Güncelleme Tarihi:
Zor oldu ama sonunda diyet yapmaya karar verdim. Evet, bir aydır doktor kontrolünde diyetteyim. Şimdilik her şey yolunda, kilolar yavaş yavaş gidiyor… Eskiden uzak duramadığım tatlıların yakınından bile geçmiyorum. Unlu ve şekerli gıdaları hayatımdan tamamen çıkarttım. Uyguladığım diyetin olmazsa olmazlarından biri ise yumurta. Eskiden pek sık tüketmediğim yumurtayı şimdi her sabah yemek zorundayım. Hem de 2 tane… Kimi zaman suda kaynatıyorum, kimi zaman da omlet yapıyorum. Omletlere kızım Defne de bayılıyor. Maydanoz, nane, dereotu, fesleğen, bulduğum bütün yeşillikleri ince ince kıyıp omlete katıyorum. Biraz lor peyniri ve bir kaşık da yulaf ezmesi kattığınızda hem lezzetli, hem de doyurucu bir kahvaltı oluyor.
GEZEN MUTLU TAVUKLAR, LEZZETLİ YUMURTALAR
Yumurta günlük beslenmenizde başköşeye yerleşince, ister istemez bu besin hakkında bir uzmanlaşma durumu ortaya çıkıyor. Yumurta deyip geçmeyin. Doğalı, organiği, köyden geleni, vitaminlisi, selenyumlusu, bebek için, hamile için olanı, beyazı, sarısı… Piyasadaki yumurta çeşidi kafa karıştıracak kadar fazla. Şu sıralar bu konudaki en popüler tanım ise: “Gezen tavuk yumurtası.”
BÖCEK VE DOĞAL OTLA BESLENMELİ
Şehirden uzakta, sessiz sakin bir ortamda, yeşil çayırlara yayılmış özgür tavuklar… Otların arasında börtü-böcek, kurt, solucan yiyen, yabani otlarla beslenen tavukların yumurtalarının yerini hiçbiri tutmuyor. Bunu beslenme uzmanları da destekliyor. Yakınlarınızda bir köy varsa bu şansı kaçırmayın. Hiç üşenmeyin, kalkın gidin, tavukların yetiştiği ortamı, ne yiyip içtiğini görün, içinize siniyorsa yumurtalarınızı mutlaka buradan temin edin.
ÇİFT SERTİFİKALI OLANLAR VAR
Ancak köyden alma imkanınız yoksa marketlerdeki organik yumurtaları da tercih edebilirsiniz. Bu alandaki rekabet iyice artmış durumda ve üreticiler en kaliteli yumurtayı piyasaya sürmek için adeta yarışıyor. Flotty, Raya Organik, Cityfarm, Keskinoğlu, Sade, Armutçuoğlu, organik yumurta konusunda ilk aklıma gelen markalar. Hepsi de işi kurallarına göre yapıyor. Öncelikle yumurtaların üzerinde organik sertifikası olup olmadığını kontrol etmekte yarar var. Yumurtaların, uluslararası sertifikasyon kuruluşu IMO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış olması önemli bir kriter. Bazı yumurta markalarında Alman kökenli ECOCERT sertifikası da yer alıyor. Ben iki sertifikası birden olan yumurtaları tercih ediyorum. Evet, fiyatları diğer yumurtalardan daha fazla, çünkü organik yumurtanın maliyeti normal yumurtaya göre daha yüksek. Yani pahalı olmak zorunda. Ne diyelim; günümüz şartlarında sağlıklı kalabilmek için doğru beslenme çok önemli. Dolayısıyla da başka lükslerinizden kısıp, beslenme konusunda her şeyin en iyisini tüketmenizi öneririm. Unutmayın, “Ne yiyorsak oyuz” öyle değil mi?
Organik şartları
- Öncelikle tavukların sertifikalı organik yemlerle beslenmesi gerekiyor.
- Tavuklar geniş alanlarda barındırılmalı ve özel bahçelerinde gezinmeye çıkmalı.
- Tavuk çiftliğinin sanayi bölgelerinden, fabrikalardan uzakta doğal bir ortamda kurulması önemli.
- Hem yemlerin, hem de yumurtaların İMO tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.
Püf noktaları
- İçi koyu sarılı olan yumurtaları tercih edin. Ancak kırmızıya yakınsa uzak durun. Bu katkı maddesinde abartıya kaçıldığını gösteriyor olabilir.
- Yumurtanın kahverengi ya da beyaz olmasının pek de bir önemi yok. Beyaz tüylü tavuklardan beyaz yumurta, koyu renkli tavuklardan da koyu renk yumurta çıkıyor.
- Ot ve böceklerle beslenen tavukların yumurtalarında omega-3 ve A, E ve D vitamini daha yüksek oranlarda bulunuyor.
- Köyden yumurta alırken de yapay yemle beslenip beslenmediğini sorgulayın. Çünkü artık köylüler de işin kolayına kaçıyor.