Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar?

Güncelleme Tarihi:

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2015 01:24

İkinci evi almak değil, birine yardım etmek... Dünya seyahatine değil, kapının önüne çıkmak... Her gün yeni bir insan tanımak değil, dostlarınızla beş dakika daha zaman geçirmek... Mutluluk uzakta değilmiş meğer, London School of Economics’te mutluluk dersleri veren Paul Dolan anlatıyor.

Haberin Devamı

İngiltere bu yıl, ‘Happiness by Design’ (Mutluluğu Tasarlamak) isimli kitabıyla bestseller listelerinin tepesine oturan akademisyen yazar Paul Dolan’ı konuştu. Geçen hafta dünyanın en ilham verici yazar ve fikirlerini bir araya toplayan, Galler’deki The Hay Festivali’nde bir konuşma yapan yazar, büyük hayallerin beraberinde büyük sorunlar getirdiğini söylüyor. Dolan’a göre örneğin o yana yakıla beklediğimiz terfiyi alınca, daha fazla stres de bonusu oluyor. Ya da o hep hayalini kurduğunuz dünya seyahati... Büyük bir dünya seyahatini, masraflı, çoğu zaman da tehlikeli bir yolculuğu göze almak, sevdiklerinizden uzun süre ayrı kalmak gibi görebilirsiniz. Fazla para kazanmak da aynı şekilde... Kulağa züğürt tesellisi gibi geliyor ama değil. ‘Mutluluk uzmanı’ Dolan diyor ki; “Araştırmalara göre 50 bin Pound’dan (200 bin lira civarı) sonra gelen herhangi miktardaki para insana ekstradan mutluluk getirmiyor.” “Sen paranın fazlasını ver, biz mutlu olmanın yolunu buluruz” demeyin. Dolan kendisi küçük, etkisi büyük 5 mutluluk verici madde belirlemiş.

Haberin Devamı

OTOMATİK PİLOT HUZUR GETİRİR

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar

Vaktiyle Pollyanna’yı hafife almıştınız değil mi? Ama bakın şimdi ona işiniz düştü. Ne yapıyordu Pollyanna, hatırlayalım: Küçük şeylerle mutlu olabiliyordu ve başına gelen her şeyde mutlaka iyi bir taraf buluyordu. Dolan diyor ki; “Bizi verimli kılan şeyleri genelde otomatik pilotta yaparız. Bu nedenle çoğu zaman kapıyı kilitlemeyi, ocağı kapatmayı unutmayız. O yüzden sizi mutlu eden bir hayat tasarlayıp gerisini otomatik pilota bırakın.” Arkadaşlarınızla bara gitmek çok mu hoşunuza gidiyor? Her hafta salı günü arkadaşlarınızla bara gidin mesela. Bir kere koyup birkaç kez uyguladığınız bir kuralı bozmak sandığınızdan daha zor, inanın. Hele bu kuraldan çevrenizdeki insanlara söz ederseniz... Sigarayı bırakmak, kilo vermek, içkiyi azaltmak, spora başlamak... Hayatınızla ilgili aldığınız herhangi bir kararı anons edin, hatta Twitter’a yazın. Vazgeçecek olursanız açıklama yapmak zorunda kalacağınız insan sayısı gözünüzü korkutacağı için kuralı uygulamaya devam edersiniz.

Haberin Devamı

5 ADIMDA MUTLU OLMA SANATI

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Sevdiğiniz bir şarkı dinlemek Dinlediğiniz müziğin ruh halinize etkisi büyük. Bu sebeple modunuzu değiştirmek istiyorsanız dinlediğiniz müziği değiştirin. Cumhurbaşkanı Turgut Özal bile eşi Semra Özal’a ne diyordu: “Hadi bir kaset koy da neşelenelim Semra”.

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Sevdiğiniz biriyle fazladan bir 5 dakika geçirmek Tam da bu sebepten arkadaş görüşmelerinde artık ayrılırken, o ayaküstü genelde de kapı eşiğinde yapılan muhabbetin tadına doyulmuyor. Çocukken de annemiz eve çağırınca ne derdik? “Anne ya, beş dakika daha...”

Haberin Devamı

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Dışarı çıkmak. Uzmanlar çatısız ve duvarsız bir alanda olmanın insana sonsuzluk hissi verdiğini söylüyor. Uçsuz bucaksızlığı hissetme isteği doğamızda var. Eğer şu an kapalı bir alandaysanız hemen dışarı çıkın ve farkı görün.

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Birine yardım etmek. Dolan, birilerine düzenli olarak yardım etmenin gözle görülür bir fark yarattığını söylüyor. Hem yardım eden hem yardım edilen için üstelik. Günümüzde yardım edilecek birini bulmak da hiç zor değil neyse ki...

Küçücük şeylerden koca bir gülümseme nasıl çıkar
Yeni bir şey denemek. Dolan’a göre yeni bir şey deneyimlemek zamanın yavaşladığı algısı yaratıyor. Çocuklara zamanın çok uzun gelmesinin nedeni de bu. Zaman yavaşlayınca yaptıklarımızdan daha fazla tat alabiliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!