Güncelleme Tarihi:
HOSTEL HAYATINDAN ÇARPICI KARELER / FOTO GALERİ
Aynı odadaki ranzaların farklı katlarında birbirine komşuluk eden farklı diller, farklı kültürler, farklı cinsiyetler ama aynı maceraperestlik, aynı keşfetme heyecanı, aynı özgür ruh.
Hürriyet fotomuhabiri Murat Şaka tam dört ayını ‘sırtçantalılar’ denilen hostel müşterilerinin arasında geçirdi; sabah uyanışlarından gece duşlarına kadar en özel anlarını fotoğrafladı. İşte İstanbul’un hâlâ çiçek çocuk, hâlâ masum yüzü...
SAATLERDEN ASYA, MEVSİMLERDEN AVRUPA!
Hostel takvimine göre şu anda Avrupa mevsimindeyiz. Kışın İspanyol ve Güney Amerikalılar yazın Avrupa ve Avustralya vatandaşları ağırlıkta oluyor. Nisan Anzak ayı mesela. Bütün hostelleri onlar dolduruyor. Fakat doğru zamanda doğru yerde olmak için mevsimi bilmek de yetmiyor, doğru saati iyi seçmeniz gerek. Asyalıları gece dışarda, Avustralyalıları da gece yatakta görmek neredeyse imkânsız.
Kalacakları hostelleri internette o işletmede daha önce kalmış olanların Tripadvisor gibi internet sitelerine bıraktıkları yorum ve puanlamalardan seçiyorlar. Çoğu hostelde kadınlar ve erkekler için ayrı odalar da var, artık kim hangisini tercih ederse... Özel ve değerli eşyalarını koyması için herkesin kilitli mini dolapları var. 10-30 ranzalı odalara kişi başı 12-20 euro ödeniyor. Yaş ortalaması 20-27.
HOSTEL SOSYALLİĞİ
Pek çok insana, dilini-kültürünü bilmediği, hiç tanımadığı onlarca insanla aynı odada kalmak tatilden çok eziyet gibi gelebilir. Ama bu eziyetin dünyanın her yerinden ve her yaştan gönüllü talipleri var: Backpecker yani sırtçantalıların tek dertlerinin ucuza konaklamak olduğunu sanırsanız, hostelde kalıp Reina’ya gitmek için yat kiralayan genci hiç anlayamayacaksınız demek.
Çoğu tek geliyor çünkü hostelde kolayca kaynaşıp arkadaş olabileceği birçok kişinin kendisini beklediğini biliyor. ‘Hostel sosyalliği’, kolayca arkadaş edinmek ve o insanlarla dünyanın başka bir yerinde, başka bir hostelde tekrar karşılaşana kadar ortak anılar biriktirmek demek.
Hostelde tanışıp sonraki ülkeleri beraber gezmeye karar verenler var. Hele hele gideceğiniz ülkeden bir ‘ranza kardeşi’ne denk gelirseniz çok şanslısınız çünkü birinci ağızdan tavsiye her şeyden kıymetli. İşletmeci Onur’a göre hostellerde tanışıp evlenenlerin sayısı hiç az değil: “Sonradan karıkoca olarak tekrar geliyorlar. Bütün aile olarak gelip çoluk combalak tek odayı özel oda gibi kullanan aileler de oluyor.”
HAYDİ PUB CRAWL’A!
Sırtçantalılar için eğlence vazgeçilmez. Eğer bir hostelde kalıyorsanız gece dışarı çıkacak arkadaş bulmanız da daha kolay. Bütün hostel müşterilerinin toplanıp sabaha kadar bar gezmesine ‘pub crawl’ (bar turu) deniyor. Hostel tatilinde resepsiyonist hiç olmadığı kadar önemli bir figür. Bir yere çıkmadan önce resepsiyondan tavsiye almak olmazsa olmazlardan. O ne derse, nereyi işaret ederse o bara gidiliyor.
Şehir turu sonrası otele dönüş. Gün içinde yaptıklarını resepsiyoniste anlatırken çok eğleniyorlar.
Hollandalı bu üç arkadaş Türk kültürüne çok meraklı. Kapalıçarşı’nın altını üstüne getirdiler ama aldıkları baklavaları bitiremediler.
Hostelin resepsiyonu akşamüstleri daha hareketli. Yeni Zelandalılar giriş kayıtlarını yaptırırken arkadaki Slovak çiftten biri çalışıyor, diğeri etrafı seyrediyor.
Süleymaniye’ye nasıl mı gidilir? Gel sana haritadan göstereyim...
En gürültücü gruplar Hollandalı liseliler. Kimsenin şikâyetini dikkate almıyorlar. Tek korktukları başlarındaki öğretmenleri.
Hostel kuralları gereği kimse kimsenin eşyasına dokunmuyor. Hatta yerdeki bir şeyi kaldırmak bile ayıp.
"Kimsenin toplayacağı yok, bari şu battaniyeleri çamaşırhaneye götüreyim."
Odalar padişahınsa, koridorlar bizimdir!
Sabah ilk gördüğünüzde korkabilirsiniz ama sonra alışıyorsunuz.
Amerikalı baba, kızının peşine takılmış hostel hostel geziyor.
Bir yerde toplu halde yaşamanın en rahat yanı temizlik ve düzen sorumluluğunun azalması.
İstanbul’da tanışan bu İngiliz arkadaşlar şehri birlikte keşfetmeye karar vermiş.
Saat 23.00, tipik bir ‘çılgın Sultanahmet gecesi’
O son tekilayı içmeyecektim... Türkiye’de yastık yerine beton mu kullanıyorlar ne!
Bu ABD’li kız babasıyla seyahat ediyor ve pek eğlence insanı değil. Bütün vaktini kitap okumaya ayırıyor.
Hollandalı borsacılar gece dışarı çıkmadan önce odada hep beraber demleniyor.
Arz-talep meselesi: Kalan çok ama lavabo az. Sonuç: Sıra!
Eğer gece dışarı çıkacaksan, kimseyi uyandırmadan makyaj yapmanın yolunu bulman lazım.
Avustralyalılar yarın Çanakkale’ye gidecekler, İstanbul’daki son gecenin tadını çıkarıyorlar.