Güncelleme Tarihi:
Törenin açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı MHP’li Nebi Yılmaz, göreve geldiklerinden bu yana parkın eksikliklerinin tamamlayarak açılışını yapmak için çalıştıklarını söyledi. Son zamanlarda Türkiye’de artan terör olaylarını da değinen Yılmaz, şunları söyledi:
"İçinde bulunduğumuz dönem olaylarla, şehitlerle, kanla, korku imparatorluğu kurulmaya çalışılan bir dönemle, geçmişte olduğu gibi bu ülkenin geleceğine bir nebze su serpmek için Musa Eroğlu Sevgi Parkı adının koyarak bütün dünyaya, bütün ülkeye sevgiyi, barış ve kardeşliği yaymak istiyoruz. Buraya katılan bu kardeşliğe ben de varım diyen insanlara teşekkür ediyorum. Musa Eroğlu, halk müziğine emek vermiş, sevgi mesajları vermiş bir büyüğümüzdür. Tüm ülkede sevildiği gibi bu ilçenin bağrından çıkan ve ülke geneline hizmet eden amacı uğrunda sevgi ve barış niteliği taşıyan bu hocamızı onurlandırmakta bize düştü. Yaşayan Karacaoğlan’a saygı duyuyoruz."
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Kocamaz da parkın açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, "Çağın Karacaoğlan’ı dediğimiz Musa Eroğlu hocamız bir Mersinli olarak, bir Mutlu olarak her zaman gurur duyacağımız bir şahsiyettir. Onun birleştirici gücünü, onun Türk milletinin genetiğinde gelen her zaman bir ve bütün olmaya yönelik öğretilerini hepimiz şiar edinmek durumundayız" diye konuştu.
Dev Sanatçılardan Müzik Ziyafeti!
Musa Eroğlu yaptığı kısa konuşmada insanların buraya yürekleriyle geldiklerini, yürekleriyle oturduklarını, lazım olanın sevgi, barış ve dostluk olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Musa Eroğlu Sevgi Parkı, Musa Eroğlu heykeli ve parkta bulunan Kuvayi Milliye Anıtı’nın açılışı yapıldı. Halkoyunları ekibinin gösterisinin ardından Musa Eroğlu, Güler Duman, Latif Doğan, Mustafa Özarslan, Yüksel Didikoğlu, Savai Korkmaz ve Özgür Şahinsoy’un sahnede birlikte konser verdi.
Eroğlu, heykelinin Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mutluhan Taş koordinatörlüğünde heykeltıraşlar Mehmet Aksoy ve Salim Kaptanoğlu tarafından yapıldığı bildirildi. Heykelin kaidesine yazılacak yazının ise ilçede okullar arası yapılacak bir yarışmayla belirleneceği kaydedildi. Açılışı yapılan Musa Eroğlu Sevgi Parkı’nda; Musa Eroğlu’nun heykelinin yanı sıra Kuvayi Milliye Anıtı, futbol, voleybol, basketbol sahası, oyun grupları, dinlenme alanları ve kafeterya bulunuyor.
Açılış törenine Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Gülnar Belediye Başkanı MHP’li Ahmet Günel, Mut Belediye Başkanı MHP’li Nebi Yılmaz, Mut İlçe Emniyet Müdürü Murat Güney, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.
Musa Eroğlu Kimdir?
Türk Halk Müziği’nin duayen sanatçısı Musa Eroğlu, Musa Eroğlu, 1946 yılında Mersin‘in Mut ilçesi Kumaçukuru köyünde yoksul bir ana babanın çocuğu olarak doğmuştur.
Musa Eroğlu’nun babasının adı da Musa Eroğlu’dur. 3’ü erkek 4’ü kız olmak üzere 7 kardeşin ikinci büyüğüdür. Ortaöğrenimini Mut’ta tamamlamıştır. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duyarak bağlama çalmaya başlamıştır. 1964 yılında Ankara‘ya gelmiştir. Ankara Radyo’sunda imtihan açılmıştı; “Radyo Sanatçısı” olabilmek için imtihana girdi, kazanamadı. 1971 yılında tekrar girdi bu sefer kazandı.
Ortaokuldayken bir müsamerede “Karacaoğlan” rolünü oynadı, saz çaldı. O rolü, onu çok etkiledi ve böyle sürüp gitti.
66 yılında askere gitti, 68’de askerliğini byapan Musa Eroğlu, askerlik dönüşü ilk plağını 1969 da “İkimiz Toprağa Girelim Elif” ismiyle çıkarmıştır. Taşeli yöresinin türküleri : irfaniye , kullar olam , sarı yaylam, yatamadım kasavetten, aman ayşam vb. türküleri derleyerek TRT reperatuarına kazandırmıştır. Daha sonra 1970 ve 1980 li yıllarda TRT de mahalli sanatçı olarak çalıştı.
Türkiye genelinde tanınması “Mihriban” beste türküsüyle başlamıştır. Sanat yaşamı boyunca ; Bedia Akartürk, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Belkıs Akkale, İbrahim Tatlıses, Aşık Mahsuni Şerif, Gülşen Kutlu, vb. birçok sanatçıyla beraber çalışmıştır. Sayısız derleme yapmıştır.
Yolun Sonu, Halil İbrahim, Telli Turnam,sözleri Karacaoğlan‘a ait birçok türkü ve değişik ozanlara ait birçok türkünün bestesini yaparak Türk Halk Müziğinin zenginleşmesine katkıda bulunmuştur.
1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Musa Eroğlu, Türk Halk Müziğinin genç kuşaklara sevdirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırılması için büyük bir çaba içindedir.
Avrupa‘dan Avustralya‘ya Türki Cumhuriyetlerden ABD‘ye kadar Dünyanın pek çok ülkesinde resitaller verdi. Evrensellik normları içinde Sevda Türküleri yanı sıra müziğin protest boyutuna da bağlı kalarak toplumsallık çizgisini geliştirdi. Musa Eroğlu, Toroslardan kopup gelmiş bir ezgi ustasıdır.