Güncelleme Tarihi:
Kendi deyimiyle 'yeni yazarları' takip etmediğini söyleyen Selim İleri, Radikal Kitap'a yazdığı köşesinde Emrah Serbes'in romanına kayıtsız kalamadığını itiraf etti. Kitabı çok beğendiğini, yazarı da içtenlikle kutladığını söyleyen İleri, satışları daha da artırdı. Selim İleri'nin Twitter'da paylaşım rekorları kıran o yazısını okumak için tıklayın: http://kitap.radikal.com.tr/makale/haber/emrah-serbese-acik-mektup-400132
Roman karakterlerinin gerçek hayattaki yansımalarını bulmak, bizi edebiyata daha da yakınlaştırır. Masumiyet Müzesi örneğini hatırlayın. Füsun ve Kemal'in aşkının bir müzeyle taçlandırılması, "Onlar burada yaşadı!" diyerek bizi içeri buyur eden bir evin varlığı, sadece Türkleri değil, bütün dünyadaki Pamuk okurlarını esir almıştı. Deliduman'daki karakterlerin Füsun ve Kemal kadar derinlikli olup olmadığı tartışılır fakat 'ele avuca' geldikleri de bir gerçek. Baş kahraman Çağlar İyice'nin, kankası Mikrop Cengiz'in ve romanın ortalarında çıkıp kendini sevdiren T.C. Sinem Uzun'un birer Twitter ve Instagram hesabı var. Kendilerine mesaj gönderebilir, fotoğraflarının altına yorum yazabilirsiniz.
Kendinize entelektüel bir hava vermenin birinci kuralı, her türlü geyik muhabbetinin içine Gezi Parkı olayını dahil etme ritüelidir. Deliduman konuşulurken hemen araya girip "Bence Emrah Serbes Gezi Parkı'nın ekmeğini yiyor!" diyebilirsiniz. Emin olun; konu 1 dakika içinde Deliduman'dan çıkıp sonsuzluğa uzar gider... Çok sıkılırsanız, "Bir 'apaçi'nin gözünden Gezi'yi anlatıyor işte yahu!" diyerek meseleyi kapatabilirsiniz.
"2000'Lİ YILLARIN ROMANI DİYEBİLİR MİYİZ?"
Deliduman'ı konuştuğunuz kişi eğer ileride sevgiliniz olma potansiyelini taşıyorsa, buyurun onu etkileyebilecek bir cümle: "Sence Deliduman geleceğe kalacak mı Aykut? 2000'li yılların romanı diyebilir miyiz ona?" Aykut duygusal bir edebiyat tutkunuysa gözlerini hafifçe kısıp "Evet" diye yanıt verebilir ve bunda haklı da olabilir. Zira Deliduman'da 2000'li yıllar gençliğini yansıtan her türlü araç, gereç, TOMA, gaz kapsülü, Twitter, Facebook, WhatsApp geniş yer tutuyor. Bu argümanla tezinizi destekleyin ve vurucu bir cümleyle mevzudan 'sign out' yapın: "İçinden TOMA'ların, direnişin, pankartların, sloganların geçtiği bir roman, her ne olursa olsun, ileride bugünleri hatırlamamıza yarayacaktır."
Salinger'ın efsane romanı 'Çavdar Tarlasında Çocuklar', Deliduman muhabbetlerinin vazgeçilmez yan elemanı olarak varlığını gösteriyor bu ara. Eğer mevzu içinden çıkılmaz bir hal aldıysa ve siz en azından -lütfen, en azından!- Çavdar Tarlasında Çocuklar'a hakim bir okursanız, konuya buradan giriş yapabilirsiniz: "Sence Çağlar, Holden'a benzemiyor mu?" İki karakterin bazı ortak özellikleri var; evet. Fakat Holden'ın Çağlar'dan daha 'derinlikli' bir karakter olduğunu iddia ederek konuyu kendi tarafınıza çekmekte de zarar yok. Hatta bu doğru bir önermedir diyebiliriz.
- "O beni hatırlamıyordu tabii, olsun, hatırlanmıyorum diye unutacak değilim."
- "Şeytan diyor ki vefasızın birine aşık ol o havada, ondan sonra da kollarını göğsünde kavuşturup hayatını bombok edişini gülümseyerek seyret bir kenardan."
- "Yüzyıllık Yalnızlık da neymiş Allah aşkına, asırlardır yalnızız biz!"
- "'Önce bir özgür olalım da, ondan sonra o özgürlükle ne yapacağımızı düşünürüz'" demiştik. Belki de hiçbir şey yapmazdık. O hissin kendisi yeterdi bize. Özgürlüğü hep insanın canının istediğini yapması zannediyoruz, oysa özgürlük her şeyden evvel bir histir. İnsana bir şey yaptıran yahut yaptırmayan şey o histir."
- "Her insanı seven birileri bulunur çünkü, budur dünyada kalan son adalet kırıntısı."
Özetle; Emrah Serbes hem iyi bir hikaye anlatıcısıdır hem de iyi bir yazardır.
Deliduman'ı belki okumadınız ama Behzat Ç.'ye kayıtsız kalan 100 kişiden 1'i olmadığınıza eminiz. Hemen geyiği Erdal Beşikçioğlu'na linkine yönlendirin, o icabına bakacaktır.
Kuşkusuz Deliduman'ın en geyik mevzusu budur. O kadar geyiktir ki, biz bile sıkılmayalım diye son sırada işlemeye karar verdik. Yine de mutlaka bilmeniz gerekiyor. Kitapta "uçaksever" diye sıfatlandırılan kişi, Oğuz Haksever'dir. "Öğlen çıkan kel", Erhan Ertürk; "Gece haberlerini sunan sarışın lolita" Burcu Esmersoy, "Hava durumunu sunan amca" ise kolaylıkla tahmin edebileceğiniz gibi Gökhan Abur'dur. Bu minik bilgilerle mevzuya hakimmiş havası yaratabilirsiniz.