Güncelleme Tarihi:
1- Uzaya çıkarsak patlarız
Uzayda korumasız elbiseyle kalırsak birden vücudumuz şişer ve patlarız. Bu bilgiyi çoğumuz Hollywood filmlerinden öğrendik. Ama gerçekte uzayda 1,5 dakikaya kadar hayatta kalabiliriz ve bu sürenin sonunda tek parça olarak, oksijensizlikten hayatımız kaybederiz. Uzayda patlamayız ama gayet sıkıntılı bir süreç bizi bekler. Ne diyelim, uzay elbiseni giymeyi unutma.
2- Çin Seddi uzaydan görünür
Bu bilgi neredeyse hepimizin uzay ile ilgili en emin olduğu bilgidir ama diğerleri gibi koca bir yanlıştır. Atmosferin dışına çıkıldığında dünya üzerindeki herhangi insan yapımı bir cisim çıplak gözle görünmez. Oralardan bakınca görebileceğimiz şeyler dağlar ve denizlerdir. Bu bilgiyi ilk kim yaymış çok merak ediyoruz.
Yüzyıllar boyunca gökbilimcilerin en favori gezegeni olan Venüs'ün kalın atmosferi yüzünden yaşama uygun bir yer olabileceği düşünülmüştür. Boyutları ve güneş etrafındak dönüş hızına bakılınca da bu bilgi sanki güçlenir ama son yıllarda ortaya çıkan bilgiler ışığında Venüs ölümcül bir gezegendir ve herhangi bir yaşam belirtisi görülmemektedir.
4- Uzayda ses duymak
Uzayda ses duymayız. Bu net bilgi karşısında bir an durup düşünelim, Hollywood bize niye o kadar uzay gemisi patlamasını ve ışınlanma seslerini varmış gibi gösterdi. Cevap basit, sessiz bir filmi kimse izlemek istemez.
5- Güneşin rengi
Çocukluğumuzdan beri güneşi sarı olarak çizeriz. Kime sorsanız da aynı cevabı alırız. Yalnız bu soruya tek doğru cevabı uzay araştırmacıları verecektir. Atmosferdeki ışık kırılmaları nedeniyle sarı renkte gördüğümüz güneşin asıl rengi beyazdır. Onun nedeni de çıplak gözle bakılamayacak kadar parlak olmasından kaynaklıdır.
Bir efsaneye göre ayın bir tarafı her daim karanlıktır ve güneş görmez. Bu bilgi külliyen yanlıştır. Bizler dünyadan ayın hep aynı tarafını gördüğümüzden böyle sanırız ama ayın her tarafı belli zamanlarda güneş ışığıyla buluşur. Biz görmüyoruz diye doğrudur demek her zaman ki gibi yanlıştır.