Güncelleme Tarihi:
AİLESİ NİKÂHIMIZA GELMEDİ
Kuzey Uygun (27), Marmaris’te turizmci. Eşi İrina sekiz senedir Türkiye’de yaşıyordu. Kriz olduğunda nikâhları vardı. Uçak mağduru olmuşlar: “Bu durum karşısında kararımız değişmedi. Sonuçta biz birbirimizi sevmiştik ve evlilik kararı almıştık. Fakat ‘Ne olacak, acaba kriz daha da büyür mü’ soruları akılları bulandırmıyor değildi. Hâlâ da öyle. Örneğin eşimin ailesi Türkiye’ye nikâhımıza gelemedi. Çünkü buraya gelen bütün uçaklar kaldırılmıştı. Bu bile bizim evliliğimize engel olmadı. Yani eşimin ailesi buna karşı çıkmadı. Bu krizden sonra işini kaybedenler, eşi, ailesi Rusya’da olup onları göremeyenler var. Ve bence en kötüsü bir Rus-Türk düşmanlığının oluşuyor olması.”
BİRBİRİMİZLE KONUŞAMADIK
HENÜZ RUS POLİSİYLE KARŞILAŞMADIM
Cenk Sırman (41), 2008’den beri Moskova’da yaşıyor. Eşi Natalia’yla (32) üç buçuk yıldır evli, iki oğulları var. Sular durulana kadar Rusya’da yaşayan Türklerin baskı hissedeceğini düşünüyor: “Rus uçağının düşürüldüğünü duyduğumda şaşırdım. İki ülke arasında hiçbir problem yokken böyle bir şeyin olması, aklıma bu olayın daha derin bir boyuta sahip olduğu düşüncesini getirdi. Eşim şaşırarak bana neden Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğünü sorduğunda ‘Ben de bilmiyorum’ diye cevaplamıştım. Gerçekten bilmiyordum, bilemiyordum. Sonra bu konu bir daha açılmadı. Açıkçası iki tarafı da haklı bulmadım. Ama illaki bir yüzde isterseniz yüzde 51 Rusya haklı derim. Fenerbahçe taraftarıyım ve geçenlerde Khimki - Fenerbahçe basketbol maçına gittim. Bileti alırken düşünmemiştim ancak sonrasında eşim ‘Bu durumlar varken maça gitmek akıllıca mı’ diye sordu. Düşündüm, pek akıllıca değildi. Ancak burada yaşarken bir sosyal aktiviteye katılamayacaksam burada kalmamın da manası yoktu. Sonuç olarak maça gittim. Seyircilerden tepki görmedim. Ponpon kızlar Hadise’nin Rusya’daki Eurovision’da söylediği ‘Düm Tek Tek’ şarkısıyla dans etti. Henüz herhangi bir şekilde karşıma polis çıkmadı. Ama çıkarsa ne olur, bilemiyorum. Oturma iznim var, evliyim. Çocuklarım var fakat hâlâ tedirginim. Sular durulana kadar da Rusya’da yaşayan her Türk bu baskıyı hissetmeye devam edecek.”
4 milyon 479 bin: Rusya’dan Türkiye’ye 2014 yılında gelen turist sayısı. (TÜİK)
TÜRK TATLISINI REYONA BIRAKTILAR
Aynı gün apartman güvenliğinin tepkisine baktım. Her zamankinden daha sıcak bir selam verince rahatladım. Ama markette yanımda alışveriş yapan kişinin eşine dönerek ‘Hımm Türk tatlısıymış’ deyip geri bırakması beni derinden üzdü.”
ÇOCUKLAR NE OLACAK?
RUSLAR KENDİLERİNİ ZORA SOKANLARI UNUTMUYOR
Cem Barut (50) inşaat mühendisi. 20 yıla yakın bir süredir Rusya’da yaşıyor. Eşi, Natalya, Sibiryalı Rus. 21 yaşında bir oğulları var. Olayı duyduğunda “Eyvah” demiş: “Eşimi Türkiye’ye akrabaları ziyaret etmesi için yolcu etmiştim. Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğünü öğrendiğimde ilk düşündüğüm şey ‘Eyvah! Neden böyle bir şey yaptılar ki? Çok manasız’ oldu. Eşimin ailesi bizim durumumuzun ne olacağı konusunda endişelendi ama gerilim yaşanmadı. Yaşanması da zaten mümkün değildi çünkü biz bir aileyiz. Burada Türk olmamdan dolayı bana kötü bir yaklaşımda bulunan olmadı. Yaşananlardan sonra korkmadım. Tedirgin de olmadım. Şu aşamada Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum, açıkçası Rusya’nın da aileleri bölmeye kalkacağını sanmam. Aklı selim sahibi Ruslar da buradaki Türklere yapılanlardan rahatsız. Rusların tepkisinin çok da yanlış olduğunu söylemek mümkün değil. Kimse hâlâ nedeni anlamış değil. Ruslar, zor zamanlarda kendilerine destek verenleri de zora sokanları da unutmuyor. Türkiye, destek verenler içerisinde bile ayrıcalıklı bir yere sahipken, bir füzeyle zora sokanlar sınıfına geçmeyi başarabilen ‘ender’ ülkelerden.
BİRBİRİMİZE DAHA SIKI SARILDIK