Ramazanda sigarayı bırakmanın beş kesin yolu

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda sigarayı bırakmanın beş kesin yolu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2016 11:26

Dünyada tam 1.3 milyar, ülkemizdeyse 15 milyon kişi, onun bağımlısı. Evet, çoktan anladınız; sigaradan bahsediyoruz. Peki, Türkiye’deki içicilerin yüzde 70’inin sigarayı bırakmak istediğini ama ancak sadece yüzde 40’ının bırakma girişiminde bulunduğunu biliyor muydunuz? Ramazan, işte bütün gün sigaradan uzak kalan tiryakiler için bir fırsat. Nasıl mı? Gelin, yanıtı, sigarayı bırakmak isteyenler için hizmet veren Allen Carr Türkiye’den Emre Üstünuçar’dan alalım...

Haberin Devamı

1) KENDİNİZ İÇİN BIRAKIN

Sigarayı başkası için bırakmaya kalkarsanız büyük bir fedakârlık duygusu yaşarsınız. Sigara özlemi büyür. Kendiniz için bırakın, eşiniz, arkadaşınız, aileniz istiyor diye değil. Başkası için bırakanlar genelde ‘mutsuz içmeyen’ olurlar ve sigaraya geri dönerler.

2) YERİNE BİR ŞEY KOYMAYIN

Sigarayı ramazanda bırakmak isteyenlerin büyük çoğunluğu sigaranın yerine hemen bir şeyler koyar; tespih çeker, iftardan sahura kadar sakız çiğner ya da daha kötüsü, yerine yemek koyar ve sahura kadar sürekli yer. Bu, öncelikle sigaranın kıymetini artırır. “Madem sigara içemiyorum, bari bununla idare edeyim” diye düşünürler ve sigarayı daha çok özlerler. İkincisi de; sigaranın yerine yemek koydukları için kilo alırlar.

 

Haberin Devamı

Ramazanda sigarayı bırakmanın beş kesin yolu



3) HERKESTEN ÖNERİ ALMAYIN

Sigarayı bırakmak isteyenlerin yaptıkları bir hata da pek çok insandan öneri almaktır. Herkese “Sen nasıl bıraktın” diye sorar ve işe yaramayacak öneriler duyarlar: “Ben yarım yarım içip attım”, “Ben sol elimle içtim”, “Ben tespih çektim” gibi... Bu önerilerin hiçbiri sigarayı kafada bitirmeye yaramaz. Bu önerileri uygulayanlar, bu taktikleri yaptıkları ‘için’ değil, bunları yapmalarına ‘rağmen’ sigarayı bırakırlar. Hepsi de ‘mutsuz içmeyen’ olur. Sigarayı bırakmak için öneri alacağınız uzmanın size sigara-keyif, sigara-stres ilişkilerini kafanızda bitirmeyi öğretmesi gerekir. Bunları bilmeyen, “İradene sahip çık” diyen ‘sözde uzman’dan uzak durun.

4) ONU HATIRLATAN ŞEYDEN KAÇMAYIN

Size sigarayı hatırlatan hiçbir şeyden kaçmayın. Örneğin; sigarayla çay içiyorsanız, sigarayı bıraktıktan sonra sigarayı hatırlatır diye sakın çay içmeyi bırakmayın! Çayı artık içmek istemediğiniz için bırakmanızda bir sorun yok fakat sigarayı hatırlatır diye çayı bırakmak büyük hata olur. Sigarayı hatırlatanların artık sigarayı hatırlatmamasının yolu, o durumları sigarasız yaşamaktır. Yani üzerine gidin. Bir yerde bağlantı kopacaktır, rahat olun. 

 

Haberin Devamı

Ramazanda sigarayı bırakmanın beş kesin yolu



5) SAKIN AZALTMAYIN, KAFADA BİTİRİN

Sigarayı azaltınca, dünyanın merkezi bir sonraki sigara olur. Göz saatte yaşanır. Oysa sigara içmek bir nikotin bağımlılığıdır ve bu durumda eğilim, gittikçe daha az değil, daha çok içmektir. Her sigara içenin bilmesini isterim ki; azaltmak bırakmaktan zordur. Çözüm sigarayı az içmek değil, ömür boyu özgür olmaktır. Bunun yolu da azaltmaktan değil, kafada bitirmekten geçer.

ÜÇ OKURUMUZA SİGARA BIRAKMA TERAPİSİ

Üç okurumuza Allen Carr Türkiye’den sigarayı bırakma seansı hediye! Sigara bırakma terapisti Emre Üstünuçar’ın Etiler’deki ofisinde vereceği altı saatlik programa katılmak için yapmanız gereken, yarışmamıza katılmak. Bunun için Instagram’da ‘hurriyetkelebek’ hesabını takibe alın. Özendiğiniz sigarasız hayatı en güzel yansıttığını düşündüğünüz kareleri ‘hurriyetkelebek’ adresini etiketleyerek profilinizde yayımlayın. Fotoğrafın altına ‘#sigarasizhayat’ hashtag’ini koymayı unutmayın. 11 Haziran’a kadar vaktiniz var. Fotoğraflarınızı Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fikret Ercan, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt ve Emre Üstünuçar değerlendirecek. Kazananlar 18 Haziran’da Hürriyet Cumartesi ekinde açıklanacak.

 

BAKMADAN GEÇME!