını elde edebiliyor.
Premature bebeklerde verniks, oluşacak zaman bulamadığı için ciltlerinin üst tabakası da oluşamaz. Bu da bebekler için ciddi tehlikelere davetiye çıkartır. Bu bebeklerin cildi o kadar hassastır ki yara bandı bile yara açmaya yetebilir. Yarı şeffaf, jöleye benzer bir görünümü olan prematüre bebek cildi, insandan çok kurbağa derisine benzer. Bu bebekler ayrıca vücut sıcaklıklarını ve nemini korumakta da zorluk çekerler. Ve ayrıca mikroplar da bu ince bariyeri kolaylıkla aşıp vücuda girebildikleri için ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir.