Sevdiklerinizin üzüntüsü sizi yıpratıyorsa ne yapmalısınız?

Güncelleme Tarihi:

Sevdiklerinizin üzüntüsü sizi yıpratıyorsa ne yapmalısınız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 13:36

Siz de başkalarının sürekli dertlerini dinleyenler ve onlarla birlikte üzülenlerden misiniz? Eğer etrafınızdaki insanların sorunlarına çözüm bulmak için sürekli onları dinliyorsanız ve onlar için fazlaca kendinizi yıpratıyorsanız ikinci el stres sizi ele geçirmiş demektir. Peki fazla empati kurmanın zararları nelerdir?

Haberin Devamı

FAZLA EMPATİ KURMAK RUH SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sevdiklerinizin, dostlarınızın ve ailenizin dertlerini sürekli dinlemek ve onlara çözüm bulmaya çalışmak sandığınız kadar iyi bir şey değil. Çünkü bu durum sizin ruh sağlığınızı etkiliyor. ABC News’in haberine göre insanların acı, hüzün, üzüntü ve stres duyguları ile çok empati kurunca vücudun çalışma mekanizması bozuluyor. Sizin de genel mutluluk haliniz bozuluyor. Beynin ayna nöronları dış dünyadan fazlaca etkileniyor. Dolayısıyla arkadaşınızın size anlattığı iş stresi size de zarar veriyor.Ya da kalbi kırılmış olan yakın dostunuz size acılarını anlatırken psikolojik olarak sizde yorgun hissediyorsunuz. Bu sebeple sevdiklerinizin sıkıntılarını paylaşırken çok içselleştirmemeye dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

Sevdiklerinizin üzüntüsü sizi yıpratıyorsa ne yapmalısınız

İKİNCİ EL STRESİN ZARARLARI NELERDİR?

Yine habere göre, stres, bağışıklık sistemini zayıf düşürüyor ve kalp hastalıkları riskini artırıyor. Size anlatılan acı bir olaydan sizde en az karşınızdaki kişi kadar etkilenebiliyorsunuz. Hatta anne karnındaki bebekler bile tartışmadan, kavgadan ve şiddetten olumsuz bir biçimde etkileniyorlar. Bu yüzden stresli annelerin stresli ve huysuz bebekleri oluyor. Çocuklarda algısal olarak çok açık oldukları için annelerinin ve babalarının stres ve sıkıntılarından olumsuz etkileniyorlar. Bu sebeple anne ve babaların huzurlu ve mutlu olarak çocuklarını da sevgi dolu bir aile ortamında büyütmeleri gerekiyor.

İKİNCİ EL STRES İLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

İkinci el stres ile başa çıkmak için öncelikle her saat beş dakika küçük molalar verin. Örneğin iş yerinde stresli bir ortam varsa her saatin beş dakikasını kendinize ayırmalısınız. Gün içinde size iyi gelen resimlere bakın, hobilerinize zaman ayırın ve gülümsemek için nedenler bulun. Ayrıca çok stres altında hissettiğiniz zaman on dakika meditasyon yapabilirsiniz. Kendinize bir stres yönetimi yöntemi bulun. Örneğin olumlamalar yapabilir, nefes çalışmaları yapabilir ya da ortamdan uzaklaşıp doğa ile baş başa kalabilirsiniz. Sizin enerjinizi düşüren kişi ve ortamlardan uzak durun. Ayrıca siz de stres yaratarak ikinci el strese neden olmamalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!