Kenan Işık'ın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2024 08:43

 İstanbul'da geçirdiği beyin kanaması sonrası 10 yıl komada kalmasının ardından hayatını kaybeden Kenan Işık için Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Kenan Işık'ın kardeşi Mehmet Cengiz Işık ve gelini Burcu Akar, ünlü sanatçıyı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

İstanbul'da özel bir hastanede 76 yaşında hayatını kaybeden Kenan Işık'ın cenazesi sabah saatlerinde ailesine teslim edildi. Ardından hastaneden alınan Kenan Işık'ın cenazesi ilk tören için Atatürk Kültür Merkezine (AKM) getirildi.

Araçtan indirilen Kenan Işık'ın Türk bayrağına sarılı tabutu yakınları tarafından sahneye taşındı.

Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kenan Işık'ın eşi Beril Işık, çocukları Ahmet ve Mehmet Işık, kardeşi Mehmet Cengiz Işık, torunu Doruk Işık, Burcu Akar, tarihçi İlber Ortaylı, sanatçı Zafer Algöz ile yakınları katıldı.

"Onun sanat alanında gösterdiği önderlik ve genç sanatçılara sunduğu destekler asla unutulmayacaktır"

Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ayrılması sadece aile ve yakınları için değil, sanat camiamız ve tüm Türkiye için büyük bir kayıptır. Kenan Işık sadece sahnede sergilediği eserlerle değil aynı zamanda yönetmenlik ve televizyon programcılığı alanlarında eşsiz katkılarıyla da hepimizin kalbinde çok özel bir yer bulmuştur. Onun sanata olan doğal aşkı her zaman ilham kaynağı olmuştur. Merhum Kenan Işık eserleri kadar kişiliğiyle de yediden yetmişe tüm halkımızın sevgisini kazanmış bir isim oldu. Geçirdiği kaza sonrasında tüm Türkiye onun için derin bir üzüntü duydu. Bugün onun ardından yaşadığımız bu acısını hep birlikte paylaşıyoruz. Bakanlığımıza da bir süre müşavir olarak görev almış olan Sayın Işık yönetmen olarak da pek çok ödüle layık görülmüş bir isim. Onun kültürümüze kattığı değerler, sanat alanında gösterdiği önderlik ve genç sanatçılara sunduğu destekler asla unutulmayacaktır. Sayın Işık'ın hayatı boyunca sergilediği sanatçı duruşu, çalışkanlığı ve azmi bizler için daima bir yol gösterici olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu


“Bugün çok büyük bir kayıp vesilesi ile bir aradayız”

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, “Bugün çok büyük bir kayıp vesilesi ile bir aradayız. Kıymetli bir tiyatro sanatçısını aynı zamanda televizyon dünyasının çok önemli bir üyesini emekli sanatçımız sayın Kenan Işık’ı kaybetmenin verdiği derin üzüntü ile burada toplanmış bulunuyoruz. Uzun zamandır hafızalara kazınmış olan duayen sanatçıyı oyuncuyu yazar ve yönetmen olan Türk tiyatrosunun en seçkin kişileri arasına giren Kenan Işık, tiyatro sahnelerinde ve ekranlardaki başarısıyla kalplerimizde yer ediyor. O, sanatını icra ederken sadece yeteneğiyle değil, aynı zamanda insanlığını ve samimiyetini de seyirciye geçirebilen ender isimlerden biridir. Yüzlerce makaleye, kitaba ve tiyatro demecine imza atan Kenan Işık, 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Muhsin Ertuğrul’un mirası olan koltuğa oturarak, genel sanat yönetmenliğini üstlenmiştir. Onun yolu bizler için büyük bir kayıp. Ancak biliyoruz ki Sevilen bir hayatıyla sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda kültürümüzün taşıyıcısı, yönlendiricisi ilham kaynaklarından biri olmuştur. Bu nedenle Kenan Işık’ın bıraktığı eserler ve hatıralar onun adını ve mirasını yaşatmaya devam edecektir. Her ölüm bir kayıptır, büyük bir acıdır” dedi.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

Haberin Devamı

'HEP DESTEK OLMAYA ÇALIŞTIK'

Kenan Işık'ın oğlu Ahmet Işık:

