Otizmli Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olun

Güncelleme Tarihi:

Otizmli Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 15:17

Otizmli çocuklar yararına düzenlenen Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Şenliği’nin bu yılki yıldızı 13 yaşındaki Mustafa Birdal. Otizmli genç yeteneğin çizimleri, 1 Aralık Salı günü 10.00-21.00 saatleri arasında Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleşecek olan etkinlikte satışa çıkarılacak.

Haberin Devamı

Otizmli dâhi bellek Stephen Wiltshire’ın kısa bir helikopter turu attıktan sonra hafızasından çizdiği İstanbul resmi geçen yılki Tohum Otizm Yılbaşı Alışveriş Şenliği’nde büyük ilgi görmüştü.

Otizmli Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olun

Etkinliğin bu yılki yıldızı Türkiye’den bir genç: Mustafa Birdal. Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu öğrencilerinden Birdal’a otizm tanısı 2.5 yaşındayken konmuş. Şimdi 13 yaşında olan genç yeteneğin otizmden etkilenme derecesi yüzde 85. Birdal, etrafındakilerle göz teması kurmuyor, konuşmuyor ve takıntılı davranışları var.

Dış dünyayla sekiz yaşından beri resim aracılığıyla bağ kuruyor. Muşlu Birdal ailesi Sultangazi’de oturuyor. Anne ev hanımı, baba mobilya boyacısı. Dört kardeşin en küçüğü olan Mustafa, ailede resme yeteneği olan tek kişi. Okulun yanı sıra bir gönüllüden haftada iki gün resim dersi alıyor.

UMUT IŞIĞI OLACAK

Haberin Devamı

Otizmli çocuklar yararına düzenlenen Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Şenliği bu yıl, Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olma imkânı sunuyor. 1 Aralık Salı, 10.00-21.00 saatleri arasında Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleşecek olan etkinlikte Mustafa’nın resimlerinin yanı sıra onun çizimlerini üzerinde taşıyan defter, kalem, kupa, çanta ve tişörtler de satışta olacak. Bu ürünlerin satışından elde edilecek gelir otizmli çocuklara umut ışığı olacak.

Otizmli Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olun

30 liralık giriş ücretini ödeyerek katılabileceğiniz şenlikte Mustafa Birdal’ın koleksiyonunun yanı sıra 100’ü aşkın seçkin markanın ürünlerini de bulabileceksiniz. Mücevher tasarımcısı Hande Kunaçav da şenliğe bir kolye bağışladı. Ayrıca Lucca, Big Chefs, Venge gibi İstanbul’un popüler restoranları da o güne hazırladıkları özel mönülerle etkinlikte olacak. Şenlikte; Yankı Yazgan, Azra Kohen ve Metin Hara’nın söyleşileri, Berna Eren’in çiçek atölyesi de var.
Ürünler daha sonra www.tohumotizm.org.tr’de satılmaya devam edecek.

Haberin Devamı

PİYANO VE BATERİ ÇALIYOR, KARGO ŞİRKETİNDE STAJ YAPIYOR

Otizmli Mustafa’nın sessiz ama renkli dünyasına ortak olun

Tohum Otizm Vakfı’nın başkan yardımcısı Aylin Sezgin, doğumdan kısa süre sonra ikizlerinden birinde, Cem’de gelişim geriliği olduğunu fark etmiş. Sezgin, oğluna otizm teşhisi koyulduktan sonra onun ihtiyaç duyduğu hizmetleri alma konusunda büyük sıkıntılar çekmiş. Arkadaşı, işkadını Mine Narin’le vakfı kurmaya böyle karar vermiş. Cem şimdi 18 yaşında. Okuldan kalan zamanda piyano ve bateri çalıyor, yüzüyor. Bir kargo şirketinde staj yapıyor.

OTİZM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Aylin Sezgin yanıtlıyor...

Otizm, doğuştan gelen bir gelişimsel bozukluktur. Beynin ve sinir sisteminin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıkar. Genetik temelleri olabileceği gibi çevresel faktörlerle tetiklendiği de düşünülmektedir. Her ırk, dil, din ve coğrafyada görülebilir. Zihin engeli, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi yetersizliklerle birlikte ortaya çıkabilir. Tedavisi ilaç değil; erken tanı, yoğun ve kesintisiz eğitimdir. ‘Otistik’ terimi yetersizliği çağrıştırdığından bunun yerine ‘otizmli’nin kullanılması gerekiyor.

Haberin Devamı

OTİZME DAİR 5 İSTATİSTİK

1. Otizmlilerin yüzde 30-40’ında zihinsel engel vardır.
2. Yüzde 10’unda ise sıradışı beceriler vardır.
3. Bugün her 68 çocuktan biri otizm riskiyle dünyaya geliyor.
4. Ülkemizde 0-18 yaş arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk var.
5. Bunların içinde eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 26 bin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!