Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2014 11:31
Büyük şehirler dahil Türkiye’nin hangi köşesinde yaşarsanız yaşayın çevrenizde az da olsa belli bir yoğunluk ve çeşitlilikte kelebek toplulukları barındıran alanlar mutlaka vardır. Son yeşil alanları mega projelerle ve betonla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olsa da İstanbul önemli bir kelebek çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor…
Yücel Sönmez / Fotoğraflar: Ali Atahan
Örneğin İstanbul’un göbeğinde yer alan Çamlıca’da, Anadolu Kavağı’nda ya da Boğaziçi Üniversitesi kampüsü çevresindeki küçük açıklıklarda bile birkaç saat içinde bir düzine kelebekle karşılaşabilirsiniz. Tam bugünlerde Belgrad ormanında yarım gün yürürseniz hem bunun göreceğini kelebek sayısını iki katına çıkarır hem de onların hayatını tehdit eden kirlilik ve inşaat projelerini görebilirsiniz.
İşte kelebek gözlemcilerinin İstanbul’da yaşayan 10 favori kelebeği:
TAVUS KELEBEĞİ (INACHIS IO)
Ülkemizde görülen en renkli kelebeklerden biridir. İstanbul'un özellikle doğal orman yapısının korunabildiği kuzey bölgelerde, orman açıklıkları başlıca yaşam alanlarını oluşturur.
FUNDA ZIPZIP PERİSİ (COENONYMPA ARCANIA)
Küçük ama gösterişli bir kelebek. İstanbul'da yaşam alanları epey daralmış bulunmaktadır. Doğal ormanlarda, orman açıklıkları ve yol kenarlarında görmek mümkün.
BEYAZ BENEKLİ ZIPZIP (HETEROPTERUS MORPHEUS)İstanbul için nesli tehdit altında bulunan, zıpzıp ailesinin en gösterişli türüdür. Doğal yapısını koruyabilmiş ormanlarda yaşamını sürdürür.
KARA HAYALET (MINOIS DRYAS)
Adına yakışır şekilde görmesi zor olan bir kelebek. Kelebek gözlemcilerinin hayallerini süsleyenlerden biridir. İstanbul'da sadece birkaç noktada varlığını sürdürebilmektedir.
HUŞ KELEBEĞİ (THECLA BETULAE)Grubunda en güzel renge sahip kelebektir. Ülke düzeyinde çok nadir bulunur. Doğal ormanlarda yaşar.
GÜNEYLİ FİSTO KELEBEĞİ (ZERYNTHIA POLYXENA)
Zigzaglı desenleri ile göz alıcı bir görünüme sahiptir. Orman açıklıkları başlıca yaşam alanıdır.
SARIBANTLI KADİFE (NYMPHALIS ANTIOPA)
Avuç içine yakın büyüklükte iri bir kelebektir. Kanat üstü kadifemsi görünümdedir. Orman açıklıklarında yaşar.
HANIMELİ KELEBEĞİ (LIMENITIS CAMILLA)
Kanat üstü siyah beyaz, kanat altı kırmızı beyaz renklere sahip gösterişli bir türdür. Uçurtma gibi süzülerek hareket eder.
MOR İNCİ (BOLORIA DIA)
Özellikle kanat altı görünümü pastel ile çizilmiş resim tadındadır. Doğal ormanlık alanlarda yaşar.
ORMAN MELİKESİ (MELANARGIA GALATHEA)
Doğal yapısını koruyabilmiş orman açıklıkları, ağaçlık alanlar, köylerde gözlenebilir. Siyah beyaz renkleri ile göz alıcıdır.