"Çok üzgünüz. Söyleyecek başka bir söz bulamıyorum. Nurlar içinde yatsın. 10 yıl zordu. Hem maddi manevi, hem duygusal hem de psikolojik anlamda çok zor bir süreçti. En çok da en yakınında olduğu için annem çok zorluk yaşadı. Biz de hep destek olmaya çalıştık. Yanına gittik, konuştuk. Hayatı anlattık. Sohbet ettik. Sevdiği müzikleri dinlettik. Sevdiği, ilgilendiği filmleri vs. izlettik. Onu hayata dahil tutmaya çalıştık. "

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

"Ülkenin bütün insanları için babalık görevini üstlendi"

Usta sanatçının ailesi adına konuşan oğlu Mehmet Işık, "Babam, ömrü boyunca her şeyden çok, iyi, adaletli ve merhametliydi. Memleketinin insanını çok iyi tanımış, bir o kadar da sevmişti. Sanatını da hep memleketi ve insanı için icra etti. Sanatı vasıtası ile dünyayı olduğundan daha iyi bir yer olarak bırakmak için çalıştı. Kime sorarsanız sorun, bence bunu da başardı. Sadece bana değil, ülkenin bütün insanları için babalık görevini üstlendi." sözleriyle babasını anlattı.

Haberin Devamı

Mehmet Işık, babasının Anadolu ve Türk kültürünü sanatının merkezine koyduğunu belirterek, "Sahnelediği oyunlarda, Moliere olsun Sophocles olsun Shakespeare olsun, hepsini Anadolu'nun ruhu ile harmanlayarak insanımıza yol gösterdi. Sanatının ve kişiliğinin zenginliği, samimiyeti ve sahiciliğiyle bütün memleketimizin gönlü oldu. Hayatının en büyük tutkusu olan sanatı ile hem ailesine bakma fırsatı buldu hem de ülkesinin insanına fayda sağladı. Şu an bu sahneden kendisine minnetimi sunarken eminim hepiniz aynı minnet duygusu içerisindesinizdir. Babamın ruhu huzur içindedir. Nur içinde yatsın." ifadelerini paylaştı.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

Haberin Devamı

"Ülke bir rol modelini kaybetti"

Gözyaşlarını tutamayan Kenan Işık'ın kardeşi Mehmet Cengiz Işık, "O bir rol modeldi. Bugün hangi sanatçı izleyicisine bu kadar saygılı, bu kadar dürüst, bu kadar içten, bu kadar sevecen kim var. Kimse yok. Ülke bir rol modelini kaybetti. Sadece biz ailesinin değil onu seven herkesin başı sağ olsun" diye konuştu.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu


“Oğlum sağlıklı halini göremedi”

Gözyaşlarıyla usta sanatçıyı anlatan Kenan Işık’ın gelini Burcu Akar, “Keşke bu 10 yılda da ayakta olsaydı üretmeye devam etseydi. Çok üzgünüz. Biz hiç ümidimizi kaybetmedik. Hep ümit ettik ama olmadı. Oğlum sağlıklı halini göremedi. Hep yattığı halini biliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Toplumun her kesimi tarafından sevilen biriydi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Işık'ın toplumun her kesimi tarafından sevilen ve saygı gören biri olduğuna dikkati çekerek, "Gerek sahnede gerekse kamera arkasında birbirinden başarılı bir çok çalışmayla insanların sevgisini kazanmıştı. Oyunculuğun yanı sıra yönetmenliği, yazarlığı, sanat çalışmalarıyla birlikte bir sunucu olarak sanat camiasında yer almıştı." diye konuştu.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

Işık'ın sanatçılığının yanı sıra beyefendiliğinin de akıllardan çıkmayacağına vurgu yapan İmamoğlu, "Onun bir başka yönü de gazeteciliğiydi, ama çok özel bir taraftarı da bu şehre hizmet etmiş olması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının Genel Sanat Yönetmenliği'ni üstlenerek güzel kentimize hizmetler sunmasıydı. On yıl önce yaşamış olduğu beyin kanaması ve devamındaki süreçte kendisinden iyi bir haber alma dileğinde bulunduk. Eminim milyonlarca insanımızın duası da onunla olmuştur ama ne yazık ki aramızdan ayrıldığı haberini hep beraber aldık. Bugüne kadar hayatımıza kattığı birçok güzellik için kendisine yürekten teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.



