Çoban babanın 'kemancı' oğlu

Güncelleme Tarihi:

Çoban babanın kemancı oğlu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 01:16

Amir Ateş, Yıldırım Gürses, Safiye Ayla gibi bir dönemin ünlü sanatçılarının saz ekiplerinde yer alan kemancı Aziz Kaya, yarım asır sonra döndüğü memleketi Orhaneli'de anılarını yad ederek yaşıyor. Kaya, Zeki Müren'in hediye ettiği imzalı nota kağıdının yanı sıra, müzisyenliğinden kalan plak ve fotoğraflarına gözü gibi bakıyor.

Haberin Devamı

Çocukluğunda, çoban babasının söylediği şarkılardan etkilenerek Orhaneli'nden İstanbul'a göç edip dönemin ünlü sanatçılarının saz ekiplerinde bulunan Aziz Kaya (72), yarım asır sonra memleketine döndü.

Başarılarla geçen müzik hayatının son zamanlarında Zeki Müren'den imzalı bir nota kağıdı hediyesi de alan Kaya, şimdi baba ocağında organik tarımla uğraşıyor, evinin balkonunda keman çalıyor, taş plaklardan Türk Sanat Müziği eserleri dinleyerek eski günlerini yad ediyor.

Çoban babanın kemancı oğlu

Orhaneli ilçesi Serçeler Mahallesi'ndeki evinde yaşayan Kaya, çocukluğunda zamanının çoğunun babasıyla arazide geçtiğini söylüyor:

Haberin Devamı

"Bir gazete ilanında, ünlü besteci Arif Sami Toker'in ders verdiğini gördüm. İlandaki adrese gittim, derslere girdim ve müzik serüvenim başladı. Bundan sonra, gel zaman git zaman, birçok bestekarla çalışma imkanım oldu. İstanbul'a gidince tanıştığım Amir Ateş başta olmak üzere Yıldırım Gürses, Safiye Ayla, Mustafa Sağyaşar, Faruk Tınaz ve Vedat Çetinkaya'ya kemanımla eşlik ettim. Hepsiyle hatıralarım var. Birçoğunun plakları, besteleri, fotoğrafları arşivimde hatıra olarak duruyor. Müzisyenliğimin sonlarına yaklaştığımda, dönemin en ünlü sanatçısı Zeki Müren'in annesi vefat etti. Annemle Bodrum'a gidip cenazeye katıldık. Orada Zeki Müren'le tanıştım. Başsağlığı diledik. Çok alçak gönüllü biriydi. Beni çok sevdi ve üzerinde imzası bulunan nota kağıdını hediye etti. Yıllar geçti ama onu hep sakladım. Müren'le o zaman çekilmiş fotoğrafım da var."

İNGİLİZCE ÖĞRENMEK, NOTA ÖĞRENMEKTEN KOLAY

Çoban babanın kemancı oğlu


Yıllarca nota eğitimi aldığını söyleyen Kaya, "Notalara yıllarımı verdim, ömrümü verdim. Hep içinde olacaksın. Bu deneyimlerim sayesinde onlarca sanatçıyla çalıştım. Bunlar kolay şeyler değil" dedi.

Haberin Devamı

Çoban babanın kemancı oğlu

Aziz Kaya, şimdi günlerini, evinin bahçesinde organik tarımla uğraşarak, balkonunda keman çalıp taş plaklardan Türk sanat müziği eserlerini dinleyerek geçiriyor.

Evindeki gaz lambası, taş plak, asırlık radyo, vestiyer, koltuk, ayna ve konsolların tarihi değeri olduğunu söyleyen Kaya, hiçbir eşyasını satmak istemediğini özellikle vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!