Pabucu dama atılmayanlar

Güncelleme Tarihi:

Pabucu dama atılmayanlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 01:07

Kadınların vazgeçilmez tutkusu ayakkabıların geçmişine doğru uzanan bir sergi ilginizi çekerse, Sadberk Hanım Müzesi’ne uğrayın. Sergide geçtiğimiz yüzyılın kaldırımlarını arşınlamış, deri ve kumaştan yapılmış; çoğu sırma, gümüş, tel ve boncukla süslenmiş renk renk pabuçlar var.

Haberin Devamı

19'uncu yüzyıldan 20'nci yüzyılın başlarına kadarki dönemin modasını yansıtan pabuçların yanı sıra, tarihi kimliklerin ayağında paralanmış ayakkabılar da koleksiyonun parçası. Karşınıza, Mısır Hıdiv ailesinden Prenses Atiye’nin gelin ayakkabısından, Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa’nın kızı Memduha Hanım’ın giydiği çocuk potinine varan bir tarihi ayakkabı reyonu çıkacak. Ahşaptan oyularak yapılmış, sedef, fildişi ve gümüş malzemelerle süslenmiş nalınlar da sergide dikkat çekiyor. Koleksiyondaki etiketli ayakkabılar Osmanlı’nın son dönem ayakkabı üreticileri ve satıcıları hakkında bilgi veriyor. Sergiyi çarşamba günleri hariç her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Tam 7, öğrenci 2 TL. (212) 242 38 13 -14


Haberin Devamı

Pabucu dama atılmayanlar
Sağdaki krem rengi satenden yapılmış gelin ayakkabısı, Mısır Hıdiv ailesinden Prenses Atiye ait. Prensesin pabuçları, Fransa’daki ünlü ayakkabı mağazası ‘Hellstern and Sons’un imzasını taşıyor. Bu marka, 19'uncu yüzyıldan 20'nci yüzyıla geçerken Avrupa’da lüksün simgesiydi.

Pabucu dama atılmayanlar
‘Oliondor’ etiketli, topuklu, lame bir gece ayakkabısı. 1930’ların ünlü markası, Beyoğlu’ndaki ‘Au Lion’ mağazasının sonuna “dor” eklenerek, Türkçe’de okunduğu gibi ‘Oliondor’a dönüştürüldü. (Solda)


Pabucu dama atılmayanlar
Sağda, Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa ile Pervin Hanım’ın kızı Memduha Hanım’ın çocuk potinleri. Elbisesiyle takım olan sırma ve pul işlemeli potinleri Memduha Hanım 3-4 yaşlarındayken giydi.

Haberin Devamı

Pabucu dama atılmayanlar
Ayak parmaklarını örtecek kadar kapalı, sivri ve hafif kalkık burunlu, külkedisininki kadar minnacık bu terlikler 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında İstanbul’da modaydı. 1835 yılında İstanbul’a gelmiş İngiliz yazar Miss Julia Pardoe kitaplarında bu işlemeli terlikleri tarif etmiştir.

Pabucu dama atılmayanlar
18'inci yüzyıla ait nalın, saray ya da saraya yakın çevreler için özel olarak üretilmiş nadir bir örnek. İnce işçiliğinin ayrıntılarında, fildişi plakalarla kaplı topuklar ve yeşil renkli zemine yapılmış kalem işi bezemeler dikkat çekici. Ustalık gerektiren bir oyma tekniğiyle üretilmiş. Günlük kullanımdan ziyade özel bir gün için hazırlanmış olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!