Güncelleme Tarihi:
ABD, Pittsburgh Üniversitesi'nde depresyon ve sosyal medya üzerine çalışmalarda bulunan bilim insanları, sık ve uzun süre boyunca sosyal medya kullanan kişilerin depresyona daha yatkın olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma için ABD genelinde yaşları 19-32 arasında değişen 1787 kişiye Facebook, Youtube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine ve LinkedIn gibi çeşitli sosyal medya platformları hakkında sorular soruldu.
Katılımcıların verdikleri yanıtlara göre; bu sitelerde günde geçirilen vakit ortalama 1 saat. Söz konusu platformlar haftada ise 30 kez ziyaret ediliyor.
Sosyal medya kullanım oranları ile depresyon belirtilerini karşılaştıran araştırmacılar, sosyal medyayı sıklıkla kullanan kişilerin az kullananlara oranla 2.7 katı depresyona eğilimli olduğunu ortaya çıkardı. Sosyal medyayı uzun süreler kullanan kişiler de, kısa süre kullananlara oranla 1.7 kat daha fazla depresif.
'BAŞKALARININ HAYATI BENİMKİNDEN DAHA İYİ!'
Depresyon ve Anksiyete (Depression and Anxiety) dergisinde yayınlanan bir makale, sosyal medya kullanımı ve depresyon arasındaki bağlantılara yönelik de şu şekilde tahminlerde bulunuyor:
- Genç erişkinler, yaşıtlarının 'son derece idealize edilmiş' hayatlarını paylaşması sonucu kıskançlık yaşıyorlar. Bu da kendisinden başka herkesin daha mutlu olduğu izlenimi oluşturuyor.
- Sosyal medya kullanımı aynı zamanda depresyonla doğru orantılı olan internet bağımlılığını da tetikliyor.
- Sosyal medyada geçirilen fazla zaman, siber zorbalık ve olumsuz yorumlara da daha fazla maruz kalmak demek.
- Sosyal medyada anlamsız aktivitelerle zaman geçirmek, kişide vaktini boşa geçirme duygusu oluşturuyor. Bu da genel ruh halini olumsuz etkiliyor.