Güncelleme Tarihi:
1) Çoruh Vadisi
Türkiye’nin en zengin kelebek bölgesi. Erzurum-Artvin arasında uzanıyor. Ülkemizde gözlenen kelebek türlerinin yarısından fazlası Çoruh Vadisi’nde yaşıyor. Temmuz sonlarına doğru aynı gün içinde 100’e yakın tür görmek mümkün. Çokgözlü Merhaba (Polyommatus merhaba) ile Teberda Çokgözlüsü (Polyommatus teberdinus) bölgeye özgü endemik türlerden.
2) Cilo Dağları, Hakkâri
Türkiye’nin 4000 metreyi aşan, ikinci yüksek dağının etekleri kelebek çeşitliliği açısından çok zengin. Temmuz sonu-ağustos ortası gözlem için ideal zaman. Çokgözlü Cilo Mavisi (Polyommatus ciloicus), Çokgözlü Buzulmavi (Polyommatus buzulmavi) ve Hakkâri Çillisi (Polyommatus dezinus) gibi sadece bu bölgeye özgü pek çok kelebek türü bulunuyor.
3) Çatak, Van
Van Gölü’nün güneyinde yer alan ve son derece zengin bir alan. Temmuz-Ağustos aylarında 100’den fazla kelebek türü uçuyor. Yurtdışından gelen kelebekbilimcilerin uğrak yeri. Bölgenin en meşhur kelebeği sarı-siyah renkleriyle tropik kelebekleri andıran Şehzade (Euapatura mirza) isimli tür.
İSTANBUL'UN 4 HARİKASI
1) Funda Zıpzıp Perisi (Coenonympa arcania): Küçük ama gösterişli. İstanbul’da yaşam alanları epey daralmış durumda. Doğal ormanlarda, orman açıklıkları ve yol kenarlarında görmek mümkün.
2) Tavus Kelebeği (Inachis io): Ülkemizde görülen en renkli kelebeklerden biri. En sevdiği yer İstanbul’un doğal orman yapısının korunabildiği kuzey bölgeleri.
3) Huş Kelebeği (Thecla betulae): Grubunda en güzel renge sahip kelebek. Ülke düzeyinde çok nadir bulunuyor. Doğal ormanlarda yaşıyor.
4) Beyaz Benekli Zıpzıp (Heteropterus morpheus): Zıpzıp ailesinin en gösterişli türü. İstanbul’da nesli tehdit altında. Doğal yapısını koruyabilmiş ormanlarda yaşamını sürdürüyor.