Güncelleme Tarihi:
GELECEĞİN TEKNOLOJİ YILDIZI ADAYI AYYÜCE DEMİRBAŞ (18)
İlk kez bilgisayarla tanıştığında üç yaşındaydı. İlkokuldayken bu alandaki gelişmeleri takip etmek için teknoloji haberleri okumaya başladı. Her gün bilgisayarda kullandığı programların nasıl yapıldığını merak edince yazılım geliştirmeyi öğrendi.
Kadınlara önerisi: Toplumda teknolojinin erkek işi olduğuna dair bir ön yargı var fakat bu insanların teknolojiye katkı sağlayan çok sayıda kadının varlığından haberleri yok. Bu sebepten dolayı teknolojiyle ilgilenen kadınlar tepkilerle karşılaşabilir. Bu konuyla ilgili düşüncem kadınların bu sözleri kulak ardı etmeleri. Kendilerine inanıyorlarsa kesinlikle başarabilirler.
YILIN BAŞARILI KADIN YAZILIM GELİŞTİRİCİSİ NEVAL ÇAM (17)
Türk İşaret Dili’nin tercümesini sağlayacak bir program üretti. Sistem şu: İşitme engelli bireyin söyledikleri program sayesinde yazıya dökülüyor ve karşıdaki işaret dili bilmeyen birey bu yazıyı okuduktan sonra ve normal bir şekilde konuşarak cevap veriyor. Bu söylenenler de sesten yazıya dönüştürülüyor ve işitme engelli birey yazıyı ekrandan okuyabiliyor. Böylece çift taraflı iletişim sağlanmış oluyor.
Kadınlara önerisi: Okul önemli ama “Sınavlara gireceğim” diye hobilerinizi geriye atmayın. Çünkü o zaman hayatta ilerlemek istediğiniz alanda ilerleyemiyorsunuz.
BİLİŞİMDE FARK YARATAN KADIN LİDER ASLI DERBENT ÖZKAN (46)
Genel Müdürü olduğu VeriPark firmasıyla global bankaların yazılımlarını üretiyor. Derbent Özkan’a göre teknoloji, fiziksel üstünlük olmayan bir alan çünkü en azından bilgisayar kadınlara eşit davranıyor: “Amerika’da ilkokuldaki kız çocuklarına teknolojiyi sormuşlar, hepsi ‘Kadınlar bu konulardan anlamaz’ demiş. Şartlamalarla kız çocuklarını teknolojiden uzaklaştırıyoruz, ancak yüzde 10’u teknik bölümleri seçiyor.”
Kadınlara önerisi: Severek yapacağınızı düşündüğünüz işi seçin ama başarıyı getiren, sevmediğiniz işleri de güzel yapmaktır. Her işi kendinizin beğeneceği kalitede yapmaya özen gösterirseniz başarısız olmak mümkün değil. Artık bu dünya teknolojiden anlamayan bir nesli kaldıramıyor, “Ben teknolojiden anlamam, şu aletini kullanamamam” demekten vazgeçmeli.
ENGELLERİ AŞAN KADIN ÇİĞDEM ERDİK (34)
“Doğuştan görme engelliyim. İlkokulda kaliteli bir eğitim aldığım için ortaokulda idare ettim ama lisede dersler ağırlaşmaya başladı. O zaman bilgisayarlar yok, kardeşim kasete ders kitaplarını okuyordu, ben de dinleyip çalışıyordum. Galatasaray Üniversitesi’nde İletişim okudum, ilk yıl bölüm birincisi oldum. Engelliler için verilen iş ilanları hep vasıfsız işler üzerine. Çok büyük bir bankada işe girdim. Bana bir iş konduramadıkları için ‘Marka yönetimindeki arkadaşlar yoğun, onlara yardımcı ol’ dediler, kabul ettim. Herkes ‘Ayy o kadar yoğunum ki’ diye söylenirken kimse engelli olduğum için benimle işini paylaşmıyordu. Üstelik o banka Fransızlarla ortak ve orada Fransızca bilen tek kişi bendim. 2012’de TRT’ye girdim, şu an iç yapımlarda çalışıyorum.”
Kadınlara önerisi: Kardeşimle hastaneye gidince benim için “Adı ne” diye soruyorlar. Herhalde ben bilemeyebilirim diye düşünüyorlar... Siz kitap okuyorsunuz ama bizim bunu yapmamız için bir bilgisayar desteğine ihtiyacımız var. Siz bilet alır sinemaya gidersiniz ama bizim sesli betimleme hizmeti sunan GSM operatörlerini bilmemiz lazım. Teknolojik gelişmeleri biz daha çok takip etmeliyiz ki sizler gibi gündelik hayatımızı yaşayalım. Ben de sizler gibi bilgisayar veya dokunmatik telefon kullanıyorum çünkü bunlar için geliştirilmiş uygulamalar var. Yarışmada bunları anlatırsam belki artık bana adımı sorarlar diye düşündüm.
YILIN BAŞARILI KADIN CIO’SU BİNNUR GÜLERYÜZ ONARAN (47)
Türkiye, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu’da 26 havalimanı ve 21 farklı şirketin Bilişim Teknoloji yönetimini yürütüyor, aynı zamanda TAV grubunun stratejik Bilişim Teknoloji yönetimi ve dijital dönüşümünden de sorumlu.
