Güncelleme Tarihi:
Çocuklar arkadaşlarında yatıya kalmak istiyor. Bu istek neden kaynaklanıyor?
Çocuklar arkadaşlarıyla beraber olduklarında ailelerinden bağımsız olarak kendi kimliklerine ve kişiliklerine uygun davranma özgürlüğü kazanıyorlar. Daha özgüvenli davranıyorlar. Kendi anne babaları olmadan arkadaşlarında kaldıklarında daha bağımsız olduklarını düşünüyor ve kendi kararlarını alma konusunda yatılı kalmayı önemli bir eşik olarak görüyorlar. Bu biraz da özgüvenlerini sergileme fırsatı aslında.
Arkadaş misafirliği neden önemli?
Arkadaşlar bir anlamda sosyalleşme yolunda önemli bir adım. Arkadaş edinebilmek ve bu arkadaşı kendi özel dünyasına sokmak çocuk için önemli bir değer kazanımı. Kendine olan değerin, arkadaşına olan değerin bir tür göstergesi, ölçüsü gibi görülmelidir. Yakın bulduğu arkadaşla kendi evinde ve kendi odasında kalmak, birlikte bazı etkinliklerde bulunmak çocukların psikolojik ve sosyal gelişimi açısından çok önemli ve çok yararlı.
Fakat aileler çocuklarının başka evde kalmasını pek istemiyor…
Çocuklar arkadaşlarında yatılı kalmak istediğinde aileler haklı olarak bir takım endişeler yaşayabiliyor. Aileyi tanımamak, arkadaşın kişiliğini ve özelliklerini bilmemek en önemli endişeler. Elbette kendi çocuklarına yönelik bazı endişeleri de olabiliyor. “Çocuğumla yeteri kadar ilgilenebilirler mi, yemeğini yer mi, uyku düzeni bozulur mu” gibi…
Peki, çocuğunun arkadaşında kalmasını istemeyen aile ona ne söylemeli?
Birçoğumuzun bildiği ve annelerimizin söylediği bir gerekçe vardır: “Önce arkadaşın bize gelsin!” Bu cümle aslında önemli bir noktayı vurgulaması bakımından dikkate değerdir: “Arkadaşının kim olduğunu bilmiyorum, önce o bize gelsin, onu tanıyalım” demenin bir diğer yolu budur. Oysa diğer aile de aynı şeyi talep edebilir. O da önce sizin çocuğunuzu tanımak isteyecektir. Demek ki asıl sorun çocukların birbirinde kalmalarından çok ailelerin birbirini ve çocukları tanımamalarıdır. Bu durumda yapılacak en iyi şey, çocukların özellikle sınıf arkadaşlarının aileleriyle sık sık bir araya gelmek, arada sağlıklı ve sıcak bir ilişki oluşturmaktır.
Çocuğun arkadaşında kalmasını istemeyen aile bunu dile getirirken çocuğu kötülemeden davranmalıdır. Örneğin; “O arkadaşını ve ailesini henüz yeterince tanımıyoruz, bize biraz zaman ver, bunu sonra konuşalım” denilebilir. Ancak uygun görülen ve ailenin gerçekten tanıdığı arkadaşlarda kalmasına da izin verilmeli. Böylece çocuk, ailesinin niyetinin aslında yasak koymak değil, onun güvenliğini sağlamak ve korumak olduğunu anlayacak ve anne-babasının kararına saygı gösterecektir.
Arkadaş misafirliği çocukların gelişimini nasıl etkiler? Olumlu ve varsa olumsuz yönleri nelerdir?
Her çocuk farklı yaş dilimlerinde arkadaşının evinde kalmak ister ya da arkadaşını evinde misafir etmek ister. Bu gelişimleri açısından önemli bir eşiktir. Engellemek ya da yasaklamak yerine uygun koşulları oluşturabilmek ve çocuğun bu ihtiyacını doyurmak gerekir. Zira bu duygusal bir ihtiyaçtır. Arkadaşıyla yakınlaşmak, özel anları paylaşmak, sohbet etmek sosyalleşme yönünde çok önemli süreçlerdir. Aileler haklı bile olsa kendi kaygıları ve korkuları nedeniyle engelleme yoluna giderlerse ve bu durumu çocuğa doğru biçimde anlatamazlarsa çocukta öfkeye, hırçınlığa yol açabilirler. Elbette ki çocuk her istediği arkadaşında kalmalıdır diyemeyiz. Ancak çocuğun arkadaşıyla kalmasının ya da arkadaşını evinde ağırlamasının önünde gereksiz bir yasak oluşturmamak lazım.
