Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 01:00
82 yıl önce başlayan yolculuk zaman içerisinde dünyanın en önemli oyuncak markası olmaya kadar vardı. Çocuklar kadar yetişkinlerin de hayatında yer tutan Lego’yu yeni açılan Türkiye ofisleri vesilesiyle masaya yatırdık.
Lego’nun hikâyesi, Billund-Danimarka’da bir marangoz olan Ole Kirk Christiansen’in atölyesinde başlamış. Ole Kirk, 1932’de tahta oyuncaklar, domuzcuk kumbaralar, arabalar ve kamyonlar yapıyormuş. 1934 yılındaysa markasına Lego adını koymuş. Lego, bir Danimarka deyişi olan ve ‘iyi oyna’ anlamına gelen ‘leg godt’ kelimelerinden geliyor. Kurucusu, bu adı verdiğinde kelimenin Latince anlamlarından birisinin ‘bir araya getirmek’ olduğundan habersizmiş.
Lego bugün hâlâ bir aile şirketi, çok teklif almasına rağmen asla satılması düşünülmüyor. Hatta 2000 yılındaki krizde şirket batmanın eşiğine geldiğinde aile üyeleri ceplerinden para koyarak kurtarmışlar. O dönemde bile satılması gündeme gelmemiş. Halka açık değil ve açılmaya da niyeti yok. Şirket bünyesinde çalışan 14 bin kişi bu aile ruhunu yaşatarak çalışıyor. Lego bugün dördüncü kuşak aile fertleri tarafından yönetilmekte.
Her ofise eğlence odası
Hayal gücü, yaratıcılık, eğlence, öğrenme ve paylaşma. Lego felsefesi bu beş temel değer üzerine kurulu. Eğlendirmek ve eğlenmek şirket çalışanları için çok önemli. Bu yüzden dünyadaki tüm ofislerinde ve İstanbul’da yeni açılan ofiste de bir eğlence odası var. Bu odada çalışanlar Lego oynayabiliyorlar.
En büyük lastik üreticisi
Araçlarına takılan tekerlekler nedeniyle dünyadaki en büyük lastik üreticisi.
Yaşı sınırı yok
Markanın esas hedef kitlesi 1.5 yaşından 16 yaşına kadar olan çocuk ve gençler. Ama Lego, yaratıcılıkta sınır tanımamak gibi bir iddia ile yola çıktığı için 7’den 77’ye kadar herkesin markayı sevmesini hedefliyor. Bunu da büyük ölçüde başarmış durumdalar. Yetişkinler için ürettikleri ürünlerde de hiç şakaları yok. Düşünsenize altı tane aynı renk 4x2’lik lego parçasından 915 milyondan fazla kombinasyon elde edilebiliyor. Yetişkinlerin favori serileriyse en çok mimari, teknik ve Star Wars ile ilgili.
En büyük kulenin adresi Budapeşte
Dünyanın en büyük Lego kulesi geçen yıl Budapeşte’de yapıldı. İstanbul’da da benzer bir çalışmanın yapılacağına dair söylentiler var. Havayla çalışan lego arabası her an şehrimizde ortaya çıkabilir.
Altı Legoland Park
Dünya üzerinde altı tane Legoland park var. İlki 1968’de Danimarka Billund’da açıldı ve başkent Kopenhag dışındaki en popüler yeri oldu. 2012 yılında 50 milyon ziyaretçi ağırladı. Diğer Legoland Park’lar California’da, Güney Almanya’da, Londra’da, Florida’da ve Malezya’da. Hepsinin amacı çocukların ve meraklıların Lego parçalarından yapılmış macera dolu bir dünyaya girmesini sağlamak.
Yaratıcılık üstüne
Lego’nun yaptığı araştırmalara göre dünya üzerindeki ailelerin yüzde 93’ü oyun oynamanın çocukların gelişimi için çok önemli olduğuna inanıyor. Yine araştırmalara göre bireylerin yüzde 98’i, üç yaşında çok yaratıcıyken, 25 yaşına ulaştıklarında sadece yüzde 2’si yaratıcılık yeteneklerini korumakta. Kısacası, yaratıcılığın süregelmesi için çare oyun.
2019’DA MİNİ FİGÜR SAYISI İNSAN SAYISINI GEÇECEK
Mini figürler özenle seçiliyor. Her birinin tarihin kilometre taşları olduğu düşünülüyor. İlk mini figür 1974’te küçük bebeklerle başlamış, 1978’de bugünkü tasarıma geçilmiş. 2019’da dünya üzerindeki mini figürlerin insanlardan daha fazla olması bekleniyor. Amy Winehouse’dan Madonna’ya kadar birçok ünlünün mini figürü var. Michael Jackson, Descartes, Pele, John Lennon, Bruce Lee, Hercules, George W. Bush, Büyük İskender, Martin Luther King Jr. ve Ernest Hemingway, Jim Morrison, Fidel Castro, Nelson Mandela, Elvis, Prince ve Donald Trump gibi isimler milyonlarca kişinin mini figür koleksiyonlarında yer alıyor.
Lego, 2000’lerin başında Fortune dergisi ve İngiltere Oyuncakçılar Derneği tarafından ‘Yüzyılın oyuncağı’ seçilmişti. Sadece geçen yıl 55 milyardan fazla parça üreterek bu unvanın hakkını yine verdiler.
RAKAMLARLA LEGO DÜNYASI
105 bin: Dakikada üretilen lego parça sayısı
13.869: 2013 yılı itibarıyla çalışan sayısı
650 milyon: 1958'den bu yana üretilen Lego Brick sayısı
1978: Lego mini figürlerinin ilk piyasaya sürülmesi
5 milyar: Şimdiye kadar 5 milyardan fazla figür tasarlandı