Güncelleme Tarihi:
22 dakika, nefes tutmak için çok çok uzun bir süre. Bunu nasıl başarıyorsunuz? Suyun altındayken ne düşünüyorsunuz?
- Mesele zaman kavramını yok etmekte. Bunu gerçekleştirmek için birçok teknik var; ben bir karma yapıyorum. Bazen 100 yaşındaki, halen mutlu ve sağlıklı olan canım büyükannemi düşünürüm; bazen de deniz hayvanlarını. Kimi zaman vücudumdan çıkar geleceği düşlerim. Spor psikolojisinde bu hale ‘akış’ adı verilir. Benliğiniz, bu haldeyken, yapılan işin kendisi haline gelir.
Buzun altında yüzme rekoru (76 metre) da sizde. Siz ‘süper insan’ mısınız? Bizden farklı neyiniz var?
- Discovery Channel’dakiler sağolsunlar, yaptıklarımı anlattıkları belgeselde beni ‘nihai süper insan’ diye onurlandırdılar. Evet, ciğerlerim daha büyük, bazı genlerimin yapısı daha farklı ama bence herkesin ‘süper insan’ potansiyeli var.
Nasıl hazırlanıyorsunuz performanslarınıza?
-Yaklaşık sekiz ay yavaş yavaş hazırlanıyorum. Sergileyeceğim performansı önceden hayal ediyorum ve onunla yaşıyorum. Dost oluyoruz bu hayalle.
Sizce bu 22 dakikalık rekorunuz kırılabilir mi? Yoksa kendinizi sadece siz mi geçebilirsiniz?
- Hayır yahu, antrenman yaparken 22 dakikayı geçenler olduğunu biliyorum ama Guinness huzurunda yapmadıklarından resmi değil. Bu konuda tutucu değilim zaten; rekorlar kırılmak içindir. Ama ben rekor işini bıraktım.
Ne yapacaksınız peki?
- Kendime biçtiğim yeni misyon, tüm dünyaya nasıl doğru nefes alınacağını öğretmek. Sağlık da performans da bu şekilde artabilir. Ben zaten tıp doktoruyum, biyoloji alanında da yüksek lisans yaptım. Artık tüm bilgimi ‘Breathology-Nefesbilim’e vakfedeceğim.
İyi nefes almaya hemen başlamak mümkün mü?
- En azından başlamak herkesin kendi başına becerebileceği bir şey. Bakın, günde yaklaşık 30 bin defa nefes alırız ama çoğu insan bunu iyi yapmıyor.
Okurlarımız için başlangıç düzeyinde bir-iki teknik söyleyebilir misiniz?
- Nefesi burundan alın; sonra da çok çok yavaş bir şekilde geri bırakın. Birkaç dakika tekrarlayın. Bu hem vücudunuzu hem de zihninizi rahatlatacak. Nefes almak, özellikle strese karşı en iyi ilaçtır. Birkaç gün veya hafta içinde sinir sistemi değişecek; uykular düzene girecek. Uykuya yönelik egzersizlerim de var.