Güncelleme Tarihi:
İşin ‘canavarı’ olmaya niyetlendiyseniz Facebook, Twitter, Instagram dışında şu sitelerde de aktif olmanız elzem: Pinterest, Dropbox, Foursqaure, Tumblr, Flickr, Linkedin, Foodspotting ve FriendFeed. Bazılarını adını ilk kez duyan çıkabilir, tek cümlede özetleyelim. Foursquare, gerçek hayatta attığınız adımların sanal dünyada iz bırakmasını sağlıyor. Gittiğiniz şehri, oteli, barı ‘check-in’ yaparak cümle âleme duyurmuş oluyorsunuz. Linkedin ise iş ağınızı geliştirerek kariyer yolunuzu açıyor. Fortune dergisinin top 500 listesindeki şirketlerin tüm üst düzey yetkililerinin Linkedin’de hesabı olduğunun notunu düşelim. Kariyerinizden memnun değilseniz gün aşırı mail’inize düşen Linkedin davetlerini ciddiye almakta fayda var. Tumblr bir blog aracı, Flickr ise bir fotoğraf paylaşım sitesi. Her iki kanalı da etkin kullanmak için bir Yahoo kullanıcısı olmanız şart. Arkadaşlarınızın, size en yakın mesafede, hangi restoranda ne yediğine ve beğenip beğenmediğine dair bir fikir edinmek için Foodspotting’i; ilham almak/vermek adına görsel paylaşım için Pinterest’i es geçmeyin. Yüklü dosya paylaşımlarında karşınızdakine yük olmamak adına dosyalarınızı Dropbox’ta tutun, üyesi olduğunuz blog’lardan, fotoğraf sitelerinden, sosyal ağlardan arkadaşlarınızla paylaşmak istediğiniz içerikleri FriendFeed yardımıyla yayın.
Instagram fotoğrafınızın Twitter hesabınızda da gözükmesi, attığınız tweet’in Facebook sayfanıza da düşmesi, canavarlığa giden yolda en mühim adım. Bir önceki maddede adı geçen 11 hesabı da Twitter’a, Facebook’a bağlamak mümkün. Bu işlem hem tüm hesaplarınızı zengin gösterir hem içeriğin ulaştığı kişi sayısını arttırır.
Dünyanın dört bir yanında yaşanan direnişler, darbeler, gösteriler Twitter sayesinde güçlendi, anlam kazandı. Fakat son olarak Mısır’da yaşananlar sonrası Arapça yazılmış tweet’leri dünya basının en ihtiyaç olduğu malzemeye dönüşünce Twitter ekibi kolları sıvadı ve birkaç gün önce çeviri özelliğini devreye soktu. twitter.com/translation Arapça, İtalyanca, Fransızca ve İspanyolca atılan tweet’leri itinayla İngilizceye çeviriyor. Türkçenin de dahil olması yakındır. Çeviri düzeyi Google Translate’den hallice. Şimdilik.
ABD sosyal medya pazarının yeni kralı Buzz Feed. Hamurunda biraz reklamcılık biraz habercilik var. İşleyişi haber sitelerine göre epey farklı: İnternetin nabzını tutmak amaçlı bir algoritma kullanarak, kimin neden bahsettiğini çıkarıyorlar ve en popüler mevzu üzerine görseli bol, biraz geyik, biraz komik yazılar derliyorlar. Asıl amaç “Abi geçenlerde şöyle bir şey okudum” dedirtmek.
Pinterest, ürün tanıtımı, fiyat yerleştirme ve fotoğrafa link verilmesi gibi kolaylıkları sağlayarak sosyal ticaretin öncülüğüne soyunuyor. Şimdi benzer bir hamlenin de Facebook’tan gelmesi bekleniyor. Kendi sitesi üzerinden alışverişi sağlayacak satın alma butonu geliştiren Facebook, denemeleri tamamladı. Yakında Facebook’tan gelen davetiyeleirn biletlerini de yine Facebook’tan satın alabileceksiniz.
Twitter’ın kardeş uygulaması Vine, tıpkı Twitter gibi bizi dar alanda kısa paslaşmalara itmişti. Derdini 140 karakterde özetlemeye programlanan sosyal medya ahalisi Vine’de 6 saniyelik ‘hap hap’ videolar çekme konusunda pek zorlanmamıştı. Ta ki Instagram video yükleme özelliğini görücüye çıkarana dek. Instagram’da sadece dağ tepe, börtü böcek, yiyecek içecek fotoğrafları paylaşmakla yetinmeyin, renkli videolarınızı da paylaşın.
Instagram’a yükleyeceğiniz fotoğraf ne kadar renkleriyle oynasanız da filtresini değiştirseniz de istediğiniz etkiyi bırakmıyor; o bayıldığınız fotoğraflar gibi durmuyorsa belki de sorun sizde değil, kullandığınız filtrelerde. “Nasıl oluyor da o rengi tuturuyorlar, fotoğrafı farklı karelere bölüyorlar, bir de üzerine yazı yazıyorlar” diye dertleniyorsanız bu uygulamaları yazın kenara: A Beautiful Mess, Camera+, Afterlight, SnapFeed ve PicFrame. Ortak paydaları fotoğrafınıza farklı bir efekt vermek için farklı onlarca filtreye, photoshop uygulamalarına ve kesme biçme, yazma silme özelliklerine sahip olması.
Yahoo’nun arka arkaya yaptığı satın almalar, yakında 320 milyon küsur kullanıcıya sahip Gmail egemenliğini bir nebze olsun kırabilir. Ardı ardına büyük satın almalar için kolları sıvayan Yahoo, son birkaç ayda popüler blog sitesi Tumblr’ı, mobil cihazlar için haberlerin özetlerini paylaşan uygulama Summly’i ve son zamanların en sık indirilen uygulamalarından Jybe, Stamped, OntheAir ve Snip’i satın aldı. Son olarak e-postaları tarama ve otomatik olarak kişi listesini oluşturabilmeye yarayan Xobni’yi ‘renklerine
bağlayarak’ gücüne güç kattı.
Malum, sosyal medya ahalisi uzun uzun makalelere gelemiyor, tez vakit daralıyor. İnsanlar gitgide vaktini uzun makaleler okumakla harcamak yerine görsel araçlarla desteklenen kısa yazılara ayırdıkça dünyanın en büyük slayt paylaşım ağı SlideShare ve benzeri paylaşım sitelerinin önemi artacak. İş dünyasına dair aradığınız verileri SlideShare’de sunum formatında eğlenceli infografikler, ilgi çekici görseller halinde bulun, paylaşın, kullanın, ofiste havanızdan geçilmesin.
sosyal medya canavarı olmak, kolay iş değil. Ciddi bir mesai gerektiriyor. Yazıda bahsi geçilen sitelerdeki hesaplarınızı düzenli olarak beslemeniz şart. Taze bilgi, orijinal içerik her zaman kazanır. Her daim gözünüz kulağınız
açık; tabletiniz ve akıllı telefonunuz şarjda olmalı.