Ömür KURT
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 18:41
Yapılan araştırmalara göre sigaraya başlama yaşı 9’a düştü. Peki, çocuğunun sigara içtiğini öğrenen ebeveyn ona nasıl yaklaşmalı?
Uzman Pedagog Canan Nani Bıçakçı “Çocuk neden sigaraya başlar?” sorusunu şöyle cevaplıyor: “Çocuğun ailesi, psikolojisi ve arkadaş çevresi onu bu yola iter. En çok ailesinden etkilenerek sigaraya başlar. Ama bu tek neden değil: Bazı ebeveynler sigara içmese de çocuğu sigara içebiliyor. Baskılar veya evdeki sorunlar da onu bu yola itebilir. Arkadaş çevresi de etkili olabilir. Arkadaş grubu içerisinde yer edinme, yakın dostlarının sigara alışkanlığı, anne-babanın çocuğun büyüdüğünü bir türlü kabul etmemesi, çocuğun ailesinden yeteri kadar ilgi ve sevgi görmemesi, çocuğun kendini ispatlama çabası gibi birçok şey çocukta sigara kullanımına neden olabilir.”
ÇOCUĞUNUZA SİGARAYI
BIRAKTIRMAK İÇİN 10 YOL
Öncelikle sakin olun ve ani tepki vermekten kaçının. Çocuğunuza neden
sigara içmek istediğini sorun ve onu sakince dinleyin.
İletişiminizi açık tutun. Ebeveyn ile çocuk arasındaki iletişim ne kadar iyi olursa çocuğunuzun size güvenmesi de o kadar iyi olacaktır.
Kesinlikle alay etmeyin, tehdit etmeyin, bağırmayın ve aşağılamayın.
Çocuğunuza “Sigara içme” demeyin, ona sigara içmesini istemediğinizi söyleyin. Çünkü yasaklar gençleri olumsuz etkileyebiliyor.
Bağırmak, kavga etmek, vurmak, cezalandırmak gibi şiddetli tepkilerden kaçının. Sakin ve kararlı ses tonuyla konuşun.
Onu çok sevdiğinizi, sigara içerek kendisine zarar vermesini istemediğinizi söyleyin.
Sigaranın onu kötü göstereceğini, dişlerini sarartacağını, kötü kokacağını, cildinin kötü görüneceğini söyleyin. Sigara içenlerin yakalandığı hastalıkları anlatın.
Çocuğunuzu spor, dans, müzik gibi faaliyetlere yöneltin ve onunla bolca vakit geçirin.
Sigara tüketiminin maddi zararlarını anlatın. Sigaraya verilecek paralar yerine, o paraların çok daha eğlenceli şeyler için harcanabileceğini söyleyin.
Her fırsatta onun sizin için ne kadar önemli olduğunu ifade edin.