Güncelleme Tarihi:
Dandin Bakery kimin hayaliydi?
Esra Dandin Şenkardeş: Eşim Egemen de, ben de tasarım eğitimi gördük ve ikimiz de “ellerimizle çalışmaktan” çok büyük keyif alıyoruz. Profesyonel hayatın dayattığı, insanların ofislerde bilgisayar başına hapsolduğu o rutine teslim olmak istemedik. Dandin Bakery’nin bulunduğu yer, Karaköy’ün değişiminden çok önce, boş zamanlarımızda ahşap ve metal üzerine çalıştığımız bir atölyeydi. Tasarım dışında bir eğitimimiz yok ama malzemeyi, makinelerle çalışmayı internetten, kitaplardan araştırıp deneye yanıla öğrendik. Buralar güzelleşmeye başlayınca atölyeyi başka bir yere taşıyıp Dandin’i açtık. Atölyedeki deneyimimiz mekanın dekorasyonunu mümkün kıldı. Kendimize ve yakın çevremize kurduğumuz sofralar, buranın menüsü haline geldi.
Konseptini nasıl belirlediniz? Mutlaka şunlar şunlar olmalı dedikleriniz nelerdi?
E.D.Ş.: Uzun zamandır tasarımla ilgili işlerle uğraştığımız için zaten neyin nasıl olması gerektiğine dair bir anlayışımız vardı. Dekorasyon, fonda çalan müzikler, raftaki dergi ve kitaplar bizi yansıtmalıydı. Hedef kitle veya müşterilerden ziyade kendi beğenilerimizi göz önünde bulundurduk. İnsanın kendisi yeterince kaotik bir varlıkken başka insanları memnun etmeye çalışmak bizce beyhude bir çaba. Oysa ne istediğinize dair net fikriniz varsa ve sonuçtan memnunsanız, ortaya çıkan şeyi takdir edecek birileri mutlaka olacaktır. Aslında ikimiz de ilgi alanlarımız doğrultusunda takıntılı insanlarız. Olması gereken şeylerin yanında olmaması gerekenleri de düşündük.
HER ŞEY ÖZEL VE ÖZENLİ
Tüm detaylar çok şık. Hepsine ikiniz mi karar verdiniz?
E.D.Ş.: Yemeklerden masa ve sandalyelere, lambadan tuzluklara kadar hepsi kendi ellerimizden (atölyemizde) çıkan ürünler. Bunları üretirken yaşadığımız heyecanı, Dandin’e yansıtmayı istedik. Tasarım ve karar verme süreçlerinde beraber çalışırken, çoğunlukla atölyede Egemen, mutfakta ben varım. Tasarım diliyle Egemen buranın modernist, bense romantik kısmını oluşturuyoruz. Sürekli değişen ve özel etkinliklerde konseptle şekillenen çiçekler yakın arkadaşım İrem Tanman’ın elinden çıkıyor.
Mutfakta neler oluyor?
E.D.Ş.: Mutfağımızda günlük pişen ekmekler, pasta, tatlı ve çörekler var. Menümüzde kahve eşliğinde kahvaltı seçenekleri, hafif salatalar ve mevsimlik ürünlerle değişkenlik gösterecek pizza ve ev yapımı makarnalar bulabilirsiniz.
Dandin’in “çok satan”, en beğenilen ikramları hangileri olacak, bir tahmininiz var mı?
E.D.Ş.: Muzlu “chocolatechip cookie”, Charlotte pasta, Religieuse tatlısı, Madeleine kekler, Scone (tatlı İskoç çörek) ve Shortbread’ler (bir çeşit un kurabiyesi) şimdiden çok seviliyor.
Röportajn devamı ELLE Aralık sayısında, ELLE Aralık sayısı bayilerde.