Bir psikolog neden cep telefonlarına aşık olduğumuzu 3 maddede açıklıyor

Güncelleme Tarihi:

Bir psikolog neden cep telefonlarına aşık olduğumuzu 3 maddede açıklıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2017 10:40

Apple bu yıl yeni bir lansman gerçekleştirdi ve yeni iki telefonunu piyasaya çıkardı. Bu iş öyle bir noktaya geldi ki bu lansmanda marka mağazalarının önünü “şehir meydanları” olarak adlandırdığı bir iletişim kampanyası yürüttü.

Haberin Devamı

 Lansman tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından takip edildi. Türkiye’den de bir sürü teknoloji aşığı, dergiler, gazeteler Amerika’ya konuyu kalbinde izlemeye gittiler.Peki bu kadar insan ne buluyoruz bu telefonlarda? Bu kadar ilgi alaka sadece çığır açan tasarım veya birkaç inç daha büyüyen ekranlar için mi? Hiç sanmıyorum! Söz konusu böyle bir aşk ve bağlılık olduğunda çok daha derinde yatan tatmin duygularının yaşandığını düşünmemek elde değil. Bakalım Amerikalı Psikolog Jaco Hamman konuyu nasıl açıklıyor:

1 - Genişletilmiş öznenin bir parçası

İnsan yavrusu ilk doğduğundan yaklaşık 2 yaşına kadar kendini bakıcısıyla bir zanneder. İkisi aynı beden gibi, annenin memesi kendi memesi, kolu kendi koludur. Zamanla bu geniş ben bakıcıdan nesnelere doğru hareket eder. Örneğin küçük çocukların uyku oyuncakları buna iyi bir örnektir. 20.yüzyılın önde gelen Amerikalı psikolog William James, genişletilmiş özneyle akalı ilk argümanı ortaya koydu. James, "Psikolojinin Prensipleri”nde, benliği "bir insanın yalnızca bedenini ve ruhsal güçlerini değil çamaşırlarını ve evini, karısını ve çocuklarını, “benim” diyebileceği her şeyin toplamı" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Açıklandığı gibi para veya başka bir kıymetli nesneyi içerebilen bu genişletilmiş öznenin sahip olduğu şeylerden birini kaybetmek büyük bir kayıp hissine yol açabilir. Örneğin, erken çocukluk döneminde kullanılan uyku oyuncağının kaybedilmesi evde büyük kriz sebebi olabilir, çocuk büyük tepkiler verebilir.

 Tartışmalı olarak, telefonlar da benzer bir rol oynamaktadır. Telefonumuzu düşürürsek veya bulamasak ani bir kaygı hissetmek çoğu insan için nadir değildir. Benim tecrübelerime göre, birçok kişi aynı şekilde düşünüyor. Çoğumuzun cihazlarımızı ne sıklıkta kontrol ettiğimize de yansıyor.

 Psikolog Larry Rosen ve California State Üniversitesi'ndeki meslektaşları, 1980'li ve 1990'lı yıllarda doğan bireylerin yüzde 51'inde cihazları ile 15 dakikadan fazla bir süre boyunca ayrı kaldıklarında orta dereceden yüksek kaygı düzeyine ulaştığını tespit ettiler. İlginçtir, yüzde 1965 ile 1979 yılları arasında doğanlar için bu durum yüzde 42'ye düşüyor.

Haberin Devamı

 Bunun temel nedeni, elde taşınan teknolojilerin yalnızca giriş yapmaya başlamış olduğu bir dönemde ortaya çıkmalarıdır. Bu grup için, telefonlar yalnızca geç gençler veya genç yetişkinler olarak uzatılmış özlerinin parçası haline geldi.

Bir psikolog neden cep telefonlarına aşık olduğumuzu 3 maddede açıklıyor

 2 - Bağımlı ilişkileri hatırlayın

Sadece genişletilmiş özne olarak değil akıllı telefonlar içindeki oyunlar, uygulamalar ve bildirimlerle kendi benlik duygumuzu hissetmemizde bir araç haline gelmiştir. 

Bakın nasıl: 
Psikodinamik teori çerçevesinde, bu cihazlarla olan ilişkimizin, yetiştiğimiz ortamın dinamiklerini yansıttığını iddia ediyorum. İngiliz psikiyatrları Donald W. Winnicott'ın yazdığı gibi bu ortam dokunuş etrafında şekillenir ve en önemli işlevi bebeğin neye ihtiyacının olduğunun anlaşılmasına yönelik keskin bir farkındalığın olması, göz teması kurulması ve sürdürülmesidir.

Haberin Devamı

 Aynı şekilde, yetişkinler olarak, telefonlarımızı kullanarak dokunarak ve aidiyet duyarak bu deneyime devam ediyoruz. Teknoloji, benliğin kendisini tatmin edebileceği, oynayabileceği ve yaşabileceği bir alan oluşturur - daha önce anne tarafından sağlanan bir alan.

 Telefonlarımızı tuttuğumuzda, ister çocukluğumuzdan, ister yetişkinlik hayatımız olsun, bize yakınlık anılarımızı hatırlatıyor. Bağımlılıkta "yüksek" rol oynayan beyin kimyasalı dopamin ve aşk hormonu oksitosin patlama yapıyor. Bu kimyasallar ayrıca aidiyet ve bağlanma duygusu yaratır.

 Telefonumuzu elinde tutmak, ebeveynin çocuğuna sevgiyle baktığı zaman ya da iki sevgili birbirinizin gözlerine baktığında olduğu gibi aynı etkiye sahiptir. Apple yetkilisi Philip Schiller'in sözleriyle: iPhone X "sizin kim olduğunuzu öğreniyor".

Haberin Devamı

Bir psikolog neden cep telefonlarına aşık olduğumuzu 3 maddede açıklıyor

 3 - Üretmek ve üretmek zorunda hissetmek.

 Antropolog Michael Taussig, daha iyi ya da farklı bir ben olmaya çalıştığımız halde "kopyalama, taklit etme, model yapma, fark yaratmanın" ikinci doğamızda olduğunu hatırlatıyor.

 Telefonlar bunu yapmamızda bize yardımcı olur. Fotoğraf çeker, resimlerde değişiklik yapar, tartışmalara katılır, bir laf yazar ve başkalarına ulaşırız. Geçmiş ve gelecekle ilgili mesaj atarak, bir konuşmayı birlikte öreriz. İnternet araştırmalarıyla bilgili oluruz (bilgelikten yoksun olsak bile).

 Akıllı telefonların şu anda tüm internet kullanımının yüzde 46'sını oluşturduğu sürpriz olmamalı. Bu, 2021 yılına kadar yüzde 75'e ulaşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!