Güncelleme Tarihi:
Vehaber'in bildirdiğine göre, Boğaziçi Üniversitesi'nde vegan öğrenciler, Nisan ayında çıkan bir çorbanın yoğurtla terbiye edildiği şüphesiyle, laboratuvara örnek gönderdi.
Yapılan analizde, çorbanın 100 gramında yüzde 4.9 oranında laktoz bulunduğu tespit edildi. Öğrenciler, raporu dilekçeleriyle birlikte yetkililere teslim ederken okuldan bir açıklama henüz gelmedi.
TAMAMEN HAYVANSIZ HAYAT MÜMKÜN MÜ?
Peki kimi zaman etik ya da dini kaygılar, kimi zaman da sağlık nedenleriyle vejetaryen ya da vegan beslenmeyi seçenlerin, yediklerini hayvansal gıdalardan tamamen arındırmaları mümkün mü? Bilim insanlarına göre hayır!
En azından, ABD'nin Philadelphia eyaletinde bulunan araştırma üniversitesi Drexel'de görevli İngilizce ve felsefe profesörü Andrew Smith'in kısa bir süre önce yayınlanan "A Critique of the Moral Defense of Vegetarianism" (Vejetaryenliğin Ahlaki Savunusunun Eleştirisi) isimli kitabına göre mümkün değil.
ÇÜNKÜ BİTKİLER HAYVAN KALINTILARIYLA BESLENİYOR
Smith, "Bitkilerin büyümek için topraktaki besleyici maddelere ihtiyaçları var. Bunlar da temelde çürümüş bitki ve hayvan kalıntılarından oluşuyor. Dolayısıyla, sadece bitkisel gıdalarla beslendiklerini iddia edenler bile aslında hayvan kalıntıları yiyor. Bu nedenle vejeteryan olmak imkansız" diyor.
Öte yandan Smith'in bunları yazarken söz konusu hayat tarzlarına karşı olduğu düşünülmesin. Zira o da 20 yıldır vejetaryen, 6 yıldır da vegan besleniyor.
Peki ya Smith'in vejetaryenliğe gerekçe olarak hayvanların acı çekmesini gösterenlere cevabı? "Bitkilerin de acı çektiğini düşünmek için çok sebebimiz var.