Kadınlara önerisi: İş seçmemeli, “vardiyalı çalışmam, kablo çekmem, bilgisayar taşımam” gibi sözler etmemeli. Mercedes’te çalışırken tavan aralarında çok kablo çekmişimdir, gece yarıları çok korkmuşumdur ama başarıyı işte bunlar getiriyor. Bir programcının network’ü de, server tarafını da anlaması önemli çünkü başarılı bir IT yöneticisi olmak için hepsini bilmek gerekir. Uzmanlık güzel ama her konuda bilgili olmak lazım.
GENÇ TEKNOLOJİ YILDIZI BÜŞRA EMİRLİ (23), GENÇ KADIN BİLİŞİMCİLERİN DOĞAL LİDERİ OLDU
Küçüklüğünden beri kodlamanın, yazılımın tam kendisine göre olduğunu düşünüyordu; Yönetim Bilişimleri Sistemleri okudu. Lise stajında tornavidayla kasa tamiratı yaparken ustasının “Sana şimdi kız gibi tornavida tutma diyeceğim ama ne yapalım kızsın işte” demesiyle iş hayatındaki ilk ayrımcılığı yaşadı. Daha sonraki iş deneyimlerinde de başına buna benzer durumlar geldi. 2014’te kurduğu kadinbilisimci.com sitesinde teknolojiyle ilgili makaleler yazdı, böylece insanlara kadınların da bu işten anladığını göstermek istedi. Teknolojiye meraklı ama sektördeki erkek egemenliğinden çekinen kadınlara eğitim verdi.
Kadınlara önerisi: “Ben bun yapabiliyorum” deyin ve yaptığınız şeyle kendinizi kanıtlayın. Bu, kas gücü değil, beyin gücünün gerektiği bir sektör. Daha okuldayken, teknolojik gelişmeleri takip etmek, arka planında ne olduğunu araştırmak lazım. Etrafa öyle bir bakmak lazım ki kişi “Ben bu sorunu bilişim ve teknolojiyle nasıl çözerim’in cevabını bilmeli.
YILIN BAŞARILI KADIN EĞİTİMCİSİ DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ (39), 5-9 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA KODLAMA VE ROBOTİK DERSİ ORGANİZE ETTİ
Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölüm başkanı olan Karadeniz, ‘Kodlama ve Robotik’ dersinin 5 ila 9 yaş çocuklar için geliştirilmesi ve uygulanması konusuna liderlik etti. Yönetimini yaptığı bu proje, MEB tarafından Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Müfredat Geliştirme Komisyonu’na davet edildi. “UNICEF ve UNESCO’nun raporlarına göre, bir anne daha fazla eğitim alırsa kendi kız çocuğu o kadar fazla eğitim alarak iş hayatına katılabiliyor. Yani bir kız çocuğunu eğittiğinizde, ondan sonraki nesillerin de daha fazla eğitim almasını ve çalışma ortamına girmesini sağlıyorsunuz. Teknoloji, eğitimde fırsat eşitliği sağlamanın en kolay yollarından biri.”
Kadınlara önerisi: Okul öncesi döneminden itibaren bilgisayar bilimleri eğitimi alınmalı. Programlamayı öğrenebilir ve bunu fen, matematik ya da mühendislikle birleştirip mesela yeşil enerjiyi ortaya çıkarabilecek bir düzenek geliştirmek ya da çöplere ya da suyla ilgili bir probleme çözüm bulmakta kullanabilirler.
YILIN BAŞARILI KADIN GİRİŞİMCİSİ HANDE ÇİLİNGİR (30), INSİDER’LA ZİRVEYE TIRMANDI
2012’de dört arkadaşıyla beraber Omnichannel Marketing & Web/Mobil Kişiselleştirme Platformu olan Insider’ı kurdu: “Online sitelere, mobil uygulamalara entegre olarak kullanıcı davranışlarını takip ediyoruz ve buna bağlı olarak kullanıcıların gelirlerini tahmin ediyoruz. Bu tahminler doğrultusunda her kullanıcıya özel bir içerik üretiyor, gösterdiğimiz ürünleri değiştiriyoruz.”
Kadınlara önerisi: Kadınlar öne çıkmak için kendini hem vizyon hem de bilgi anlamında geliştirmeli.
KADINLARIN VAZGEÇMELERİNİ ENGELLEMEK İSTEDİLER
Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması, Microsoft’un Kurumsal İletişim Müdürü Aslı Arbel ve Microsoft Office Pazarlama Grup Müdürü Çiğdem Kayalı’nın fikri. Arbel ve Kayalı, yarışmayı ilkokuldan tutun da üniversite çağındaki kızlara, farklı alanlarda bilgi teknolojilerine ve teknolojiye gönül vermiş kadınları yüceltmek için başlattı. Arbel, “Türkiye’de her sene 5 bin bilgisayar mühendisi mezun oluyor, bunların sadece yüzde 15’i kadın. O yüzde 15’lik kesim de ya seneler içinde sistemde eleniyor ya sosyal koşullar veya erkeklerin dominant olduğu bir sektör olduğu için demotive oluyor. Yarışmayla amacımız vazgeçmelerini engellemek” diyor.