“Bizim oyuncu olmamızda birinci sebep Kenan Işık’tır”

Oyuncu olmasında büyük katkılarının olduğunu ifade eden ünlü oyuncu Zafer Algöz, "Ben Kenan abiyle 1976’da tanıştım. Bizim oyuncu olmamızda birinci sebep Kenan Işık’tır. Onun bize güvenmesi, onurlandırması, güvenmesiyle oyuncu olduk. Sonrasında Kenan Işık yıllarca Devlet Tiyatrolarında oyuncu olarak çalıştı. Şehir tiyatrolarında genel sanat yönetmenliği yaptı” dedi.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

İLBER ORTAYLI

Biz Atatürk Lisesi’nde tiyatro kulübü kurduk. Yakından tanıyorum. Biz aynı kariyerde değiliz, ağabeyi Cengiz müthiş bir arkeologumuzdur, dünya çapında bir isimdir. Erkenden aramızdan ayrıldı, üzgünüz.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

'ÇOK DEĞERLİ SANATÇIYDI'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından Kenan Işık için taziye mesajı paylaştı: “Çok değerli tiyatro ve seslendirme sanatçısı, sunucu, gazeteci Kenan Işık beyefendinin vefatından derin üzüntü duydum. Merhum Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine, tüm sanat ve medya camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun." Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sosyal medya hesabından vefat haberini duyurdu: “Türk tiyatrosunun ve televizyon dünyasının duayen isimlerinden Kenan Işık’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Sanatıyla, bilgisiyle ve saygın duruşuyla gönüllerimizde taht kuran Kenan Işık, Türk kültür yaşamında büyük katkılarda bulundu. Işık’ın eserleri ve performansları gelecek nesiller için de rehber niteliğinde olacaktır. Mekânı cennet olsun.”

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

TİYATROYA GÖNÜL VERİLMİŞ HAYAT

Kenan Işık, memur bir ailenin çocuğu olarak 1947’de Malatya’da dünyaya geldi. Ortaokul öğrenimi gerçekleştirdiği dönemde Malatya Halkevi’nde amatör tiyatro yapmaya başladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Işık, 1973 yılında Devlet Tiyatrosu sanatçısı oldu ve bu kurumda uzun yıllar oyuncu, yönetmen, oyun yazarı olarak görev yaptı. 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'na Genel Sanat Yönetmeni olarak atandı. Sanatçı, 2000 yılında Devlet Tiyatroları’ndan emekli oldu. ABD, Almanya, Polonya gibi ülkelerde tiyatro araştırmaları üstlendi. Çeşitli gazete ile dergilerin kültür ve sanat bölümlerinde köşe yazarlığı yaptı.

SANATIN HER ALANINDA YER ALDI

2001 yılında “Dadı” dizisindeki Ömer Giritli karakteriyle kitleler tarafından tanınan Kenan Işık, birçok filmde de başrol oynadı. Sanatçı, haber sunuculuğu da yaptı. Kenan Işık, "Kim Milyoner Olmak İster?" yarışma programının sunucusu olarak da hafızalara kazındı. 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni’nde Kenan Işık da ödüle layık görüldü. Ödülü eşi Beril Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Kenan Işık’ın 1981 yılında evlendiği Beril Işık’tan Ahmet ve Mehmet adında iki oğlu bulunuyor.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

'GEÇMİŞLE ALAKAM YOKTUR'

Kenan Işık'ın 2000 yılında verdiği röportaj da gündem oldu. Işık, şunları ifade etmişti: “Eski fotoğraflarla, geçmiş yaşamımla alakam yok benim. Asla açıp bakmam eski resimlere; benim için dün diye bir şey yok. Dün silinmiş, yaşanmış ve bitmiştir. Basında çıkmış röportajlarım, resimlerim de yoktur bende. Kesip saklamam. Pişmanlık duymak, ileride 'Keşke böyle yapmasaydım' cümlesiyle karşılaşmak istemiyorum. Yaşanan yaşansın ve bitsin istiyorum. Hep geleceği, yarını organize etmek gibi bir istek ve duygum vardır. Belki tiyatro sanatçısı olduğum için. Hep böyle mutsuz ve düşünceli oluşum bu yüzden olabilir. Mesela bir yere gittiğimde hiç eğlenemem. Hep yarın ve yapacaklarım vardır aklımda."

KOMADA YAŞAM SAVAŞI VERİYORDU

Kenan Işık için bugün saat 11.00'de İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek. Sanatçının cenazesi ise yarın Ankara'da Hacı Bayram Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek.

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

'SANA DOYAMADIK KENAN ABİ'

* Haldun Dormen: “Kenan Işık’ın aramızdan ayrılması bizleri çok üzdü. Birlikte çalışmaktan çok büyük keyif aldığım değerli sanatçımızın yokluğu, arkasında çok büyük ve doldurulmaz bir boşluk bıraktı.”

