Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 10:25

Birinin intihar bombacısı olduğundan şüphelenilirse ne yapmalı? Silahlı bir saldırıya maruz kalınırsa nasıl korunmalı? Böyle bir durumla karşılaşmak aslında oldukça küçük bir ihtimal. Yine de üzücü olayların yaşandığı bugünlerde bu olasılık pek çok kişinin zihnini kurcalıyor. “Bu bilgileri hiç kullanmayalım” umuduyla uzmanlardan aldığımız tavsiyeleri paylaşıyoruz.

Haberin Devamı

İNTİHAR SALDIRISI

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları


** İntihar bombacısı nasıl hareket eder? Terörist saldırılar konusunda uzman emekli SAT Binbaşı Levent Bektaş anlatıyor: “‘Ölüme giden insan yüzü’ vardır. Solgun bir yüz... Terler saldırgan, kendini ortamdan izole etmeye çalışır.” 

** “Bu, elbette bir intihar bombacısını teşhis etmeye yetmez. Başka unsurlar da gerekir. Örneğin bombayı saklamak için bol kıyafetler... Bir başka unsur, vücutta şişlik olmaması gereken bir yerdeki şişliktir.” 

** “Bu kişi muhtemelen mırıldanıyordur. Yani dua, slogan ya da bir başka şeyi tekrar ediyordur. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde gördüğünüz kişi bir intihar bombacısı olabilir.“

Haberin Devamı

** Sırt çantasından bombacı teşhis etmek pek mümkün değil. Büyük ya da küçük çanta olmasının önemi yok; herkes kullanıyor, o yüzden çantalarla ilgili bir tasarrufa gitmek çok zor. 

** Kişinin üzerinde bomba olduğunu anlarsanız sakın üzerine atlamayın ya da bağırmayın; çünkü kendine yönelik bir tehdit hissettiğinde o bombayı patlatması çok yüksek ihtimal. 

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları


** Böyle bir durumda ancak sessiz bir şekilde uzaklaşmanız ve ilk güvenlik görevlisine haber vermeniz gerekir. “Mesela metrodaysanız onu gördükten sonraki ilk durakta inin” diyor Bektaş.  

** Yaralayıp öldüren esasen parçacık etkisidir. Yani bombada kullanılan çivi gibi parçalar... Bunların doğrudan geleceği açıda değilseniz, kendinizi yere atarsanız veya örtü sağlayan bir noktaya sığınırsanız kurtulma ihtimaliniz yükselir. 

** Kargaşa sırasında ezilmemeniz için yerdeyken cenin pozisyonu almalısınız. 

** Levent Bektaş: “Ya da patlamanın ilk tesiri geçtikten sonra, yere çöküp, çevrenizdekileri de yanınıza alıp omuz omuza durarak, başınızı da eğerek grup oluşturursanız izdihamın önüne geçebilirsiniz.” 

Haberin Devamı

** İkinci bomba ihtimali her zaman kuvvetlidir. Bu yüzden ilk patlamada hayatta kaldıysanız yer değiştirmek büyük risk taşır. Tehlikenin geçtiğinden emin olana dek bekleyin.

 

SİLAHLI SALDIRI

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları


** Fransa’yı kana bulayan silahlı terörist saldırısından sonra, Fransız hükümeti halka benzer bir saldırıda nasıl davranacağı konusunda bir poster hazırladı. İlk tavsiye şu: Silahlı saldırganın yerini tespit etmeden kaçmayın!

** Ama nasıl kaçılacak? Önemli olan ortamın farkında olmak. Silah sesleri duyduğunuzda açık alandaysanız, çevrenizde saklanmak için tuğla/beton duvarlar, araç (motor tarafı) veya büyük ağaç olup olmadığına bakın. 

Haberin Devamı

** Peki ya kapalı mekânda? AVM ve iş merkezleri gibi yerlerde, silah sesinin aksine gitmek bile bir risk. Döne dolaşa teröristlerle burun buruna gelinebileceğinden, mekân iyi bilinmiyorsa bulunulan yerde kalıp saklanmak daha iyi. 

** Yerde kalmak, sürünerek hareket etmek önemli. Özellikle iç mekânlarda duvarların önüne siper alındığında, o duvarların aslında ‘duvar’ olmadığı, birer pano olduğu, kurşun geçirdiği göz ardı ediliyor. 

** Levent Bektaş, dar sokaklar yerine açık alanlara doğru kaçılmasının daha isabetli olduğunu söylüyor.  

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları

 

** Bektaş, bir saldırganın yakalanana dek kıyıma devam edebileceğini, iç mekândaysa odaları tek tek dolaşabileceğini söylüyor. Yapılması gereken, kapının arkasına bulunabilecek en ağır malzemeyle barikat yapmak ve sessiz olmak. 

Haberin Devamı

** Saldırıdan kaçmayı başardığınızda karşınıza çıkanlara o yöne gitmemelerini söylemeniz şart. Lüzumsuz bir uyarı değil bu; insanlar başınıza ne geldiğini anlayamayabilir. 

** Güvenliğinizden eminseniz, polise mümkün olduğunca çok bilgi ulaştırmaya çalışın. Konuşabilecek durumdaysanız, saldırganların konumunu, sayısını, fiziki görünüşlerini ve taşıdıkları silahların cinsini polise aktarın. 

** Polis size ulaştığında, sizi saldırgandan ayıramayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Hızlı hareketlerden, çığlık çığlığa bağırmaktan kaçının. Polise doğru sakın koşmayın. 

** Polisin gerçekten polis olduğunu onlarla konuşarak doğrulamanız gerekebilir. Aynı şekilde sizin de terörist olmadığınızdan onların emin olması lazım. Geldiklerinde elleriniz görünür şekilde dursun. 

Haberin Devamı

Terörist saldırıda hayatta kalmanın yolları


** Bir saldırıya uğranılırsa cep telefonları muhakkak sessize alınmalı. Sığınılan nokta terk edilirken de yanınıza cep telefonundan başka hiçbir şey almamalı.,

** İlkyardım önemli ama gerçekten biliyorsanız yapın. Aksi takdirde en temel gereksinimleri  yerine getirdikten sonra bekleyin. 

** Bir saldırı sırasında birbirinize yardım etmeniz her şeyi kolaylaştıracak. Soğukkanlı olmak zorundasınız.

** İçerideyseniz, dışarıya ancak her şeyin geçtiğinden emin olduğunuz zaman, mesela siren sesi duyduğunuzda çıkın.

** Levent Bektaş’a göre son çare (ama artık hayatınızı kurtarmak için gerçekten başka bir yol yoksa) saldırgana saldırmak. Bunun için yollardan biri, saldırganın şarjör değiştirirken kaybedeceği 30 saniyeden yararlanmak. 

 

BAKMADAN GEÇME!