Güncelleme Tarihi:
1- OTURARAK KONUŞUN
Böyle önemli konuşmalarda yapılan en sık hatalardan biri lafa ayakta başlamaktır. Bir acelenin varmış gibi davranmayın. Rahat olun ki isteklerinizi de rahat ifade edebilin. İlk önce bir oturun, soluklanın ve istediğinizi alacağınızdan emin olun.
2- KISA CÜMLELER KURUN
Kompozisyon yazmak bizlere okul zamanından kalan bir alışkanlıktır. Notu yükseltmek için ağdalı, uzun cümleler yazardık ki akıllı görünelim. Maaşa zam isterken buna hiç gerek yok. En kısa cümlelerle hemen konuya girin ve isteğinizi net söyleyin. Rakam konuşmak ayıp değildir, kim uydurdu bunu acaba?
3- BAŞARILARINIZI ANLATIN
Kendinizi anlatmaktan çekinmeyin. Ama anlatacağınız konular öyle havadan sudan olmamalı. Şirket için yaptığınız başarılı çalışmalardan bahsedebilirsiniz. İstemekte olduğunuz zammın geçerli nedenlerini anlatın ve ‘Şimdi memleketin hali ortada’ gibi cevapların gelmemesini bekleyin.
4- DOĞRU ZAMANLAMA YAPIN
Başarılı bir zam konuşması için doğru zaman çok önemlidir. Sabah saatlerinde henüz iş stresi çoğalmamışken, herkes kahvesini içip, maillerini kontrol ediyorken harekete geçebilirsiniz. Ayrıca şirketinizin parasal olarak sıkıntı yaşamadığı bir dönemi de kollamanızda yarar var. Sonuçta sıkıntıların bir yenisi olmak gibi bir riskinizde olabilir.
5- PLANLI KONUŞUN
Zorlu bir yoldur maaşa zam istemek. Bundan dolayı karşıdan gelebilecek tüm olumsuzlukları önceden planlamış olmalısınız. Uygun manevralara hazır olmakta yarar var. Mesela sizden daha fazla performans beklemek gibi bir talep olursa, siz de daha fazla izin konusunu masaya getirin. Usta bir santraç oyuncusu gibi planlı hamlelerle ilerlerseniz kimbilir belki patronunuzdan bir Türk kahvesi içme teklifi bile alabilirsiniz. İyi çalışmalar.