* Gülben Ergen: “Dev çınarım Kenan Işık... 2 yılımız geçti ‘Dadı’da. 10 yıllık hasret sürecine sonsuzluk eklendi şimdi.”

* Seray Sever: “Nur içinde yat büyük üstat. Allah ailesine ve sevenlerine sabır versin. Başımız sağ olsun.”

* Sinem Kobal: “Hoşça kal usta.”

* CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “Yaşamını yitirdiğini üzüntüyle öğrendiğim usta sanatçımız Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."

* Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı: “Kenan abi hem Devlet Tiyatroları’nda hem de Şehir Tiyatroları’nda çok güzel işler yaptı. Bizim ustamız, büyüğümüzdü. Daha önce sunduğu yarışma programını sırayla ücretsiz olarak hepimiz sunduk ki Kenan abimiz iyileşip tekrar işinin başına dönsün. Dualarımız onunla birlikteydi ama olmadı. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.”

* Ayşenil Şamlıoğlu: “Canım, bir tanem. Seninle Ankara DT’den bu yana süren dostluğumuzun her günü yüreğimde özel yerini hep koruyor. Menziline tez var biriciğim, çok uzundu bekleyişin.”

* Nilgün Belgün: “Kenan Işık değerli bir tiyatro adamıydı.1995 yılında ‘Matruşka’ adlı Hadi Çaman’la oynadığımız iki kişilik oyunumuzun şahane yönetmeniydi. Hiç unutmuyorum, oyunun ilk gecesi kulis aynama şöyle bir yazı yazmıştı: ‘Tiyatro çilekeş bir iştir. Siz çile çektikçe güzelleştiniz.’ Çok zarif, kibar, kaliteli bir aktördü.”

Kenan Işıkın oğlu geçen 10 yılı anlattı: Maddi manevi çok zordu

*  Itır Esen: “Çok üzgünüm. Büyük usta, büyük kayıp. Devrin daim olsun.”

* Emel Sayın: “Çok üzgünüm. Sevgili Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

* Türkan Şoray: “Değerli tiyatro ve televizyon sanatçısı Kenan Işık’ı kaybettik. Çok üzüldüm. Yeteneği ve işine olan saygısıyla gerçek bir sanatçı, kibarlığıyla da gerçek bir beyefendiydi.”

* Hülya Koçyiğit: “Türk tiyatrosunun ve televizyon dünyasının unutulmaz ismi Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.”

* Işıl Yücesoy: “Ah be Kenancığım. Ne sen, ne Türk tiyatrosuna verdiğin hizmetler unutulur. Çok kıymetliydin. Çok çile çektin kardeşim. Huzur içinde yat.”

* Selçuk Yöntem: "Çok güzel günler geçirdik, yönettiğin oyunlarla, sunmuş olduğun yarışma programlarıyla ve yazdıklarınla çok güzel anlar bıraktın Türk sanatına. Huzura erdin, Allah rahmet eylesin."

* Muazzez Ersoy: “Sevgili Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim.”

* Tarkan: “Çok kıymetli sayın Kenan Işık’ın vefatına çok üzüldüm. Ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim. Tanışma şansım olmadı kendisiyle ama hayrandım efendiliğine, gözünün içinden gülen kalbine... Nurlar ve ışıklar içinde uyusun.”

* Ali Sunal: “Mekanın cennet olsun canım Sayın Bakanım. Sana doyamadık Kenan abicim. İyi ki tanımışım, dertleşmişim,
şakalaşmışım. Nur içinde yat.”

* Acun Ilıcalı: “Değerli sanatçımız Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

*  Osmantan Erkır: “Ah Kenan abi. Ruhun özgürlüğe kavuştu diye avunuyorum. Allah rahmet eylesin”

* Ayşegül Aldinç: “10 yıldır yattığın uykudan uyanacaksın gibi gelirdi hep. Ümit işte. Olmadı. Işıklara kavuştun; karizmatik, etkili, hitabet sanatının ustası, zarif beyefendi.
Dostluğunu kazanmakla mutlu olduğum nadir insanlardandın; soyadın gibi ışıklar içinde uyu.”

* Nurgül Yeşilçay: “Kenan abicim aklımda hep tatlı, neşeli, güler yüzlü kalacaksın. Nurlar içinde uyu. Türk halkının başı sağ olsun.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!