HADİ ANNE GİDELİM
Eşyalar Konuşuyor
Kurbağa Vırakcan ile eşyalarının eğlenceli öyküsü çocukları bekliyor. Oyun, eşyalara da değer verilmesi gerektiğini gösteriyor.
Yer: Bursa-Konak Kültürevi
Tarih: 21 Mart Cumartesi
Saat: 13:00
Fiyat: 7 TL
Tel: 0 224 452 45 00
Kedigiller Kukla Atölyesi
İstanbul’daki Metrocity AVM, çocuklar için ücretsiz atölyeler düzenliyor. Eğlenceli kuklalarla, atölye çalışmasının yapılacağı ‘Kukla Atölyesi’ bu hafta sonu kuklaları seven çocukları bekliyor.
Yer: İstanbul-Metrocity AVM
Tarih: 22 Mart Pazar
Saat: 16:00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: 0 212 344 06 60
Tasarım Atölyesi
Faber Castell ile Yaratıcılık Atölyesi, İstanbul Oyuncak Müzesi’nde çocuklarla buluşuyor. Bu atölyede çocuklar için rengârenk çantalar tasarlanacak.
Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: 21 Mart Cumartesi
Saat: 11:00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: 0 216 359 45 50
Cin Ali Ormanların Koruyucusu
İzmir Toprak Sahne Sanat Merkezi, doğa ve ağaç sevgisi ile dolu bir oyuna ev sahipliği yapıyor.
Yer: İzmir-Toprak Sahne
Tarih: 21 Mart Cumartesi
Saat: 15:00
Fiyat: 8 TL
Tel: 0 232 754 19 88
Kayseri BYZ Garage Çocuk Etkinlikleri
Kayseri, birbirinden farklı çocuk etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Maskot tiyatrosu, yarışmalar, sihir gösterileri, kum boyama çalışmaları ve tek kişilik oyunlar çocukları bekliyor.
Yer: Kayseri-BYZ Garage
Tarih: 22 Mart Pazar
Saat: 13:00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: 0 352 327 00 05
Hamurdan Büstle Tepetaklak
Ünlü ressam ve heykeltraş Alberto Giacometti, Türk çocukları ile buluşuyor. Çizim, hamurla büst yapma ve sergi gezisi, Pera Müzesi’nde çocukları bekliyor.
Yer: İstanbul-Pera Müzesi
Tarih: 22 Mart Pazar
Saat: 13:00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: 0 352 327 00 05
Maske Tasarım Atölyesi
Çocuklar eğlenceli maskeler tasarlamayı öğreniyor. Yaşlara göre çocuklar ve aileleri ile yapılan atölyede yetişkinler de yer alabilecek.
Yer: İstanbul-Modern Sanat Müzesi
Tarih: 22 Mart Pazar
Saat: 11:00
Fiyat: 20 TL
Tel: 0 212 334 73 00
HAFTANIN KİTABI
Kırmızı Kedi Çocuk’tan çıkan ‘Karikatür Çizmeyi Öğreniyorum’ serisinin 4. kitabı yayımlandı. İlk üçü daha önce yayımlanan kitap, sadece çocuklara değil, karikatür çizmeyi öğrenmek isteyen yetişkinlere de hitap ediyor.
Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk
Yazar: Turgut Yüksel
Tür: Karikatür
Sayfa: 46
Fiyatı: 6 TL
ÇOCUKLARIN 5 TEMEL ŞİKAYETİ
Anneler babalar bu sese kulak verin. Çocukların üzerine gitmeyin, onlara alan bırakın ve şikayetlerine kulak verin. İşte çocukların en çok şikâyet ettiği 5 şey.
** Annem bana sürekli ders çalışmam için bağırıyor. Çok sıkıldım artık.
** Hep sınav sınav sınav. Test çözmekten yoruldum. Hayatım test çözerek geçiyor.
** Biz çocuklar aslında çok yoğunuz. Arkadaşlarımla gezmek istiyorum ama okuldan, kurstan bir türlü zaman kalmıyor.
** Hiçbir istediğim olmuyor. Annemle babam hep 'Takdir al da bakarız' diyor.
** Ben ailemin istediği mesleği seçmek istemiyorum. Büyüyünce kendi istediğim işi yapmak istiyorum.