İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

Güncelleme Tarihi:

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2014 01:19

İspanya’da 36 yıllık tahtından feragat ettiğini geçen ay açıklayan Kral Juan Carlos, koltuğunu oğlu Prens Felipe’ye resmen devretti. Madrid Kraliyet Sarayı’ndaki resmi tören, gösterişten uzak, sade bir atmosferde gerçekleşti.

Haberin Devamı

İspanya’da Kral Juan Carlos’un, tahttan feragati sonrası beklenen resmi görev değişimi gerçekleşti. İspanya Parlamentosu, Juan Carlos’un tahttan çekilmesini kabul eden yasayı onaylayınca feragat yasası çarşambayı perşembe gününe bağlayan gece parlamento kararı resmi gazetede yayımlandı ve 6’ncı Felipe (46) İspanya’nın yeni kralı oldu.

KRİZ NEDENİYLE FAZLA GÖSTERİŞ YOKTU

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

Kraliyet töreninin sade geçmesinin, 2012’den bu yana ekonomik çalkantılarla boğuşan ülkede monarşi karşıtlarının hâlihazırdaki tepkilerini daha fazla tetiklememek için olduğu belirtiliyor. Törende, yeni Kral’a eşi Kraliçe Letizia ile kızları Asturias Prensesi Leonor (8) ve Prenses Sofia (6) eşlik etti. Artık ‘Majesteleri’ diye seslenilecek olan Prenses Leonor, Avrupa’nın en genç doğrudan tahta çıkma hakkı olan veliahtı ünvanını da kazandı. Monarşi geleneklerine uygun bir şekilde, Kara Kuvvetleri resmi üniformasıyla parlamentoya gelen 6’ncı Felipe, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile Genelkurmay Başkanı Amiral Fernando Garcia Sanchez tarafından karşılandı. Yemin töreninde, skandalların gölge düşürdüğü Kraliyet ailesinin imajını düzeltme sözü veren Felipe, daha sonra ailesiyle Madrid sokaklarında halkı selamlayarak Madrid Kraliyet Sarayı’na geldi.

Haberin Devamı

DÜNYA KUPASI YENİLGİSİ MORAL BOZDU

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

İspanya, eski şampiyon olarak gittiği Dünya Kupası’nda favori gösterilmesine rağmen son maçında Şili’ye 2-0 yenilerek erken veda etmek zorunda kalmıştı. Ülkede yarattığı şok etkisine rağmen, çiçeği burnunda Kraliyet Ailesi’nin saray balkonundan selamlama törenine katılım yüksekti. Felipe’yi, gerek ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik açmazlar gerekse de babası Juan Carlos’un krallığı dönemindeki skandallarla monarşi yönetimine tepkilerin artması nedeniyle oldukça zorlu bir sınav bekliyor. Zira, Juan Carlos’u feragat açıklamasının hemen ardından ülkede monarşi karşıtları ayaklanmış ve ülkede yönetim şeklinin belirlenmesi için referandum çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Haberin Devamı

KATALONYA ÖZERKLİĞİ YİNE MASASINDA

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

1978’de demokratik İspanya anayasasında 17 özerk bölge olarak tanımlanan ülkede, bölgelerin bağımsızlık talebinin artması endişesi yaşanıyor. Nitekim, Katalonya özerk bölgesi, parlamentonun reddetmesine rağmen Kasım ayında bağımsızlık referandumu yapmaya hazırlanıyor. Ülkedeki ekonomik krizin bir türlü aşılamaması, Katalan milliyetçiliğinin yükselişine yol açmıştı. Diğer özerk bölgelerin de benzer taleplerle parlamentoya gelmesine karşın Kral 6. Felipe’den beklentiler arasında bölgeleri bir arada tutarak ülkede tutkal işlevi görmesi de bulunuyor. Felipe’nin yemin töreninde “Görevimi sürdürdüğüm süre boyunca sadık bir devlet başkanı olacak; dinleyen, anlayan, uyaran ve tavsiye eden bir kişilik göreceksiniz. Ayrıca her zaman genel çıkarlarımızı savunacağım” ifadeleri taleplere karşı sağduyulu davranacağının sinyali olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

HER GÜN ÇOCUKLARI OKULA GÖTÜREN BİR KRAL

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

1.98 metre boyunda, ABD’de Uluslararası İlişkiler eğitimi alan 6’ncı Felipe’nin, babasının siyasi geçmişinin aksine daha önce olimpik yatçı olması, ülkedeki siyasi krizlerde ne kadar etkili olacağıyla ilgili soru işaretlerine neden oluyor. CNN’in, “İspanya’da dümeni alacak kaptan” olarak haber yaptığı 6’ncı Felipe, son yıllarda babasıyla birçok resmi davette boy göstermeye başlamıştı. Geçen Aralık’ta İspanya’nın saygın El Pais gazetesi tarafından yapılan ankette de Felipe’nin halk tarafından çocuklarını her gün okula götürüp okuldan alması, gece uyutması gibi özellikleri sayesinde yüzde 65 oranında favori görüldüğü ortaya çıkmıştı. Halka yakın bir imaj çizen Felipe’nin kraliyet ailesini mümkün olduğunda şeffaf tutmaya özen göstermesi önemli. Zira, Kraliyet ailesine tahsis edilen 10.5 milyon dolarlık bütçe, son yıllarda art arda kesintilerle yüzde 13 küçültülmüş durumda. Bu kesintilere rağmen ayrılan bütçe, işsizliğin yüksek olduğu İspanyol halkı tarafından hoş karşılanmıyor.

Haberin Devamı

YENİ KRALİÇE ROCK DİNLEMEYİ SEVİYOR

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

Başarılı bir sunucuyken Felipe’ye aşık olarak kariyerine son veren Letizia Ortiz (41), hayatını eşi ve çocuklarına adadı. Çocuklarına karşı görevlerini eksiksiz yerine getiren yeni Kraliçe Letizia’nın, kraliyet dışındaki yaşantısında bağımsız olmayı tercih ettiği biliniyor. Kız arkadaşlarıyla rock konserleri, sinema gibi etkinliklere giden Letizia’nın çocuklarına karşı görevini, Kraliçeliğinden 24 saat ödün vermeyen selefi olan kayınvalidesi Sofia’nın aksine bir iş gibi görmesi eleştiriliyor. Giyim tarzıyla da öne çıkan Letizia, kendisi gibi halk tabanından gelen Avrupa’nın bir diğer moda ikonu Cambridge Düşesi Kate’e de stil konusunda rakip gösteriliyor.

Haberin Devamı

İşte İspanya’nınyeni kral ve kraliçesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!